Recension

Viaplay-serien Outsiders – det mest underhållande du kan se just nu

Om någon serie är som gjord för att dricka folköl och äta jordnötter till så är det amerikanska Outsiders. Den är prasslet i jordnötspåsen, crunchet mellan tänderna och det där pysande ljudet när du öppnar en ny öl. Vad kan man kalla det? Vardagsmys, kanske?

Det var ett tag sedan man kunde avnjuta den här typen av frejdig huliganism på tv. En blandning av neo-western och matinéunderhållning. En serie att älska spontant och hämningslöst, fast inte genomgående, då det älskvärda med Outsiders även verkar som ett mindre kvalitetshinder. Bitvis känns Outsiders nämligen som en tecknad serie, med hårt skissade karaktärer utan något vidare djup. Om vi snackar långkörare kan det här bli ett problem – men även en morot. Förhoppningsvis det senare.

Är det inte banjodueller från Den sista färden – som även den utspelar sig uppe i Appalachernas obygd – så är det hiskeliga monster från Wrong Turn. Outsiders är någonting mittemellan

Kjell har tidigare jämfört Outsiders med Justified, The Red Road och Kurt Sutters Sons of Anarchy och det finns många likheter, men framför allt Sons of Anarchys karaktärer var starka från början och utvecklades därefter. Som det är nu funkar dock Outsiders finfint ändå. Det är en festlig, köttig hillbilly-serie, vars högsta ambition är att underhålla – och underhållen blir man, det var faktiskt länge sedan jag längtade så mycket efter ett nytt avsnitt av en serie. Men så är det ju också ett väldigt tacksamt koncept. Inavel, gammal folktro och nytt vs gammalt har ju alltid lockat tittare. Är det inte banjodueller från Den sista färden – som även den utspelar sig uppe i Appalachernas obygd – så är det hiskeliga monster från Wrong Turn. Outsiders är någonting mittemellan. Farrell-sektens konsekventa fantasirealism blandas med den moderna stadens genuina socialrealism. Kontrasten är intressant, å ena sidan civilisationens lögnaktiga välstånd, å andra sidan vildmarkens illusoriska fattigdom. Givetvis kompliceras bilden ännu mer av att de båda världarna ofta integreras.

Outsiders börjar med att vi introduceras för en av seriens huvudpersoner Asa Farrell, efter år av  tillfälligt sektavkall beger han sig tillbaka till sina rötter för att bli förlåten och åter leva som en tok – helt normala är de ju inte – uppe i skogen. Enkelt kan tyckas, men Farrells är envisa och traditionsinriktade. Asa blir betraktad som en förrädare och måste kämpa för acceptans. Största motståndet står »Big Foster« för, ledaren Lady Rays son.

David Morse som »Big Foster« är i början rätt svår att ta in, småkorkad, stor, och oftast full, är han svår att sympatisera med eller ens intressera sig för. Men ju mer vi får se av honom desto mer fängslande blir han. Mest tycker jag om hur Outsiders använder honom som symbol för farlig ignorans. På många sätt gestaltar han även världens ignorans. Övertydlig symbolik kanske, speciellt när den dras till sin spets och leder till krig. Ett krig som båda sidor står för. Civilisationen mot naturen.

Annars är ju helt klart stadens pillerknaprande, svettiga sheriff Wade Houghton bäst. Aldrig har väl stress, abstinens och sorg gestaltats så väl? Frågan är bara när han kommer ta tag i saker och ting och bli den hjälte vi alla väntar på.

Outsiders finns att se på Viaplay.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel