Virgin Territory ställer inte de intressanta frågorna

Ytligt & glättigt när ungdomar vill (och inte vill) bli av med oskulden i MTV

Att inte ha eller inte vilja ha sex. Få saker är så tabu. Om du till exempel är »för gammal« och fortfarande inte har haft sex ses du lätt som konstig. Å andra sidan bör du inte heller vara för ung när du förlorar oskulden. Speciellt inte om du är tjej. Som tjej förväntas du hålla hårt i oskulden, medan killar uppmuntras att »bli män« genom att sexdebutera i tid. Ja, och sedan finns ju föreställningen att en person faktiskt »förlorar« något med oskulden om sexet sker innan äktenskapet. Eller det mest tabubelagda av allt: att du inte vill ha sex någonsin. Med andra ord är oskulden, och valet eller icke-valet att inte ha sex, omgärdad av massor med normer och kulturella föreställningar, vilket såklart återspeglas inom populärkulturen.

Problemet med Virgin Territory är att producenterna uppenbarligen har inställningen att det faktiskt är något konstigt med att fortfarande vara ung och oskuld

Det är bara att ta vilken ungdomsfilm som helst från de senaste decennierna och du hittar åtminstone en karaktär (nästan alltid en snubbe) som desperat kämpar för att få sexdebutera. Vissa filmer handlar enbart om det och gör det grabbvulgärt med nakna kvinnobröst och onani i pajer (American Pie), medan andra och betydligt bättre filmer försöker utmana fördomar kring tjejer och oskuld (Easy A). Det är inte så konstigt att ungdomsfilmer är så besatta av det egentligen. Att förlora oskulden förknippar vi med ungdomen. Som sagt, så fort någon är »för gammal« för att fortfarande vara oskuld porträtteras den som konstig eller oattraktiv, eller i form av Steve Carell i The 40 Year Old Virgin.

Ett bra exempel är realityserien Virgin Diaries som skapade stor debatt när den började sändas på tv-kanalen TLC för ett par år sedan. Serien följde några vuxna oskulder och porträtterade dem som freaks bara för att de inte hade haft sex. Till exempel paret Ryan och Shanna som ville vänta till sin bröllopsdag att ens kyssa varandra. När den dagen väl kom och de kysstes för första gången var det en så obekvämt dålig kyss att sekvensen spred sig som en löpeld i sociala medier. Snart fylldes kommentarsfälten med hån och hat.

Ett teveprogram som hanterade frågan på ett bättre sätt hette också Virgin Diaries och sändes i brittiska MTV för några år sedan. I serien fick unga personer själva filma sina liv som oskulder. Ungdomarna pratade öppet om hur penisen slaknade när kondomen skulle på, hur de trånade efter den fula killen bakom charkdisken i snabbköpet eller hur de föreställde sig det som de tidigare bara hade sett i porrfilmer. Serien visade, då den utgick från ungdomarna själva, varför det är så viktigt att ungdomar får känna att de kan prata om sex utan att bli uppläxade eller ifrågasatta. Det behövs för att de ska kunna bryta med alla de normer och den stress som finns kring oskulden och sex överhuvudtaget. Tyvärr finns det alldeles för få utrymmen för sådana samtal.

Nu har amerikanska MTV dammat av formatet, men tyvärr med ett betydligt sämre och mer exploaterande resultat. Likt Virgin Diaries så följer nya Virgin Territory några ungdomar som av olika anledningar inte har haft sex ännu. Totalt 15 olika unga oskulder kommer att dyka upp under säsongens gång. Vissa följs längre, andra kortare. Vissa förlorar oskulden under säsongens gång, andra inte. Det är så modigt av ungdomarna att våga tala öppet om något så privat och tabubelagt som att inte ha eller vilja ha sex. Förhoppningsvis skapar det viktiga diskussioner hos tittarna.

För mig skulle det vara betydligt mer intressant att få följa någon som har klamrat fast vid oskulden av religiösa och kulturella skäl och sedan börjar ha sex med den enda sexpartner den förväntas ha under hela sitt liv.

Tyvärr tas inte deras berättelser på allvar av MTV. Problemet med Virgin Territory, förutom att det är överdrivet färgglatt och snabbt klippt för att verka lättsamt och down with the kids, är att producenterna uppenbarligen har inställningen att det faktiskt är något konstigt med att fortfarande vara ung och oskuld. Det kanske inte är så förvånande egentligen. MTV har ju trots allt program som 16 and Pregnant och Teen Mom i tablån. Men det är trist att den inställningen genomsyrar hela upplägget, klippningen och det faktum att de hela tiden fokuserar på det som ska »förklara« det konstiga med varför ungdomarna inte har sex.

Som med Kyle till exempel, en muskulös och väldigt rar 20-årig kille, som döljer det faktum att han är oskuld för sina polare. Han försöker att psykoanalysera sig själv och tror att förlusten av sin far i unga år fick honom att missa åren då han skulle ha lärt sig om tjejer och samlat på sig sexuella erfarenheter. Visst, det ligger säkert något i det, men det kanske finns något positivt i det ändå? Att han inte har mentaliteten som hans jämnåriga killkompisar har där de bara vill hitta en hyfsat snygg tjej att dra över varje partykväll? Varför inte vända på perspektivet? Nu utgår MTV från att Kyles situation är problematisk.

Med andra ord, det saknas komplexitet och många intressanta frågor ställs inte. Som med Lisa, som väntar med att ha sex till bröllopsnatten på grund av sin kristna tro. När hon väl har haft bröllopet och sexet (som MTV thank god inte visar), och dagen efter beskriver att hon är helt underväldigad av erfarenheten, så ställs inga följdfrågor. I stället slutar kamerorna att följa henne. För mig skulle det vara betydligt mer intressant att få följa någon som har klamrat fast vid oskulden av religiösa och kulturella skäl och sedan börjar ha sex med den enda sexpartner den förväntas ha under hela sitt liv. Det skulle vara en superintressant realityserie som skulle kunna problematisera religion, kultur och sex på ett helt annat sätt.

När MTV slutar filma blir deras syfte så tydligt och klart. De är bara intresserade så länge de får vara med i jakten på det som avslutar varenda ungdomsfilm. Och efter att deltagarna väl har bockat av sexdebuten blir de bara helt vanliga ungdomar i MTV:s ögon och därmed totalt ointressanta. Too bad, för det då jag börjar bli nyfiken på riktigt.

Virgin Territory sänds på MTV.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel