Champions League, Turinderby & Moyes i Spanien

Veckans tv-fotboll: Årets jobbigaste vecka för Pellegrinis City & Rodgers Liverpool

Champions League: Manchester City–Bayern München (Viasat Fotboll tisdag kl 20:45)

Premier League: Southampton–Manchester City (Viasat Fotboll söndag kl 14:30)

Ödesvecka för Manchester City och Manuel Pellegrini. Först ska de ljusblå ta emot ett av Europas två–tre bästa lag i ett sista desperat försök att rädda det lilla Champions League-hopp som finns kvar. Sedan ner till den engelska sydkusten för att möta ligans överraskningslag framför alla andra, ett lag som knappt släpper in mål bakåt men samtidigt är tillräckligt vassa i både omställningar och uppställt spel för att City inte ska kunna bolla runt och vänta på ytor i lugn och ro. Två extremt prövande matcher.

Pellegrini lyckades ju ta ett sönderfallande Malaga halvvägs till månen – hur bra skulle det inte kunna gå med City? I stället har de sett mätta och sega ut hela hösten.

Det var ju inte här City skulle vara nu. När säsongen drog i gång i augusti var känslan att City var den enda utmanaren till Jose Mourinhos äckligt effektiva Chelsea och att det här slutligen var säsongen då City skulle vara med i Champions League på andra sidan nyår. Pellegrini lyckades ju ta ett sönderfallande Malaga halvvägs till månen – hur bra skulle det inte kunna gå när han leder ett City med betydligt större stabilitet och ekonomiska muskler?

I stället har City, med undantag för den bräcklige, men osannolikt briljanta, Sergio Agüero, sett ganska mätta, sega och tröga ut hela hösten.

Raka motsatsen alltså till det otäckt effektiva Bayern som kanske har den största bredden utav alla lag i Europatoppen – inte minst på försvarssidan – och Southampton, som hela hösten drivits fram av en energi och entusiasm, tillsammans med en defensiv noggrannhet.

Champions League: Ludogorets–Liverpool (Viasat Sport onsdag kl 20:45)
Champions League: Arsenal–Borussia Dortmund (Viasat Fotboll onsdag kl 20: 45)

Och när vi ändå är inne på ödesveckor – hur mår Brendan Rodgers just nu? Hans Liverpool har hackat hela hösten, utan anfalls- eller djupledshot och med en direkt dum defensiv, men sällan lika akut och bedövande infantilt lättgenomskådligt som i helgens 1–3-förlust mot ett beräknande omställningssmart, men i ärlighetens namn inte alltför märkvärdigt, Crystal Palace.

Rodgers har så klart enormt stort förtroendekapital efter förra säsongen och det grundliga uppbyggnadsarbete han har gjort i klubben. Han bör, och ska, sitta säkert ett tag till och kan givetvis också få ytterligare andrum av ett bra resultat mot Ludogorets, inget man ska räkna med i dagsläget, men någonstans måste ju tålamodet ändå tryta hos klubbledningen.

Skulle Rodgers misslyckas i Bulgarien ryktas hans ersättare finnas i ett annat av lagen som är i gång under onsdagskvällen. Nej, inte Åge Hareide. Jürgen Klopp vara favorit att ta över. En tränare som har en liknande position i sitt Borussia som Rodgers – och haft en ännu jobbigare höst. Förutom i Champions League då. Vinner Borussia i London, mot ett självförtroendesvagt Arsenal, lär Klopp bli kvar i Dortmund. Och förmodligen också Rodgers i Liverpool. Ett litet tag till i alla fall.

La Liga: Real Sociedad–CF Elche (C More Fotboll fredag kl 20:45)

Sedan det stod klart att David Moyes – av alla människor på denna jord – ska ta över jobbet som tränare i Real Sociedad har tvivlarna slipat knivarna. Slipmaskinerna gick inte mindre varma efter att Moyes i debuten skickat ut Sociedad i spikrakt urbrittiskt 4-4-2 i en bedövande trist 0–0-match mot Deportivo.

Och för all del, visst kan skotten misslyckas, men själv tycker jag Sociedad är ett precis lagom steg för skotten. En lagom stor, rätt oglamorös klubb där han kan få jobba i lugn och ro och skapa stabilitet till ett lag som underpresterat under hösten. Sociedad är liksom inte ett Manchester United i ombyggnadsfas, snarare är klubben inte helt olik Everton. Där gick det, som bekant, helt okej för Moyes.

Serie A: Juventus–Torino (TV4 Sport söndag kl 18)

Det här är Juventus enda problem inför det här Turin-derbyt: den gamla damen har kanske för många spelare i bra form. Värre kan man ha det liksom.

På de senaste två matcherna har de vinster mot forna storheter som Parma och Lazio med sammanlagt 10–0 och laget har inte bara en eller två anfallare som hotar, utan tre – bakom Llorente och Tevez börjar nu också Morata så smått komma i gång.

Det här kan bli ett mardrömsmöte för ett Torino som, inte helt oväntat, fått en reaktion på den förra säsongens succévandring mot toppen och parkerar på en mer förväntad position i tabellen, strax ovanför nedflyttningskandidaterna.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel