Svenska Idol – ta anteckningar!

Brittiska X Factor – världens bästa stjärnjakt

Förra fredagen innan Idol-finalen skrev jag att programmet borde läggas ner då det var en lat och oinspirerad produktion. TV4 lyssnade tyvärr inte (!) och en tionde Idol-säsong är redan annonserad. Förhoppningsvis tar TV4 till sig av kritiken och uppdaterar programmet. Kanalen är dock knappast känd för det. De kör ju fortfarande Fångarna på fortet som om det var 1993. Paint by numbers-strategin kanalen har är dess största fiende och syns även i succéprogram som Så mycket bättre.  Varför samma trista hus på Gotland varje säsong? Varför alltid så få kvinnor? Varför så dumma aktiviteter? Varför samma formel med en popartist, en rapartist och tre gubbrockare? Jo, för att TV4 inte vågar ändra på koncept de tror bara funkar på ett enda sätt. Hejdå tittare!

Tur att det finns tv-program som ger mig lite hopp. Allt jag menar att TV4 gör fel med Idol gör brittiska ITV rätt med brittiska The X Factor. Det är därför den är världens bästa sångtävling. Den lyckas vara skamlöst underhållande samtidigt som den skapar riktiga artister. Den vågar vara tramsig, bred och ha glimten i ögat samtidigt som den bjuder på ögonblick då hela publiken vet att en stjärna har fötts. Den behärskar de berättelser jag skrev om i mitt Idol-inlägg. Att berätta deltagarnas musikaliska och personliga berättelser på ett sätt som gör att alla, även de som inte ser programmet i Storbritannien, har en åsikt. Det är så en skapar engagerande underhållning.

Säsongens stora stjärna heter Sam Bailey och är en 36-årig småbarnsmorsa och fängelsevakt. X Factor UK är den enda sångtävling där någon som hon kan få bli den stjärna hon verkligen är.

Till skillnad från TV4 och Idol vågar X Factor UK testa nya grepp. I år införde de ett helt nytt moment i tävlingen där vanliga boot camp byttes ut mot ett där varje domare fick sex stolar de skulle fylla med deltagare. Problemet var bara att om de fyllde upp stolarna tidigt så skulle någon behöva flytta på sig om en bättre deltagare fick en sittplats. Ja, det var grymt, men det gav också tävlingen nerv och drama. Kanske är momentet inte kvar nästa år, men det spelar ingen roll. X Factor UK vågar åtminstone prova något nytt. Samma sak i liveshowerna. Där infördes »flash vote« vilket innebar att den akt som fick minst röster under sändningen på lördagskvällen automatiskt hamnade i söndagens sing off. När det momentet visade sig mindre populärt fasades det tyst ut i mitten av säsongen.  Se där, en produktion som lyssnar på sin publik!

X Factor-konceptet kräver en bra jurypanel då domarna både agerar coacher åt varsin kategori och därmed tävlar sinsemellan, men också då de bestämmer vem som åker ut varje vecka. Därför är det livsviktigt att juryn fungerar och har kemi. Nicole Scherzinger är stjärnan i X Factor UK-panelen då hon lyckas vara en fantastiskt engagerad coach, är knäpp och rolig i panelen samtidigt som hon ger konstruktiv kritik. Hon matchas väl med lustigt ordentlige och omåttligt populäre Gary Barlow, en oberäknelig Sharon Osbourne och Louis Walsh som suttit i panelen alla tio år. X Factor UK är dock känd för att regelbundet förändra domarpanelen (läser ni detta TV4?). Nästa år kommer varken Gary Barlow eller Sharon Osbourne tillbaka. Troligtvis gör Simon Cowell då comeback efter tre år med mindre lyckade X Factor USA.

I kväll och i morgon kväll är det så dags för stor säsongsfinal med gäster som One Direction, Elton John och Katy Perry. Årets deltagare har generellt varit lite svagare än förra året och bredden på talangerna har inte varit lika stor som den brukar vara. Trots det är X Factor UK hundra gånger bättre än närmsta konkurrent när det gäller att utveckla deltagarna under säsongens gång.

I finalen i kväll står en 17-årig grabb från Skottland, Nicholas McDonald, som sjunger alla kärlekslåtar till sin mamma då han aldrig har varit kär. Han har en sådan fin ton i sin röst att alla mormödrar i Storbritannien smälter i tv-sofforna. Han är dock väldigt ofarlig och förutsägbar och knappast modern, så hans fanbase är nog just mormödrar snarare än småflickor.

Den andra finalisten är säsongens dark horse, 17-årige Luke Friend. Med sitt otvättade hår och charmiga leende har han blivit den som har utvecklats mest i tävlingen. Jag gillade inte honom i början, fattade inte vad juryn såg i honom, men vecka efter vecka har han nött ned mig och brittiska publiken. Nu framstår han som det kanske mest spännande valet i finalen, men då han har varit i botten de senaste veckorna lär han inte ha någon reell chans.

Säsongens stora stjärna heter Sam Bailey och är en 36-årig småbarnsmorsa och fängelsevakt. X Factor UK är den enda sångtävling där någon som hon kan få bli den stjärna hon verkligen är. Alla gamla Whitney-, Céline- och Mariah-ballader hon gör får nytt liv då hon sjunger dem bättre än originalen. Hon hade lätt kunnat kännas omodern och daterad, men det är något med hennes utstrålning, hennes överraskande kaxiga attityd och framför allt känsla på scen som vinner över mig. Dessutom framstår hon som så ödmjuk, tacksam och genuin att det inte går att inte gilla henne. Om hon inte vinner så är det den största överraskningen i tävlingen på flera år.

The X Factor sänds på brittiska ITV.

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel