Hjärnorna bakom Veronica Mars har en ny hit

Zomcom! Likskämten duggar tätt i Rob Thomas lyckade iZombie

»I wanted to make something out of my life. I wanted to help people. Not necessarily as a zombie psychic who eats murder victim brains. But still.«

Ja, stackars Olivia »Liv« Moore hade tänkt sig ett helt annat liv. Bara några månader tidigare kunde hon stoltsera med kanstanjebrunt hårsvall, början på en lysande läkarkarriär och en både snäll och vacker fästman.

Men så hände det en sådan typisk grej. Ni vet när man hellre vill vara hemma och mysa, men någon tvingar en att vara social och gå på fest? Så blir festen helt misslyckad och man ångrar att man gick.

Livs liv består nu mest av att köpa brun-utan-sol för att dölja emo-likblekheten, och att mikra upp hjärnsubstans tillsammans med chilisås i köket på sin nya arbetsplats: bårhuset.

Så var det precis för Liv. Förutom att Liv ångrade sig mer än vanligt, då problemet med festen kanske inte var så mycket idiotkillar som inte fattar att man är intresserad, utan mer att puckot som stötte på henne senare på kvällen skulle klösa henne med sina zombiesmittade klor.

Så här är vi nu. Livs liv består nu mest av att köpa brun-utan-sol för att dölja emo-likblekheten, och att mikra upp hjärnsubstans tillsammans med chilisås i köket på sin nya arbetsplats: bårhuset. Och kanske viktigast av allt för Liv: hon måste dölja för nära och kära att hon är levande död förstås.

»Life´s short, then you die. And then you have to make some decisions. « konstaterar Liv, och beslutet hon tar är att göra något bra med sitt liv som levande död: hon ska hjälpa de döda att få rättvisa genom att fånga deras mördare.

iZombie bygger på Vertigo-serien med samma namn, men man har inte behållit speciellt mycket. Istället har man tagit fasta på en av historierna om Liv från den ursprungliga serien – när hon upptäcker att när hon käkat en hjärna absorberar vissa minnen i flashbackform från den ursprungliga hjärnägaren. Den här förmågan kommer väl till pass när det gäller att lösa gåtan om hur en person hamnade på obduktionsbordet från första början. Liv teamar snabbt upp med polisen Clive Babinaux (Malcolm Goodwin som på ett extremt märkligt sätt ser exakt ut som en afroamerikansk Billy Crystal?!), genom att inför honom spela synsk.

Den uppenbarligen mycket vidsynte polisen accepterar snabbt detta: »I thought we could be Cagney and Pasty!« som han utbrister, anspelandes på Livs likbleka lilla nuna.

Det var länge sedan jag såg en så välgjord pilot, jag är extremt imponerad av hur snabbt, kul och effektivt premissen och samtliga huvudkaraktärer presenterades i ett enda ynka avsnitt som även hann berätta ett helt litet mordmysterium.

I DC Comics-serien iZombie förekommer ett helt gäng andra övernaturliga varelser: spöken och en were-terrier (!) men i tv-serien slipper vi detta. Den har valt att enbart fokusera på zombies, och det har utlovats att ju längre in i säsongen vi kommer, desto mer ska zombie-mytologin utforskas. Jag är inte speciellt stort fan av proceduraler, och hoppas att detta innebär att seriens fokus kommer ligga på att lösa mysteriet med det plötsligt zombie-utbrottet snarare än att klura ut en fristående mordgåta i varje avsnitt.

(DC Comics hade förresten tydligen varit extremt lättsamma att jobba med och hade gått med på allt – förutom ett Hulken-skämt i pilotavsnittet som fick tas bort. Hulken tillhör ju Marvel…)

iZombie kan kanske bäst kan beskrivas som zombiemysteriekomedi för ungdomar, med bra mycket mer gemensamt med zom-rom-com:en Warm Bodies än den geggiga dödsångesten i The Walking Dead. Rob Thomas och Diane Ruggiero-Wright är hjärnorna bakom serien. Om ni känner igen serieskaparnas namn beror det på att det är de som skapade kultserien Veronica Mars. Det har gjort att många hade extremt stora förhoppningar på iZombie.

Serierna har mycket gemensamt. Huvudpersonen är en smart och ironisk tjej med fyndig voice over, det är en rapp dialog och i varje avsnitt bjuds det på ett litet mysterium som har minst en twist innan det blir löst, samtidigt som sagda kvicktänkta tjej brottas med sig själv och jobbiga omständigheter.

»And as God is my witness – you’ll never be hungry again. Fresh brains for later!«

Gemensamt har de två serierna också alla popkulturella referenser. Bara i piloten får man känna sig smart då man känner igen referenserna till så skilda fenomen som Romeros zombierullar, Hamlet, Cagney & Lacey och sist men inte minst Borta med vinden: »And as God is my witness – you’ll never be hungry again. Fresh brains for later!« Ja, zombie- och likskämten duggar väldigt tätt: När Liv får frågan »…do you mind?« svarar hon så klart »Mind? That's what I live for«. Det är kul!

Det är omöjligt för mig att inte jämföra iZombie och Veronica Mars, och som ett extremt VM-fan så ska det jäkligt mycket till för att nå upp i den nivån. Rose McIver är ingen Kristen Bell. Jag kan inte låta bli att jämföra dem, och McIver förlorar tyvärr, hon låter och ser ut som en mindre kul kopia av Bell. Livs gäng når inte heller upp till Veronicas fantastiska persongalleri, men kanske är jag extremt snabb att dra slutsatser här efter bara ha sett första avsnittet. Några av birollerna har potential, Livs mamma och hennes läkarkollega Dr. Ravi Chakrabarti (Rahul Kohli) kanske speciellt.

Trots detta var det faktiskt länge sedan jag såg en så välgjord pilot, jag är extremt imponerad av hur snabbt, kul och effektivt premissen och samtliga huvudkaraktärer presenterades i ett enda ynka avsnitt som även hann berätta ett helt litet mordmysterium. Det bådar väldigt gott. I senaste TVdags-inlägget där vi listar vad tycker är bäst just nu hade samtliga med iZombie.

Om du bara ska följa en zomcom i år, låt det bli iZombie!

iZombie går på kanalen CW i USA just nu men kommer på Kanal 11 i Sverige i sommar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel