Klassiker i Holland & potentiell skräll i FA-cupen

Veckans tv-fotboll: Succé i Torino – nu vill vi se Farnerud i landslaget igen!

Serie A: Inter–Torino (C More Live söndag kl 15)

Konkurrensen är kanske inte knivskarp eller mördande just nu. Zlatan har knappt hämtat sig från sin skada och hackar sig fram i ett disharmoniskt Paris SG. Sebastian Larsson skruvar in någon frispark här och där, och har faktiskt gjort en av sina bästa höstar på länge, men är fast i ett grovjobbande, trubbigt Sunderland. Mer eller mindre nya svenskholländare som Sam Larsson och Simon Tibbling är spännande och visar potential, men spelar i en svårbedömd liga. Utlandsflyttar från Allsvenskan – Milosevic, Forsberg, Kiese Thelin verkar det som – är kul, men än så länge vet vi ju inget om utfallet.

Efter knäskadan som sabbade förra säsongen är Farnerud starkare än någonsin och stundtals direkt sensationell i Torino: pådrivande, avig, modig, poänglevererande.

Europas hetaste svenska fotbollsspelare i januari 2015 – möjligen i konkurrens med den ständigt lika stabile Albin Ekdal – är i stället Alexander Farnerud. Efter den olyckliga knäskadan som sabbade slutdelen av förra säsongen har han kommit tillbaka starkare än någonsin och är stundtals direkt sensationell i Torino: pådrivande, avig, modig, poänglevererande. Senast Farnerud var uttagen i en landslagstrupp kom den nämnda knäskadan i vägen, nu måste han vara aktuell igen. Självklart på grund av den osäkerhet som finns kring Zengins Turkietkaos, Durmaz bänknötande i Grekland och framtiden för Bahoui och Forsberg, men än mer på de egna meriterna.

Scottish Premier League: Ross County–Celtic (TV4 Sport lördag kl 13:45)

Det är inte svårt att förstå John Guidetti. För första gången på länge är han, som det heter i den moderna fotbollen, het på marknaden. Super-Guidetti har visat att han fortfarande kan göra mål på hyfsad europeisk nivå, att den där sanslösa säsongen i Feyenoord inte var en tillfällig formtopp och att skadorna ligger bakom honom. Dessutom: med ett utgående kontrakt sitter han ännu mer i en guldsits.

Man kan fatta att han tycker att han gjort sig förtjänt i en större liga än den skotska, till exempel i det Southampton som det ryktas om.

Samtidigt spelar han ett högt spel genom att inte omgående skriva på för det Celtic som gav honom chansen i ett, ärligt talat, ganska prekärt läge. Vad händer om januari passerar och han inte får det där kontraktet på ett mer attraktivt ställe? Han har ju redan blivit bänkad ett par gånger.

FA-cupen: Birmingham–West Bromwich (Viasat Fotboll lördag kl 16)

Letar man en potentiell skräll i helgens FA-cup-omgång är det nog här man ska leta.

Det har ju varit en ganska tuff säsong för West Bromwich så här långt. Tränarbytena har avlöst varandra under det senaste året. Värvningarna har misslyckats – prestigelånet Silvestre Varela, som kom från Porto i somras som portugisisk landslagsman, skeppades i väg efter blott tre spelade matcher. Osäkerheten och transferryktena kring spektakuläre Saido Berahino, en av få spelare som levererat under årets säsong, har varit en evig följetong.

Mirakelmannen Tony Pulis, relativt nytillträdd manager, har i och för sig lyft laget från det värsta träsket i ligan, men rimligtvis borde fokus alltjämt ligga där.

Birmingham City är ett lite anonymt lag, tryggt placerat i mitten av The Championship-tabellen, utan större chans att haka på i kampen om kvalplatser, men heller inte i riskzonen för att dras in i nedflyttningsstrid. Få lag torde kunna gå ut till ett FA-cupmöte lika avslappnat.

Eredivisie: Ajax–Feyenoord (Viasat Fotboll söndag kl 12:30)

Jag ville bara på något sätt uppmärksamma hur fint det är att Viasat lyft in den virriga, knäppa och ibland väldigt frustrerande, men också svårt charmiga, holländska ligan i tablån. Och holländska ligamöten blir ju inte mer klassiska än så här.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel