Sport

VM avslutas med slalom - medalj för Hansdotter?

Målsättningen inför säsongen var att Sverige skulle ta sex medaljer i alpina VM. En målsättning som fick Hans Chrunak att framstå som försiktig. Det sades till och med inför VM att målsättningen var realistisk. Jag är snäll om jag säger att det fanns sex medaljchanser, men det är osannolikt att alla medaljchanser slår in. Tar Sverige två medaljer så är det i nivå vad vi hade kunnat förväntat oss. Sverige är alltid bra i parallellslalom så lagmedaljen var ingen skräll. Matts Olsson hade kunnat ta en medalj igår med lite flyt, men hans insats var helt okej. I helgens avslutande slalomtävlingar har vi en god chans att ta den andra medaljen. Damerna kör i dag och herrarna imorgon.

I helgens avslutande slalomtävlingar har vi en god chans att ta den andra medaljen.

Mikaela Shiffrin leder slalomcupen överlägset och har resultatraden 1-1-1-1-ur-1-3. Hon har även vunnit de tre senaste mästerskapsgulden. Hon är storfavorit och vad talar egentligen emot henne? En tiondel av oskärpa? En utomstående faktor ingen kan räkna med? Skada? Sjukdom? Det kommer inte att vara möjligt att slå Shiffrin om hon åker normalt. För att hitta lite osäkerhet kan vi titta på senaste tävlingen som hon inte vann. Hon var en bra bit efter Frida Hansdotter efter första åket. Hon åkte inte lika aggressivt och explosivt som hon brukar. Hon brukar attackera portarna. Nu revanscherade hon sig i andra då hon var snabbast av alla och blev trea. Tävlingen visade dock att Shiffrin kan bli för försiktig.

Frida Hansdotters tävlingsraden har visat på en spännande positiv trend. Hon åkte ut i Levi men sedan har hon varit 10-4-7-4-3-1. Att hon vann senaste tävlingen gör att jag vill ha henne som andrahandsfavorit. Jag tyckte också att Hansdotter imponerade i lagtävlingen. Shiffrin var inte med för USA. Övriga som åker för Sverige är Marie Pietilä Holmner, Emilie Wikström och Anna Swenn-Larsson. Ingen av de andra svenskorna har imponerat i världscupen i år, men Swenn-Larsson har åkt rätt bra i Europacupen de senaste veckor varav tagit en seger. Det ska bli intressant att se henne i dag.

Den tävlingen Shiffrin åkte ur i vanns av slovakiskan Veronika Velez-Zuzulová. Hemmanationen har haft ett fint flyt under mästerskapet. Ska Wendy Holdener också lyfta? Nu har jag nog nämnt de fyra det bör stå mellan.

Noterbart så har inte Norge tagit ett enda guld än varken här eller i skidskytte-VM. Det har varit lite stolpe ut för dem. Nu är det dock dags för Henrik Kristoffersen att åka slalom. Hans resultatrad är inte helt olik Shiffrins. Han var inte med i Levi men sedan har det varit 1-1-3-1-1-ur-1. De han inte vann har vunnits av Manfred Mölgg och Marcel Hirscher gånger två. Hirscher är så klart den förste utmanaren, men hans VM har inte varit fullständigt enligt planen. Han missade överraskande guldet i kombinationen, åkte inte perfekt i lagtävlingen, men så slog han till på gårdagens storslalom. Jag vill ha en tät duell mellan honom och Kristoffersen.  Måste nämna Luca Aerni också, som bara varit åtta som bäst i år, men som vann kombinationstävlingen efter ett fint slalomåk. Ska han skrälla? Regerande mästare är Jean-Baptiste Grange.

André Myhrer har varit som bäst femma i år och haft problem med sin rygg. Mattias Hargin har varit sexa. Det har inte varit någon lyckad slalomsäsong för herrarna. De befinner sig en bit från de bästa och skulle de vara i nivå med sina bästa världscupresultat har de gjort det bra. Jag gillade dock vad jag såg under lagtävlingen. Övriga två svenskar till start är Kristoffer Jakobsen och Gustav Lundbäck. Är någon av dem bland de 30 är det bra.

Helgens program

Damernas slalom,  i dag kl 9:45 på TV4 och Eurosport 1

Herrarnas slalom, i morgon kl 9:30 på TV4 och Eurosport 1

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel