Sport

World Cup-start i dag – NHL-svenskarnas chans till ära och berömmelse

Det går knappt en idrottsgala utan att frågan lyfts: Varför bortser man så ofta från NHL-svenskarnas framgångar? Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin tillhörde de bästa NHL-spelarna i många år, men vad är de mest ihågkomna för i Sverige?

World Cup är en riktig turnering med de bästa och bara de bästa. Därför gillar jag Europamix-laget och det Nordamerikanska U23-laget. På så sätt kommer de bästa med.

Nicklas Lidström vann sju Norris Trophy och fyra Stanley Cup-titlar. Är han mest berömd för de framgångarna eller för det avgörande målet i OS-finalen 2006? En svensk hockeyspelare kan vara hur framgångsrik som helst i NHL, men det är först när den står för en legendarisk Tre kronor-insats som spelaren får sin riktiga upprättelse i Sverige. I dag har vi Erik Karlsson, kanske världens bäste back, men helt förbisedd i Sverige. Förra året blev han till exempel tidigt bortröstad från Jerringpriset. Varför är det egentligen så här? Det är inte så att hockey har blivit en marginalsport.

Tre kronor är fortfarande ett mycket folkkärt landslag. Sveriges matcher i hockey-VM har fortfarande höga tittarsiffror trots att det är en b-turnering. Det betyder mer att göra insatser för det svenska landslaget än för de flesta ett okänt hockeylag i en superkommersiell liga långt borta. Det finns ett förakt mot det amerikanska proffsidrottssystemet. Jag är själv inte helt bekväm med det, till exempel gillar jag inte fackförbundets stora makt som jag tycker hindrar den sportsliga utvecklingen. Systemet fyller dock sin fin funktion som underhållningsprodukt. NHL äger rum långt borta och matcherna är på natten. Det är en lång utdragen grundserie ingen orkar följa. Vill en svensk NHL-spelare profilera sig tydligare mot Sverige måste den visa upp sig för en svensk publik, det kan sedan vara vid VM eller i en reklamfilm. Vill Erik Karlsson visa hur duktig han är så har han chansen nu. World Cup är NHL-svenskarnas chans att visa upp sig för den svenska publiken. Det här kan vara vägen in till idrottsgalor och stora priser (även om konkurrensen är stenhård i år).

Det går att vara lite blasé över World Cup. Varför ska man bry sig om en jippoturnering som är styrs av NHL? Vem bryr sig om Europalaget och vad är grejen med det Nordamerikanska U23-laget? Det är ju två låtsaslag.

Jag hånler lite över att NHL-spelarnas fackförbund har fått igenom reglerade träningstider. Det är öppet mål för att håna World Cup. Gamla Canada Cup var en fantastiskt kul turnering med både status och rivalitet. Jag har också goda minnen från World Cup 1996. Semifinalen mot Kanada är en lite bortglömd svensk klassiker trots förlusten.

Jag är svag för långa utdragna nattliga idrottshändelser. I World Cup 2016 finns möjligheter för nya nattklassiker.

Här är mina skäl för att följa World Cup 2016:

  • Tv-produktionerna: Det kommer att vara NHL-klass på sändningarna.
  • Jämna dramatiska matcher: Det finns inga slagpåsar i World Cup. Matcherna betyder något redan från början. Det går inte att glida igenom en enkel seger mot ett blåbärslag. Det betyder täta matcher. Såg ni USA–Team Europa igår? Tro inte att Europa bjuder på något; kanonmatch!
  • Publiken: Matcherna går i Toronto. Det innebär fullsatta läktare inför en hockeykunnig publik. Annat än till exempel i VM.
  • NHL-spelarna: Det är fortfarande inte klart om NHL-spelarna ska vara med i OS 2018. Det är fortfarande en förhandlingsfråga. NHL vill ha en del av OS-kakan. Därför kan det dröja innan vi ser världens bästa hockeyspelare i detta sammanhang. Jag tycker man ska passa på.
  • Roligare än VM: Alla vet att VM är en b-turnering. Trots det är det många som följer VM. World Cup är en riktig turnering med de bästa och bara de bästa. Därför gillar jag Europamix-laget och det Nordamerikanska U23-laget. På så sätt kommer de bästa med.

Sverige har Ryssland, Finland och Nordamerika U23 i sin grupp. Enkla förutsättningar, de två bästa till semifinalen. Tre kronor har spelat tre träningsmatcher inför turneringen. Två mot Finland, sudden death-förlust på bortaplan och 6–3-seger på hemmaplan samt förlust mot Europalaget med 2–6. Den sista matchen var så klart oroväckande, men jag gillar hur man tog förlusten. Aftonbladet kallar det här krismöte, men att sätta sig ned på det sättet och snacka igenom en match tyder på god dialog och samverkan i laget. Sverige inleder mot Ryssland ikväll. Det är vinst direkt som gäller om Sverige ska gå vidare. Ge oss en klassisk turnering nu!

Sverige–Ryssland visas på TV3 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel