Champions League, ett före detta stormöte & ett nytt Lyon

Veckans tv-fotboll: City och Roma spelar för framtiden

Champions League: AS Roma–Manchester City (Viasat Fotboll onsdag kl 20:45)

Ingen annan match under årets avslutande Champions League-vecka betyder mer eller är mer avgörande än den här. Två lag på samma poäng inför den sista gruppmatchen som slåss om en plats i slutspelet på andra sidan nyår. Två lag med olika förutsättningar och bakgrund men med samma mål.

Båda klubbarna förenas av en dröm om en framtid i den allra högsta Europatoppen – och ett avancemang skulle vara en första indikation om att man är på rätt väg.

Manchester City är den nyrika uppstickaren som vill visa att de faktiskt hör hemma här, att de kan mäta sig med de allra största. Roma är den klassiska klubben under ombyggnad, det spännande moderna projektet i en annars lätt föråldrad italiensk fotboll, klubben som kan bli ett draglok för det italienska fotbollståg som alltmer står kvar vid stationen och ser andra länders nyrika, nyblivna storklubbar dra i väg mot en ljusnande horisont. Båda klubbarna förenas av en dröm om en framtid i den allra högsta Europatoppen – och ett avancemang skulle vara en första indikation om att man är på rätt väg.

Manchester City tog chansen i förra omgången genom en bragdartad vinst mot klara gruppettan Bayern och har sett bättre ut, inte lika tungfotade och söliga, på sistone hemma i ligan. De kommer ha systematiken, fysiken och ett par, tre nyckelspelare som börjar varva upp efter en trög höst,  medan Roma har kantspelet, de aviga matchvinnartyperna och farten.

Ligue 1: Lyon–Caen (TV4 Sport fredag kl 20:30)

Det är faktiskt inte mer än fem år sedan Lyon var i semifinal i Champions League. Och hela andra halvan av 00-talet var OL fransk fotbolls giganter. Slog storlag, levererade enorma mängder spelare till europeiska giganterna och byggde gång på gång om laget med enorm fingertoppskänsla.

Det var då det. Efter att ekonomin kraschade och luften gick ur klubben har OL fått börja om från början, med ett i stora delar purungt lag där den egna akademin och finfina talanger som Grenier och Lacazette fått utgöra grunden. Långsamt, långsamt har Lyon börjat klättra tillbaka mot den franska ligatopp som numera ser helt annorlunda ut. I år ser laget mer färdigt ut än på länge och kan kanske, kanske utmana PSG och Marseille åtminstone en bit in på 2015.

Premier League: Arsenal–Newcastle (Viasat Fotboll lördag kl 18:30)

Arsenals Arsène Wenger och Newcastles Alan Pardew är de två tränare i Premier League som suttit längst på sina poster. Just nu blåser vinden från lite olika håll bara. Och i varierande styrka. Wenger lider fortfarande av att han inte breddade truppen tillräckligt på försvarssidan i somras, att hans spelare ibland verkar vara gjorda av glas och att mittfältet saknar fysisk tyngd. Arsenal släppte slappt och klumpigt in tre snabba mål mot Stoke senast och lyckades inte hämta sig helt sedan. Kritiken har inte låtit vänta på sig – Wenger har fått rejäla skopor rättmätig kritik de senaste åren, men så här hårt ansatt har han nog inte varit förut.

Den ofta hårt kritiserade Pardew kommer samtidigt från en av sina bästa perioder som Newcastlemanager. Med den för all del ologiska och orättvisa segern mot de hittills omöjliga serieledarna Chelsea i helgen som höjdpunkt på en svajig, men ändå rätt lyckad, säsong.

Premier League: Manchester United–Liverpool (Viasat Fotboll söndag kl 14:30)

Det här borde ju vara en stormatch om titeln. Två av världens största klubbar, Storbritanniens två mest framgångsrika klubbar, i ett klassiskt rivalmöte. I stället är det en kamp mellan två snedbyggda lag som desperat famlar i mörkret efter defensiv soliditet, en konsekvent spelidé och – i Liverpools fall – någon, vem som helst, som kan peta in ett mål eller två.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel