Sporträttigheter

Viasat köper La Liga och Serie A – räkna med högre abonnemangspriser

Efter att det blev klart häromveckan att Viasat hade förnyat sina rättigheter till Premier League var jag säker på att La Liga skulle stanna kvar hos C More och att Serie A skulle hamna hos Discovery. I stället tog Viasat båda två, och de passade även på att ta rättigheterna till Ligue 1 från och med nästa säsong.

Det här kommer också innebära högre priser för oss konsumenter. Det är rätt billigt med 299 kr i månaden för allt Viasat visar.

Viasat har nästan all internationell fotboll nu som är av värde. Discovery sitter på Europa League och Bundesliga, annars har Viasat nästan monopol. Frågan man ställer sig direkt är hur de ska få plats med allt? Har de kanaler till så många matcher? Hur många matcher ska visas på tv och hur många på Viaplay? Det är lätt att föreställa sig att majoriteten av matcher blir stream och ett fåtal matcher på tv. Eller kommer vi att få se de nya kanalerna Viasat La Liga och Viasat Serie A? Det är inte alls omöjligt att de har sådana planer. Jag hoppas annars på skräddarsydda Viaplay-paket, beroende på vad man är intresserad av. Det skulle underlätta för oss konsumenter. Många andra verkar vara nöjda med att ett kanalhus sitter på allt. Man slipper sitta på flera abonnemang.

Det här kommer också innebära högre priser för oss konsumenter. Det är redan rätt billigt nu med 299 kr i månaden för allt de visar. Och med förnyade Premier League-rättigheter som kostade skjortan så sitter bolaget på stora investeringar som de nu vill ska bli lönsamma, så räkna med höjningar inom det närmaste året. De ska också räkna in kostnaden för OS-rättigheterna till sommar-OS i Rio nästa år. De blev å andra sidan av med OS-rättigheterna och kunde däremot satsa högt på fotbollen.

Hur kommer sändningarna att bli? Förmodligen kommer många matcher att sändas utan kommentatorer och fokus i studion kommer i fortsättningen nog vara på Premier League. Jag tror inte på någon Serie A- eller La Liga-studio mer än vid ett fåtal tillfällen. Det kan nog ändå innebära nya kommentatorer och experter att vänja sig vid. Annars känns Viasat-gänget väldigt anglofiliskt. Fast jag ser nog ändå fram emot att höra Glenn Strömberg kommentera italiensk fotboll.

Förlorare här är C More/TV4. De har knappt någon internationell fotboll kvar, i stället har de satsat svenskt, vilket i sig inte behöver vara så dumt. Nu har de all viktig inhemsk hockey och fotboll. Det kan löna sig. Men jag tror ändå att de känner att de har missat tåget här. Det kände de kanske redan när de blev av med Premier League.

Många är nog annars mest nöjda med att den här historien har fått ett slut och att de nu slipper streaming i datorn.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ni gav väl inte upp Gangs of London?

7 mars, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Heja Clara Klingenström!

6 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel