TVdags väljer säsongens bästa

Vilka platsar i svensk fotbolls-tv:s drömlag?

Säsongen börjar lida mot sitt slut, ligamästare koras på löpande band och nu ska det summeras och analyseras. På TVdags lott faller det givetvis att kommentera kommentatorerna och expertanalysera experterna. Vi räknar in Allsvenskan också, trots vår/höst-säsong, och presenterar här TVdags drömsändningsteam, säsongen 2013/14:

Lasse GranqvistBästa studioankare

Lasse Granqvist (C More)

Det är en svensk paradgren att offensiva mittfältare tar steget ned i banan när benen inte är lika snabba som förr, men spelsinnet och passningsfoten fortfarande håller (tänk Anders Svensson, Andreas Johansson eller Martin Ericsson). Grankvist har genomgått en liknande utveckling som sportjournalist. Konkurrenterna har närmat sig (i ett par fall kanske till och med sprungit om) den oefterhärmlige ordsprutan som matchkommentator, men då har han i stället tagit ett kliv bakåt och blivit landets tryggaste och säkraste studioankare. Grankvist styr sin studio med fart, humor och nyfikenhet. Hanterade, till skillnad från väldigt många andra, bland annat Hasse Backe i studion, dessutom de sorgliga omständigheterna kring den allsvenska premiärens dödsfall just precis så varsamt som situationen krävde.
Utmanare: Granqvists super-sub Tommy Åström (C More) har kanske inte samma breda repertoar, men är en av den tv-sända sportjournalistikens bästa lyssnare: han låter samtal få ta tid, bryter inte av i onödan och styr med väldigt lätt och mjuk hand sina experter. Utan att bli anonym eller backa från tuffa frågor. Ola Wenström (Viasat) har vuxit hela tiden sedan han bytte TV4 mot Viasat och har aldrig varit bättre än i år: tuff, orädd och utmanande.

jensStudioexpert 1

Jens Fjellström (C More)

Där några ur den första generationens nya mer taktiskt drillade fotbollsexperter (Rit-Ola, Glenn Strömberg) blivit lite bekväma under åren fortsätter Fjellström att utvecklas och vara knivskarp i sina analyser. Han är utmärkt också som matchexpert, men det är studion som är den verkliga hemmaplanen. Fjellström kan på bara en halvtidsvila berätta och visa exakt vad som gått rätt och fel, både i det stora och det lilla: Fjellström ser både detaljer och stora skeenden som ingen annan. Han gör det dessutom med en smittande entusiasm.

photoStudioexpert 2

Erik Niva (Viasat)

Att Viasat plockade in journalisten Niva i stället för att, som brukligt är, ta in ännu en före detta spelare eller tränare kändes på förhand som ett riskspel, men visade sig bli ett genidrag. Niva erbjuder med kontextualiserande berättelser, breda kunskaper, pricksäkert språk och helikopterperspektiv på världsfotbollen något både andra kanaler och experter helt saknar.
Utmanare: Jag håller inte alltid med om Hasse Backes (C More) analyser – varken av spel eller, kanske framför allt, det som händer utanför planen - men han har en svårslagen pondus och lägger en tyngd bakom varje ord som gör att man ändå tror på honom. Lars Lagerbäck är också svår att förbise. Förre förbundskaptenen har vuxit i den glammiga Viasatkostymen, utan att sluta vara den gamle småbuttre och tväre laget-framför-allt-taktikern. På sitt eget folkhemsskolade sätt är han lika mycket fotbollsromantiker som någonsin Xavi eller Pep Guardiola.

jarelind-1-1356x603Matchkommentator

Niklas Jarelind (TV4)

Jag har hyllat honom förut, men Jarelind är verkligen en av de bästa vi har. En spelskicklig lagspelare som låter matchexperten, när det finns en sådan, få generöst med utrymme, men som på egen hand också håller högsta klass. Jarelind är rapp, underfundigt rolig, extremt påläst, precis och har en tilltalande lågmäld ton.
Utmanare: Anders Fredriksson (C More) fortsätter att vara svensk sport-tv:s kanske mest underskattade, oerhört korrekt och tillbakalutad, aldrig intresserad av att at uppmärksamhet från matchen. Dessutom har han kommentatorbranschens mest behagliga röst: mjuk och skön som en Henrik Larsson-lobb. När veteraner som Niklas Holmgren och Henrik Strömblad allt mer fastnat i gamla hjulspår (är det bara jag som tröttnat på Strömblads »och nu passar X bollen till Y där, som skickar den vidare mot hörnflaggan där«-schtick?) har Anders Bjuhr (Viasat) tagit klivet fram som kanalens bästa kommentator med ett säkert flyt och en förmåga att hitta intressanta vinklar även på serielunkmatcher i mitten av tabellen.

1098387-18653850-1600-900Matchexpert

Johan Arneng (Eurosport 2)

Det är möjligen klyschigt att sätta likhetstecken mellan en fotbollsspelares spelstil och hens sätt att uttrycka sig som tv-expert, men Arneng kommenterar verkligen exakt som han spelade i Djurgården och spelar i Sirius: tufft, direkt och utan onödiga krusiduller. Eurosports Bundesligasändningar blir allt bättre, Arneng är kanske det främsta skälet till det.
Utmanare: Lugnet och spelintelligensen hos Anders Andersson (TV4) har imponerat stort under året, samspelet med framför allt Jarelind påminner om ett väl in- och hopspelat mittbackspar: den ene vet alltid vad den andre tänker, de täcker upp för varandra, om en faller tillbaka tar den andra steget fram.

17-frida-nordstrandReporter

Frida Nordstrand (Viasat)

Nordstrand roll är en av de svåraste och mer otacksamma i fotbollsjournalistiken. Hon har lite tid att jobba på, i en inramning som, antar jag, är ohyggligt stressig, ändå glänser hon vecka efter vecka. Fångar entusiastiskt in stämningen från innerplan inför stormatcher och styr lyhört och säkert efter-matchen-intervjuer med överbetalda och inte alltid särskilt reflekterande spelare och snarstuckna tränare.
Utmanare: C More står väl rustade här. Jag är mycket förtjust i Jonas Dahlqvists lugna och korrekta sätt att hantera inte minst snabba halvtidsintervjuer med slutkörda spelare eller upprörda tränare. Han får ofta ut mer än man kan förvänta sig av dessa ofta ganska svåra sammanhang. När han flyttar upp i studion (med den äran) tar Camilla Nordlund över och gör jobbet lika bra.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel