Toppmöte i Bundesliga & succélagets svåra period

Veckans tv-fotboll: Är Heung-Min Son kryptoniten mot Bayerns stålmän?

Bundesliga: Bayern München–Bayer Leverkusen (Eurosport 2 lördag kl 18:30)

I superhjältefilmer finns det oftast en scen som påminner hjälten att den, trots enorma krafter, inte är osårbar, att det faktiskt går att skada den med rätt vapen eller tillräckligt mycket kraft.

Ska man överföra det till fotboll den här hösten är nog Bayern Münchens förlust mot Manchester City i Champions League förra veckan det närmaste man kommer en motsvarighet. Inte för att Bayern egentligen behövde vinna, det kan ha haft med saken att göra, men City visade ändå att det finns svagheter i det tyska försvaret. Har man en Sergio Agüero – det är det inte många som har å andra sidan – så kan man både avslöja tröghet hos mittbackarna och hitta luckor utanför dem. Möjligheterna att göra det förbättrades dessutom av att Philipp Lahm gick sönder. Ingen är oersättlig, särskilt inte i Bayern Münchens sanslöst breda trupp, men bytet Rafinha-Lahm är ett av få som definitivt försvagar München. Framför allt defensivt.

Leverkusen har ingen Agüero, men de har Heung-Min Son och det är verkligen inte det sämsta: tvåfotad, fin blick för spelet och tar för sig allt bättre fysiskt.

Där ligger väl Bayer Leverkusens möjligheter i det här toppmötet, där Leverkusen på tredje plats har tio poäng upp till Bayern. Rheinlandklubben har definitivt ingen Agüero, men de har Heung-Min Son och det är verkligen inte det sämsta. Koreanen är bara 22, men ser redan ut att ha det mesta: mer eller mindre tvåfotad, fin blick för spelet och börjar ta för sig alltmer fysiskt. Får han minsta lilla chans att styra spelet eller avsluta kommer han göra det alldeles utmärkt. Då är det han som är kryptoniten i Leverkusens ficka.

Huruvida det ändå kommer räcka mot ett Bayern som släppt in tre (!) mål hittills i Bundesliga är väl kanske tveksamt.

De där scenerna i superhjältefilmerna brukar ju ofta vara ett slags väckarklocka, den där avgörande lilla motgången som ökar koncentrationen och skärpan och gör hjälten ännu starkare.

Premier League: Arsenal–Southampton (Viasat Sport onsdag kl 20:45)

Tar det roliga slut nu? Southampton har slutit leden efter sommarens vidöppna transferfönster, slussat in ytterligare egna talanger, köpt smart och hållit ihop på ett vansinnigt imponerande sätt den här hösten. Succén har varit lika omedelbar som oväntad.

Ändå tog det bara ett rejält test, kanske höstens första, och ett par skador för att visa att Southampton inte riktigt är ett fullfjädrat topplag riktigt än. Ett både tungt och vasst City körde, trots en man mindre under stora delar av andra halvlek, över sydkustlaget i helgen och de närmaste veckorna ska soliditeten och stabiliteten i Southampton testas ytterligare mot topplagen som mer eller mindre radas upp i spelprogrammet. Först ut: ett Arsenal som är fortsatt sköra bakåt, men har fått full utdelning på Alexis Sanchez-investeringen och som med Olivier Giroud tillbaka får ett tydligare länkspel, där fransmannen kan vidarefördela bollar till spelare med fart både från kanterna och centralt mittfält. Klarar Southampton det?

Rent allmänt är den här mitt-i-veckan-omgången väldigt intressant: med till exempel ett Londonderby mellan Chelsea, vars tunga program vi kanske såg resultatet av i helgens lågintensiva insats mot Sunderland, och ett Tottenham som börjar hitta rätt med ett oglamoröst, men hårt jobbande, 4-4-2.

Ligue 1: Lille–Paris SG (TV12 onsdag kl 21)

Sällan blir den moderna fotbollens allt mer cementerade hierarki så tydlig som i fallet Lille: ett av de där halvstora lagen i de stora ligorna som år efter år bygger fint och smart, men på grund av ekonomi sällan så stabilt att klubben kan hålla en hög och jämn standard. Att belgiska kvicksilvret Divock Origi köptes av Liverpool i somras och sedan lånades tillbaka till den franska klubben – Liverpool hade kunnat behöva honom redan nu i och för sig – eller att före detta Lille-profiler som Rudi Garcia och Gervinho nu firar stora triumfer i Roma säger det mesta om var i näringskedjan Lille befinner sig.

Och med PSG och Monacos (nåja) miljardsatsningar, Marseilles Bielsaboostade nytändning och Lyons långsamma och trevande, men spännande, återuppbyggnad kan Lille inte ens utmana i den inhemska ligan längre.

Bundesliga: Borussia Dortmund–1899 Hoffenheim (Eurosport 2 fredag kl 20:30)

Frågan har ställts förut, de senaste veckorna gång på gång med allt högre volym, men tål att upprepas – vad går egentligen så oerhört fel hos Borussia Dortmund?

Dortmund, på väg att möta ett åtminstone hyfsat starkt Hoffenheim, ligger alltså sist i serien nu. En position laget och klubben inte är vana vid, i en serie som med sina arton lag kanske innehåller färre räddningsplankor än flera av de andra stora ligorna och med konkurrenter som har betydligt större vana vid bottenstrid. Vänder inte Klopp och hans spelare på det här väldigt snart kommer frågan bli – exakt hur dåligt kan det gå? Den är faktiskt ännu värre.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel