Le Classique, allsvenskt kval & Liverpool–Chelsea

Veckans tv-fotboll: Olympique Marseille utmanar igen

Ligue 1: Paris SG–Olympique Marseille (TV12 söndag kl 21)

Marcelo Bielsa är ju rent generellt det bästa som kan hända alla ligor och alla lag, men just Ligue 1 behövde »el loco« mer än någon annan liga. När Monacos miljardsatsning kom av sig och det gudomligt talangfulla, men än så länge inte riktigt färdiga, Lyon fortfarande inte hämtat sig från de senaste årens nedmontering måste ju någon ta upp kampen med ett Paris SG som annars kan göra lite vad de vill i en liga där klubben har förutsättningar inga andra har.

Ett »le classique« mellan lyxigt flärdfulla Paris och arbetarstaden Marseille, mellan makten och utmanarna, nyrikedom och tradition, och två olika spelfilosofier.

Bielsa är inte den som bangar på att ta upp kampen. Får han bara göra vad han vill och får spelarna att tro på idéerna om noggrannhet och hårt arbete kan han utmana vem eller vilka som helt. Åtminstone fram till dess att spelarna tröttnar på de nitiska förberedelserna och Bielsas lynnighet.
Efter en småknackig start i augusti har också demontränaren fått fart på det ständigt underpresterande och kaotiska Olympique Marseille. Inför den här matchen leder laget serien fyra poäng före ett för all del obesegrat, men i Zlatans frånvaro också rejält haltande, PSG.
Som vanligt kommer det bli ett »le classique« mellan lyxigt flärdfulla Paris och arbetarstaden Marseille, mellan makten och utmanarna, mellan nyrikedom och tradition, men också mellan två olika spelfilosofier. Laurent Blancs kontrollerade huvudstadsbalans, även om försvarsspelet varit allt annat än kontrollerat under hösten, och PSG:s individuella briljans mot Bielsas kollektiva helplansoffensiv. Kan PSG undvika OM:s höga press är mycket vunnet. Fullkomligt nödvändig i det momentet blir Marco Verratti. Italienaren har i Zlatans frånvaro varit lagets främste under hösten och förhoppningsvis så läker den skada som gör att han står över kvällens CL-match mot Apoel Nicosia i kväll till på söndag. Skulle den inte göra det hamnar nog favoritskapet hos OM i stället. Så extremt viktig har 22-åringen med de mörka ögonen varit under hösten.
Det är Verratti som sätter PSG:s tempo i anfallsspelet, det är hans passningar som öppnar motståndarförsvaren. Han har en rutinerad rävs fötter, ett genis spelsinne och - en ung mans temperament och övermod. Kan Verratti vända bort OM-pressen kommer han kunna hitta PSG:s offensiva krafter, lyckas OM tvinga honom till misstag och frustration kan de sedan snabbt gå till anfall.

Allsvenskt kval: Ljungskile–Gefle (TV12 torsdag kl 18:30)

Ett lag från en pytteliten ort utan större publikunderlag, ett lag som senast det var uppe i Allsvenskan misslyckades kapitalt och mest koms ihåg för samarbetet med ett badklädesföretag. Ett annat lag från ett hockeynäste som mot alla odds hängt kvar i Allsvenskan, trots att ingen, utöver de egna fansen, som inte är så många, verkar vilja ha klubben där.
Blir det här kvalet till landets högsta serie därmed en match som ingen utöver de närmast sörjande bryr sig om? Jag hoppas inte det. För det finns ju älskvärda saker med båda de här klubbarna. Gefle trollar år efter år med knäna och det finns något väldigt vackert i den småskaliga filosofin, den ödmjuka hållningen och den underskattade talangutvecklingen. Ljungskile har tagit sig igenom svårspelade Superettan med ett solitt försvarsspel och ett oerhört trevligt passningsorienterat bolltrillande offensivt spel.

Premier League: Liverpool–Chelsea (Viasat Fotboll lördag kl 13:45)

Tisdagens förlust mot Real Madrid i Champions League var konstigt nog ett fall framåt för Liverpool. Eftersom Brendan Rodgers och spelarna för första gången den här säsongen verkligen verkade förstå att hösten 2014 är något helt annat än våren 2014 och anpassade spelet efter det.
I vårens möte med Chelsea var det en Steven Gerrard-halkning och en onödigt offensiv satsning (oavgjort hade sannolikt räckt för att ta en PL-titel) som förstörde matchen för Liverpool. De röda gör knappast om misstagen igen. Å andra sidan är Chelsea ett annat lag nu än då också, ett inte enbart reaktivt kontringslag utan anfallare i form, utan en komplett lagmaskin som förstärkt exakt där det behövdes och kan avgöra matcher på exakt alla tänkbara sätt..

Scottish Premier League: Aberdeen–Celtic (TV4 Sport söndag kl 13:30)

Man undrar ju lite hur de känner sig i Feyenoord? I somras vågade klubben inte värva John Guidetti. Hans skadehistorik gjorde att holländarna inte ville chansa, trots den tidigare succén i klubben. Nu gick Guidetti i stället på lån till Celtic, har gjort nio mål på lika många matcher och framstår allt mer som en av säsongens allra bästa nyförvärv i hela toppfotbollen. Om man nu fortfarande räknar den skotska högstaligan dit.

Serie A: Fiorentina–Napoli (TV4 Sport söndag kl 18)

Var den viktiga vinsten mot Roma senast den där välbehövliga gnistan som äntligen tänder Napoli? Det kan behövas: upptakten av Serie A-säsongen har inte imponerat, särskilt inte försvarsmässigt där de insläppta målen varit alldeles för många för ett Rafa Benitez-lett lag. Napoli har varit ett lynnigt, ojämnt lag så här långt under säsongen, men nu har de faktiskt chansen att börja utmana toppen igen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel