Analys

Vem är Holly Gibney? TVdags reder ut kopplingarna mellan The Outsider & Mr Mercedes

I veckans avsnitt av HBO Nordic-serien The Outsider (vår recension här) kliver rollfiguren Holly Gibney in i handlingen, då hon hyrs in som privatdeckare för att reda ut vad som egentligen hände när familjen Maitland besökte Dayton i Ohio en tid före de hemska dödsfall som serien tar avstamp i.

För Stephen King-fans är Holly Gibney ett välbekant namn, då hon först dök upp som en bifigur i boken Mr Mercedes, och därefter växte fram som en av huvudkaraktärerna i de efterföljande böckerna Den som finner och Sista vakten, i det som kommit att kallas Bill Hodges-trilogin. I tv-serien baserad på denna trilogi, där samtliga tre säsonger heter Mr Mercedes (finns på C More), porträtteras Holly Gibney av Justine Lupe, som kanske fler numera känner igen som Willa i Succession.

Justine Lupe som Holly Gibney i tv-serien Mr Mercedes.
Justine Lupe som Holly Gibney i Mr Mercedes.

Men i The Outsider har den komplicerade rollfiguren gjorts om rejält, och gestaltas i stället av Cynthia Erivo, och av det lågmälda och hunsade som utgör en viktig del av Gibneys bakgrund när hon kommer in i handlingen i Mr Mercedes syns här inte mycket. Att de som utvecklat The Outsider känt att de velat gå en annan väg är inte svårt att förstå – det finns ingen direkt poäng för dem att antyda rollfigurens koppling till en helt annan, därtill avslutad seriefranchise – men för oss som slukar allt som King skriver och sett serien Mr Mercedes blir det ändå udda att se Erivo i Lupes roll. Skulle showrunnern för The Outsider Richard Price ha kunnat använda sig av Lupe om han velat? Oklart, men han verkar ärligt talat inte ens ha funderat över det, han berättade nyligen vid en pressträff att han varken läst eller sett Mr Mercedes, och egentligen helst hade velat byta namn på rollfiguren för att bli av med eventuellt bagage, något Stephen King dock ska ha vägrat låta honom göra.

Cynthia Erivo som Holly Gibney i The Outsider.
Cynthia Erivo som Holly Gibney i The Outsider.

Och vi får se om det blir ännu mer komplicerat med fler Holly Gibneys framöver. I maj ger Stephen King ut kortromansamlingen If it Bleeds, och i titelberättelsen återkommer såväl Holly Gibney som Ralph Anderson (rollfiguren som spelas av Ben Mendelsohn i The Outsider). Att även den så småningom adapteras för film eller tv är mer eller mindre självklart, i princip ingenting som King skriver förblir ofilmat.

Å andra sidan kanske det i tv-form kan bli en andra säsong av The Outsider, med Mendelsohn och Erivo återigen i rollerna. Den som lever får se.

Fotnot: I tv-serien Mr Mercedes har berättelserna i Bill Hodges-trilogin kastats om, för att enklare skapa ett rakt narrativ. Att Holly Gibney kan kopplas in som fristående utredare i The Outsider bottnar i en episod i den tredje och avslutande Hodges-boken Sista vakten, men i tv-serien dyker den episoden upp redan tidigt i andra säsongen.

The Outsider finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Les demoiselles de Rochefort (1967)

11 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel