Att skära en dönerkebab är hardcore

Vykort från Niklas Ekstedt

För mig som i princip är resefobiker så är det lyxigt att åka utomlands och äta (nåja) men ändå sitta kvar hemma i tv-soffan. Det kanske låter tragiskt, men det är ingen fara, jag lovar.

Inte med Niklas Ekstedt som praoelev.

Konceptet i Niklas mat är att Niklas Ekstedt praoar på olika restauranger runt om i världen. Vid praotidens slut är målet att Niklas egen maträtt, inspirerad av det han har lärt sig på restaurangen, om dess specialiteter, ska platsa på restaurangens meny.

Av säsongens sex avsnitt har det femte stannat kvar hos mig. Niklas är i Istanbul i Turkiet för att praoa hos Mehmet Gürs, på dennes restaurang Mikla. Mehmet, född i Finland men uppvuxen i Stockholm och Istanbul, kallar sig världsmedborgare. Jag skulle kalla honom folklig. I ett klipp pratar de med ett par äldre män. Niklas frågar om männen tror att Mehmet kan laga en turkisk rätt. Det tror de absolut, men tror de att Niklas kan skära en döner-kebab? »Kanske om han får använda maskin.« »Att skära en dönerkebab är hardcore.«

Några klipp senare får vi se Niklas prova och nej, det går inte jättebra.

Senare, när de äter middag på restaurang, garvar Mehmet åt Niklas som försöker knåda kebaben som ska grillas. Det ska bli märken efter fingrarna men killen vid restaurangens grillstation är inte helt nöjd med resultatet så han tar lite vatten på och gör klart spettet.

Niklas gnäller: »Jag fick inget vatten!«

Mehmet: »Det är en kund som ska ha den. Han säger att du får vänta, för han måste ge den till en kund.«

Avsnittet känns lika mycket som ett resereportage som ett matprogram och det det verkar vara omöjligt att med spridda citat visa hur intressant det är.

Mehmet

Det smakar mycket.
Om det är starkt så är det starkt.
Om det är sött så är det sött.
Om det är surt så är det (se ovan).
Det är verkligen upp och ner,
men det är inte bara smaken,
det är karaktären på landet också.
Jag kallar det för The Wild East of Europe.
Det är det faktiskt, det är verkligen exotiskt,
roligt och fullt med fart.
– Mehmet Gürs om turkisk mat

Ett annat favoritklipp, ur avsnitt tre, från Ryssland. Niklas dissar kocken Anatoly Komm inför kameran, tack och lov på svenska.

»Jag är trött, inte på restaurangen. Alla är trevliga, staden är trevlig men han är så ofantligt jobbig … plus att såsen inte blev så bra. Jag vill bara åka hem.«

Niklas är kalvig, flamsig och superseriös om vartannat. I flera av avsnitten får man känslan av att kockarna han besöker inte överhuvudtaget förstår att Niklas är kock. Det är instrumentell matshow och perfekt feelgood-tv i ett och samma program.

Niklas mat kan streamas från svtplay fram till den 23 november.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel