TVdags recappar Game of Thrones

Vedergällning, våldspedofili & klipphängare på rad… Allt om Game of Thrones säsongfinal

Innehåller en jävelmassa spoilers för Game of Thrones, säsong 5, episod 10, Mothers Mercy.

Säsongsfinal!! Ska några som helst säckar knytas? Hur ska de hinna med allt? Hade samma känsla inför förra säsongsfinalen också. En lågnivåstress. En förebådan om att jag inte kommer bli tillfredställd. Och rätt så. Sista avsnittet är en hel räcka med öppna slut. Typ varenda scen slutar i ett »????« och vi får inte se mer. Så frustrerad nu…

Det är lite som när man drömmer sexdrömmar och vaknar innan man kommer. Man vaknar och bara näääääääjeeeee och försöker somna om för att få det där avslutet man suktar efter, men det är för evigt borta. Kvar ligger man, klarvaken, avdomnat kåt och besviken.

Det är lite som när man drömmer sexdrömmar och vaknar innan man kommer. Man vaknar och bara näääääääjeeeee. Kåt och besviken.

Nåja. I dagens avsnitt har vi:

Nakenskamning! Rättmätig vedergällning! Barn som begår mord! Och död åt några favoriter! Alla åker fan på pumpen!

Nu kör vi!

Norden

Snön försvinner och blir till slask. Vintern kom, men vände om? Magi eller tur?

Alla soldater gillar inte att man bränner barn, eller har ledsnat på svält och kyla, så halva Stannis armé har deserterat. Det går slag i slag för Stannis. Först halva styrkan, sen hänger sig frugan, och sen när Melisandre inser att hennes Azor Ahai inte kommer överleva slaget, så rider hon iväg.

Älskar att Melisandre överger sin messias. När hon förstår att det kommer gå åt pipan har hon inga problem att vända kappan dit bättre vindar viner. Eller var allt en plan från början?

Ska en trashanksarmé kunna ta Winterfell? Man får ju beundra Stannis, när han väl valt en väg så kör han på den. Han biter ihop och går mot borgen för att belägra den. Och ut rider hela Boltons armé och tokkrossar honom. Stannis män blir helt omringade och rätt snabbt nedgjorda. Hans uppgivna svärdsdragande sa allt om hur han förstod att han var körd. The show must go on. Man måste ju beundra honom, även ana vad han tänker: brände jag min dotter på bål för detta? Sjukt ovärt!!

maxresdefault1

Och Brienne väntar otåligt på ljuset i tornet, men tröttnar precis innan det faktiskt tänds, och rusar efter Stannis. Jag älskade att hon sticker för att hämnas, och bara totalt sket i Sansa. Och det är ju rimligt, hon kände och älskade Renly, men har träffat Sansa en gång, och då var flickan väldigt otrevlig mot henne. Visst att Brienne har sin pliktkänsla, men kärleken övertrumfar den.

Stannis och Brienne  är nästan samma skrot och korn, fast den ena gör det som är rätt och den andra det som han tror är hans rätt.

Och Briennes hämnd är magnifik: Hon avrättar Stannis i Renlys namn med sitt svärd: OATHKEEPER. Sug på den. BOOOOOYAAAAAH SUCKER.

Brienne-kills-Stannis-Official-HBO

Och Stannis sista ord? »Go on, do your duty.« Så jävla snöpligt slut för Stannis, som byggts upp som säsongens segrare. Det är faktiskt en sak jag älskar med Game of Thrones berättande, att serien porträtterar hur det är i krig: även de man tror ska vinna gör inte alltid det. Och bara för att det har spenderats en massa tv-tid på en rollperson betyder det inte att den automatiskt måste lyckas med något.

I Winterfell får vi äntligen se Theon handla. Sansa blir hotad med pilbåge av Ramsays älskarinna Myranda. Efter en kort standoff på murkrönet kastar Theon henne över över kanten. Och hjälper Sansa att fly. Det sista vi ser är de två, hand i hand som hoppar från de höga murarna. Men ned i vad? En gödselstack? En tjärn? En stor mjuk soffa? Det får vi aldrig se. Det är bara en i raden av klipphängare i det här avsnittet.

Muren

Hur många valyrianska svärd finns det i världen? Om det och drakglas är det enda som kan förstöra snözombies och Vita vandrare så är världen illa ute. Och lite drakeld då'rå.

Sam ber Jon om att få åka till Oldtown med Gilly och Sam Jr för att bli maester. Det är faktiskt nåt som skiljer sig från boken (vilket jag inte bryr mig om i vanliga fall), då han blir bortskickad mot sin vilja. Fast där har vi också hela intrigen med Mance Ryders son som blir bortbytt mot Gillys och därför medskickad till Oldtown. Eller om de förliser i nån storm eller nåt, jag minns inte. Jaja, det är bortskalat, men jag förstår faktiskt inte varför de ändrat en sån liten detalj. Det hade ju varit lika rätt om Jon skickat bort honom, men Sam velat stanna. Nåväl, det verkar som att han får åka iväg med Gilly och Jon är ensam kvar.

Och ja, hans så kallade »bröder« knivhugger honom för nattväktarnas skull. Han lämnas blödande på marken. Död? Även här är det samma i boken, så jag satt faktiskt och väntade på att det skulle ske. Dock är det samma klipphängare i boken också, så jag sitter tyvärr inte inne på mer info.

Noooo…
Noooo…

Alltså, jag tror inte Jon kommer dödas av. Då kommer man ju tappa hela muren-perspektivet. Jag tror att han kommer återuppväckas av Melisandre. De röda prästerna har ju möjlighet att uppväcka döda som bekant. Så lägligt att hon återvände till muren då, kan man tänka. Åh, vad jag skulle vilja ha Melisandres inre tankar ibland, att få veta hur mycket som är scam och mycket som är på riktigt.

Klipphängare här med. Scheisse.

Braavos

Våldspedofili! Och sen lite våldsporr! Alltså brutalaste mordet ever. Jag tänker genast på O-ren Ishii och hämnden på mannen som dödade hennes far i Kill Bill. Det är lite samma stuk på scenen. Arya har precis som vi anade tagit ett ansikte (Flickan som dog när Arya gav henne vatten?) och gett sig ut för att hämnas på Ser Meryn Trant. Och vilken hämnd det är. Först hugger hon ut hans ögon, och sen knivhugger hon honom i ryggen för att tillslut avslöja vem hon är och skära av honom halsen så att blodet sprutar. Gurgel, gurgel och adjö Meryn Trant.

Jaquen H’gaar är inte glad. Han straffar Arya med blindhet efter att först ha lurat henne att han begår självmord för att ge den många ansikternas gud ett liv i utbyte för det som Arya tog felaktigt. Och där har vi nästa klipphängare. Scenen fadar bort medan Arya skriker att hon är blind.

Dorne

Ellaria i flimsy klänning kysser Myrcella adjö på piren.  Man förstår precis vad som kommer hända… Såklart har hon gift på läpparna, och Myrcella segnar ned i Jaimes armar lite senare på båten, precis efter att hon berättat att hon vet att han är hennes far och att hon älskar honom. Ack!

Blir det krig nu mellan Dorne och resten? Och tänkte hon inte på att Jaime nu har prins Trystane som gisslan? Någon i kommentarsfältet skrev i förra recappen att det var krokodiltårar hon grät när hon svor trohet till Doran Martell. Du hade ack så rätt.

Mereen

Just ja, Danaerys flög ju iväg på en drake. Det här måste vara seriens mest okänsliga scen. Danaerys verkar inte förstå att hennes älskade drake är svårt skadad och inte orkar flyga tillbaka henne till Mereen. Drogon ligger ju där och pustar och frustar och kan knappt stå på benen? Och vad gör Danaerys? Inte ger hon någon sympati? Nä, hon klagar över att Drogon inte ens kunde skaffa lite mat åtminståne, och sen går hon därifrån. Hon lämnar sin döende (?) drake. Hej, där försvann mina sista sympatier.

I Mereen anordnas en roadtrip för att leta rätt på henne. Tyrion blir kvarlämnad för att styra Mereen tillsammans med Grey Worm och Missandei. Och vem dyker upp då om inte Varys!

Sen kommer vi till nästa klipphängare då Danaerys plötsligt blir omringad av alla dothrakis i hela Essos. Fade out. Tjohej.

Kings Landing

Cersei erkänner. Hur ärligt menat är det? Hon undviker att erkänna att kungen är en bastard och barn av incest, men frågan är om det inte kommer komma fram ändå. Hon får tillåtelse att återvända till Red Keep, i väntan på rättegång. Bara ett litet aber – hon måste gå naken genom hela staden, kortklippt och utskämd.

Hon kläs av och sjasas ut av de stenhårda septorna. En går bakom henne med en klocka och ropar »Shame! Shame!« Om jag fick välja skulle det vara mer coola septor i Game of Thrones! Så stränga! Så balla. Och folket skriker att hon ska skämmas, och kastar bajs och avfall på henne. Sällan har vi sett ett så smärtsamt fall from grace.

Hur kan Cersei komma tillbaka från det här?

GoT-S5E10-Cersei

Ibland tänker jag att religion är viktigt i ett feodalt samhälle, där makteliten kan göra lite som de vill. Om det inte finns en straffande religion som kan ta ned dem när de gått för långt så finns det ju inget som kan hindra dem. Kan skuld och skam och religiösa regler tillkommit för att kunna balansera ut vådliga härskare (bland många andra funktioner såklart)? Om även de kungliga måste lyda gudarnas lagar så borde det ju uppmuntra gemene man att göra det, tänker jag. Eller så gör man som Henrik den åttonde och säger säger fuck you till påven och startar en helt ny religionsgren, kontrollerad av kronan. Då får man avrätta sina fruar ifred i alla fall.

Sista klipphängaren:

En jättestor krigare. Med blyfärgad hy. Så klart är det »The Mountain« Clegane som återuppstått i laboratoriet! Westeros eget Frankensteins monster! Hurra!

Okej. Nu är säsongen slut och vi måste vänta ett år på nästa. Är hypen fortfarande kvar, eller har Game of Thrones börjat dala? Jag har inte bestämt mig än, och måste nog se om säsongen i sin helhet för att kunna börja bilda mig en bild om jag gillade det här eller om det var bortkastad tid. Vad tycker ni? Kan de fortsätta utanför böckerna på riktigt, och kan de fortsätta hålla den kvalitet vi är vana vid?

Vild debatt i kommentarerna anbefalles! Vill så gärna höra vad ni tyckte, om både avsnittet och om säsongen i sin helhet. (Om jag stavat fel eller så, så kan ni tweeta mig. Det känns rätt oviktigt i sammanhanget.)

So long! Vi kör igen om ett år eller så.

Game of Thrones finns hos HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel