Recension

Vem tittar på Watchmen? Premiär för nästa HBO Nordic-fullpottare

Betyg 5 av 5

Ska vi kanske, passande nog, börja med ett tidshopp?

För snart ett och ett halvt år sen publicerade Björn ett inlägg med Damon Lindelofs inledande ursäkt till Alan Moore och alla fans för att han vågade ge sig på en ny tolkning av Watchmen. Ett brev som inte bara var rätt underhållande att läsa utan även gav, åtminstone mig, en känsla av att killen hajade vad han höll på med.

Nu är tiden här, Watchmen har premiär på HBO den 21 oktober och vi har sett de 6 första avsnitten.

Serien utspelar sig drygt 30 år efter förlagan, och vi kan väl för sakens skull passa på att notera att förlagan alltså är Alan Moores och Dave Gibbons grafiska roman från slutet av 1980-talet, inte Zack Snyders hyggliga, men inte helt träffsäkra, filmatisering från 2009.

Jag gillar musiken och jag gillar karaktärerna. Efter en mängd superhjälteserier signerade DC som på sin höjd är guilty pleasure-bra – är det här äntligen serietidningsserien vi förtjänar?

Som Lindelof var inne på i sitt brev är detta inte en uppföljare, men det är definitivt en fortsättning. Så är man det minsta spoilerkänslig och inte har läst seriealbumet bör man tread lightly här. För även om storyn och de flesta karaktärerna är nya så ligger förlagan som en stadig grund; Adrian Veidt/Ozymandias förhindrade ett tredje världskrig genom en bisarr plan som inkluderade en enorm, interdimensionell bläckfisk. Något som fortfarande resulterar i tämligen udda meteorologiska fenomen. Dr Manhattan bor på Mars. Rorschach blev sprängd i Antarktis men har numera fått efterföljare i den maskerade terrororganisationen The Seventh Kavalry. Fortfarande springer det omkring maskerade människor på gatorna, men i Tulsa, där serien uspelar sig, är det numera mestadels polisen som döljer sina ansikten för att skydda sig själva och sina familjer.

En av dessa och likaledes den som serien inledningsvis kretsar kring är Angela Abar (Regina King), eller Sister Night som hon kallar sig i arbetet. Efter en tids vapenvila med Rorschachmaskerna skjuts en dag en polis i tjänsten, vilket väcker upp tidigare konflikter.

Björn Finér och Christopher Storm har sett de sex första avsnitten. Här är deras diskussionsrecension.

Christopher: Väldigt snart får jag en väldigt bra känsla av Watchmen! Det här är snyggt på så många sätt. Jag gillar hur det förhåller sig till historien. Jag gillar estetiken. Jag gillar musiken och jag gillar karaktärerna. Efter en mängd superhjälteserier signerade DC som på sin höjd är guilty pleasure-bra – är det här äntligen serietidningsserien vi förtjänar?

Björn: Efter att ha sträcktittat på de sex avsnitten vi fick förhandstitta på känns det verkligen så. Senast jag kände sån här serietidning-till-tv-serie-glädje var när jag såg första säsongen av Daredevil… och jag är faktiskt ännu mer förtjust i Watchmen-serien.

Christopher: Jag var också väldigt svag för säsong 1 av Daredevil men är så här långt in beredd att hålla med. Watchmen är något spretigt, men Lindelof lyckas ändå hålla ihop det och jag anar att det kommer att knytas ihop än mer de sista tre avsnitten. Den som inte har vare sig läst serierna eller sett Snyders filmatisering är dock förmodligen mer förvirrad, så frågan är hur väl det flyger med dem som går in som oskrivna blad. Troligen kan man finna kvaliteterna med Watchmen utan förkunskaper, men man ska vara på det klara med att serien kräver en del motprestation i form av tålamod.

jeanBjörn: Jag kom inte ihåg mycket alls från seriealbumet. Vissa serierutor minns jag fortfarande, men inte alls jättebläckfisken, märkligt nog. Det är spännande med vilken självklarhet historien går igen, både i verkligheten och i serien. Det är dock svår att inte jämföra serien med verkligheten. Jag pratade med några vänner om att jag inte alls gillar dystopiska filmer och serier lika mycket längre. Det känns inte lika roligt längre, nu med extremhögervindarna och alla klimatförnekare, såväl här som utomlands.

Christopher: Dave Gibbons har apropå det uttalat sig om kopplingen Rorschach-vit makt-terrorister.

Björn: Kalla mig gärna sjuk i huvudet, för helt ärligt har Watchmen gett mig lite framtidstro när det kommer till den delen. Jag vet inte riktigt hur, varför och på vilket sätt… men ändå. Nu över till musiken, ja. Det är ju Trent Reznor och Atticus Ross som har gjort musiken. Det finns nog ingen jag hellre skulle ha velat höra musik av här. Det skulle möjligen vara Hildur Guðnadóttir, som ju excellerat med musiken till både Chernobyl och Joker.

Christopher: Ah! Dåligt av mig att inte lyckats snappa upp det tidigare. Även bortsett från de herrarnas bidrag så är dock även de mer populärmusikaliska inslagen valda och ditlagda med fingertoppskänsla.

Björn: Jag blev kär direkt i Regina King. Jag har inte sett henne i så mycket trots att hon är gammal i gamet. Har älskat  Don Johnson och Jeremy Irons sedan 1980-talet. När blev du kär i Regina King?

Christopher: Jag hade heller ingen koll på King sedan tidigare, men som Sister Night är hon stenhård. Riktigt kul att se.  Jag är egentligen för ung för att ha någon 1980-talskoppling till Don Johnson utan känner honom mest från nyare sammanhang som Django Unchained. Här tycker jag dock att han är riktigt bra! En annan som imponerar är Tim Blake Nelson som Abars kollega Looking Glass. Jeremy Irons roll är fantastiskt bisarr!

jeremyBjörn: När Jean Smart (bra superhjältenamn i verkligheten) efter några avsnitt dyker upp blir jag stjärnögd igen. Castingen är rakt igenom enastående.

Christopher: Gillar metanivån, med den fiktiva Minutemenserie i serien – Meta i flera nivåer.

Björn: Mycket snyggt. Vad säger du om betyg?

Christopher: Om jag ska våga mig på ett betyg så här efter att ha sett två tredjedelar av serien så är jag uppe och nosar på en full pott! Jag hoppas att det fortsätter på den inslagna banan, men vi kanske får lov att återkomma med ett sammanfattande omdöme när serien har gått i mål?

Björn: Håller med! Sex avsnitt in är det full pott för mig med.

Watchmen har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel