TV-dags-krönikan, 19 mars

Vice har blivit vuxet – vi saknar bläckfiskporren & black metal-skräcken

Amoraliskt, provocerande och oftast underhållande – jag har alltid gillat Vice och deras trotsiga förhållningssätt till journalistiken. På senare tid har de även fått möjligheten att äntra finrummen via HBO, uppbackade av bland annat Bill Maher och CNN. Nu är det inte lika kul längre, dock är stilen densamma som tidigare: gerilla-tv på liv och död. Farlig tv, där man som tittare bara väntar på att något hemskt ska hända.

För mig med politisk anti-känning fungerar Vice på HBO som nödvändigt nyhetsdropp. Jag får möjligheten att andas in världens fasor på mitt sätt och det funkar. Man får lära sig om det giftiga avfall Irak dras med efter kriget, polygamistsöner i exil och alternativa behandlingshem för heroinister. Tunga ämnen som behandlas på Vice sedvanliga sätt: bevakande, kallt och cyniskt. Men kanske ärligt?

Jag älskade när inget var tabu. Ryan Duffy i Cartagena för att prata med män som har sex med åsnor och få sina näthinnor sönderbrända.

Det är det här som är det nya, vuxna Vice, som vill utforska den stora världen. Visst, det är jättebra och jag gillar det skarpt. Men jag hade inte haft något emot gamla hederliga mondo-Vice också, som kontrapunkter i programmen. Lite mindre politik, mycket mer snusk.

Jag älskade när reportagen handlade om åsnor, bläckfiskporr och black metal. När ingenting var tabu. Asses of the Caribbean, till exempel… Ryan Duffy i Cartagena för att undersöka fenomenet »män som har sex med åsnor« och få sina näthinnor sönderbrända. Skulle också kunnat heta: En liten film om tidelag. Eller Genki and the Art of Eel Porn, där Shane Smith introducerar den sexuellt perverterade, eller bara nyfikne, för det japanska produktionsbolaget Genki-Genki och pseudopopkonstnären Daikichi Amano.

Men allra bäst är ju fortfarande den klassiska True Norwegian Black Metal, där man söker upp Gorgoroth-sångaren Gaahl för en intervju i norska Espedal – mannen som i norska medier tidigare kallats för »världens ondaste«, dömd till fängelse bland annat för att ha tappat en man på blod (och sedan druckit det). Roligast, för det här är faktiskt ett rätt roligt reportage, är när Vice-teamet iklädda lågskor och American Apparel-jackor följer med Gaahl till hans morföräldrars fallfärdiga stuga för att dricka vin och prata ut om döden. Det är bara det att vädret skiftar väldigt snabbt och teamet knappt når sitt mål i stormen. Och sedan skräcken som fyller atmosfären när reportern ställer en fråga som Gaahl inte uppfattar som korrekt och får svaret »I don't think you're asking the right questions«. Brrr… Parentes i sammanhanget är att Gaahl 2010 belönades med utmärkelsen »Årets homo« på Bergen Gay Galla.

Vice kan ses på HBO Nordic och Vice.com.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel