Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

Det dröjer till avsnitt fyra av Yellowstones tredje säsong innan vi får ett ordentligt slagsmål – ja, du hörde rätt – avsnitt fyra! Antalet dödsfall är drastiskt mindre, men bäst att inflika att jag bara fått se åtta av säsongens tio avsnitt. Vem vet vad som händer i de sista?

Männen har blivit riktiga mjukisar. John gråter, flera gånger, och ur Kayce kommer ett oväntat »I love you«. Även Beth har tagit av superwoman-capen

Det är svårt beskriva exakt vad som gör denna western-tragedi så tilltalande. Det är inte historien i sig som vare sig är elegant eller slipad utan fortsätter att lite grovt och kantigt berätta om familjen Dutton, ranchen Yellowstone och dess cowboys. Avsnitten vart och ett lämnar inte alltid avtryck, men helheten är svår att inte älska och olika detaljer likaså. Landskapet, djuren och ranchlivet fängslar och personerna griper tag.

Yellowstone_EP304_CM_236_R
Wendy Moniz-Grillo som guvernören Perry och och Kevin Costner som John Dutton under en av sina impromptu mysstunder.

Säsong 3 fortsätter i samma stil som tidigare även om den i vissa avseenden faktiskt är helt annorlunda. Männen har blivit riktiga mjukisar. John gråter, flera gånger, och ur Kayce kommer ett oväntat »I love you«. Även Beth har tagit av superwoman-capen och vågat visa sig sårbar inför Rip, precis som väntat. Mer humor är det också. Rip är en som milt undrar: »We are way passed playing hard to get, don’t you think, Beth?« En hel del macho action har absolut bytt ut mot mys, romantik och mer såpa-liknande melodrama.

Kevin Costner är Kevin Costner och han är utmärkt som patriark som nu börjar filosofera än del på äldre dagar. Det finns en vision om att återfå det gamla, en längtan – inte bara hos John – till det enklare livet, att leva av landet, med naturen.

eto_clip_yellowstonejoshhjenniferl_061420_vidpic
Josh Holloway som skurken Roarke och Jennifer Landon som nya wranglern Teeter.

Säsongen handlar även om försoning och förlikning, kanske inte så mycket gottgörelse men åtminstone en acceptans av det som skett. Vi får reda på varför Beth hatar Jamie så intensivt och även om det är lite over-the-top drama och inte helt realistiskt, så fungerar det. I Jamie hittar vi igen pojken som mer än något vill bli älskad av sina pappa, och en pappa som inte riktigt har förmågan.

Monica fortsätter vara den självrättfärdiga sanningssägaren som håller uppfostrande tal för sina andlösa elever istället för att undervisa dem, och förblir en tråkig stereotyp. Det blir ett krystat sätt att få indianernas perspektiv, för tyvärr har Rainmaker och reservatet kommit i skymundan den här säsongen, utmanövrerade av de större aktörerna som de är.

Annars träffar vi några nya, lite lustiga, men mestadels vettigt nyanserade kvinnliga karaktärer, som ranchens nya cowgirl, Teeter, och Jimmys flickvän – jodå – Mia. Enda problemet är väl att de båda, plus ytterligare en tjej, är lite väl på med sina inviter, inte minst Teeter. Min favorit är guvernören Perry dock, spelad av Wendy Moniz-Grillo. Hon är tuff, professionell, men verkar aldrig kunna hålla tillbaka ett leende och scenerna mellan henne och John Dutton är alltid supermysiga.

Visst känner man ändå igen Yellowstone. Det är flaggor, nationalsång och rodeo mixat med en ny argsint fiende, härligt porträtterad av Josh Holloway (Lost), att roas av. Grym action bjuds det på naturligtvis alltmedan Dutton-familjen brottas med tanken att de nu kanske är på väg att förlora ranchen för alltid. 

Läs TVdags tidigare artiklar om Yellowstone här!

Säsong 3 av Yellowstone har premiär på Paramount Network idag.

Just nu på TVdags

Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020
Kommentar

HBO Nordics I May Destroy You – mer information än underhållning?

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel