Tips

Vimeo On Demand är bäst just nu – TVdags tipsar om tre filmer som sticker ut

Netflix, ViaPlay, iTunes, YouTube, Dailymotion, jag vill avgifta mig, för jag har funnit ett nytt gift! Vimeo On Demand. Här kan man hitta mycket av det som inte finns någon annanstans, stort som smått. Här lägger indie-regissörer upp sina filmer för granskning, samtidigt som även amerikanska bolag – Cult Epics till exempel – »bjussar« på en hel del gott som annars bara varit tillgängligt via amerikanska kanaler.

Vimeo On Demand fyller verkligen ett hål. Det är ju så ofta filmer man vill se släpps på »video on demand« i USA, men att rättighetsskäl nekar övriga tillträde. Annars ligger större delen av Vimeo On Demands fokus på just europeisk film. Blandningen, lusten och den totala avsaknaden av prestige gör att tjänsten än så länge känns som en slags lekfull beta-version. Originalserier, ruggiga skräckfilmer, animerad surrealistisk erotik och dokumentärer för en spottstyver. Här finns Jörg Buttgereits Nekrofil-filmer, Gaspar Noés favorit Angst och den märkliga dokumentären Meet the Hitlers. Man blir sugen på att se det mesta. Men här kommer tre filmer som sticker ut lite extra just nu.

Nina Forever

Robs liv är lite av ett mörkt skämt. Han har nyligen försökt ta livet av sig, samtidigt som han är fast på ett tråkigt varulager, i en industristad vid världens ände. Till råga på allt envisas hans bortgångne flickvän med att återvända så fort han har sex med någon annan…

Gotiska perversioner och sorgsamma reflektioner i Ben och Chris Blaines roliga, smarta, romantiska skräcksmygare som likaväl hade kunnat vara en av The Cures poppigare låtar. Rätt unikt faktiskt. En film att må bra av!

Chemsex

Vice-dokumentär om män som har sex med män under påverkan av alfabetets alla droger. Spekulativt, infantilt, skrämmande, fördomsfullt, vemodigt, förföriskt. Alla som någonsin sett en Vice-dokumentär, eller läst tidningen, kommer snabbt att känna igen sig i den voyeristiska kameran som söker efter misär likt en fluga efter skit. Här är det Londons gay-scen som förvanskas – den sanning som förmedlas är mindre än den som lämnas utanför – då vi får träffa HIV-positiva män som är beroende av sexuella kickar i kombination med droger.

Att blanda droger och sex är väl kanske ingen nyhet, men här snackar vi en helt ny nivå. Enligt Chemsex är det här en epidemi som skördar liv i mängder. Sensationslystet, visst. Men om man frångår estetiken är det här också en film om ensamhet. När kameran frångår injektioner, fistfucks och halvt erigerade penisar och istället koncentrerar sig på vad männen har att säga blir det otroligt starkt. Som när en av männen erkänner att han brukar ljuga om att han har HIV för att få ragg.

The Invitation

Mycket obehagligt, men samtidigt intimt, klaustrofobiskt sektdrama som bedövar och skrämmer på samma gång. Will blir inbjuden till fest av sitt ex och bestämmer sig, lite motvilligt för att åka dit med sin nya flickvän. Till historien hör att de mist en son tillsammans, en sorg som de bearbetar lite olika.

Men när de anlänt känner Will på sig att något inte står rätt till. Ju större hans misstankar blir, desto trevligare blir festen. Känns inte riktigt rättvist att avslöja mer av handlingen. Men en sak är säker, du kommer aldrig mer vilja åka till Kalifornien efter att ha sett The Invitation.

För regin står Karyn Kusama, ni vet hon bakom Girlfight för sexton år sedan.

Nina Forever, Chemsex och The Invitation går att hyra/köpa på Vimeo On Demand.

 

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Poppojkar, barnfavoriter & Hall of fame

29 februari, 2020
Trailer

Tv-premiär redan om en månad för Stålenhags »Tales from the Loop«

28 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Virtuosa cliffhangers i heist-smarta The Day

23 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel