TVdags frågar ut kultureliten om deras tv-vanor

Veckans tittare: Ronnie Sandahl om Paradise Hotel, Rickard Wolffs geni & VM 1990

Ronnie Sandahl är Aftonbladet-kolumnist, manusförfattare och regissör, vars första långfilm Svenskjävel har biopremiär i februari. Den har blivit uttagen till huvudtävlan i filmfestivalen i Zürich och kommer att dyka upp på fler internationella filmfestivaler i vinter (ännu ej offentliggjort).

VM 1990. Stojkovic. Schillaci. Littbarski. Glenn Hysén som sa »kuken« i tv. Min bror som pekade mot mig med fjärrkontrollen och sa att man kunde få cancer av radiovågorna.

Vad är bäst på tv just nu?
Just nu på tablå-tv: Paradise Hotel och fotboll – i huvudsak Premier League och Champions League (Allsvenskan, Ligue 1 och Bundesliga har i hög grad rationaliserats bort sedan jag fick barn). Vad gäller Paradise Hotel borde jag kanske ha någon lång utläggning om att det är enda tv-programmet som släpper in arbetarklass från landsorten. Men det vore nog en efterhandskonstruktion. I första hand är det ett precis lagom hjärndött – men extremt välgjort – program att se när sonen somnat.

Vilken är den bästa tv-serien någonsin?
På det internationella planet ligger ju Six Feet Under nära till hands, den serie som kanske bättre än någon annan gör anspråk på att konkurrera med romanförfattarna om att skriva den stora amerikanska berättelsen. Här hemma i Skandinavien är det svårt att komma runt första säsongen av Brottet – en ögonöppnare för hela branschen: det finns inte längre några ursäkter för varför en nordisk tv-serie inte skulle kunna vara lika bra som en amerikansk. Eller som i fallet med Brottet: bättre.

Har du någon tv-serie som du är »ensam om att förstå på rätt sätt«?
Ja, på ett negativt sätt: har aldrig fattat Breaking Bad. Kändes bara fjantigt och krystat. Slutade titta efter tre avsnitt.

Vem är din favoritprogramledare?
Pär Lernström är ju en förtjusande programledare, om än för ett mindre förtjusande program.

Vem är din favoritskådespelare?
I Sverige: Bianca Kronlöf som spelar huvudrollen i min långfilm Svenskjävel som kommer på bio i februari. Modig, kantig, oförutsägbar, slitstark. Med en integritet som skär genom märg och ben.
Utomlands: Marion Cotillard. Har i film efter film (förutom i stendöda Inception) visat sin bredd, sin skärpa, brutalitet, integritet – alla scener med henne dallrar av intensitet. Jag skulle vara beredd att göra hemska oförlåtliga saker för att få jobba med henne.

Vilken är din favoritrollfigur?
Den bästa svenska rollkaraktären genom alla tider: Rickard Wolffs märklige lädersnubbe i Änglagård. Borde ju ha varit en katastrof. Men så väldigt ömt skildrad, så subtilt, och så otroligt mycket liv han pressar in i en karaktär som på manusstadiet borde ha framstått som extremt endimensionell. Den perfekta stormen mellan en Colin Nutley på sin karriärs topp, en Rickard Wolff som vill utmana allt och alla, och en samlad mästarensembles öra väldigt tätt mot ett krackelerande folkhem som bara går och väntar på att få internet till hemdatorn. Det är magnifikt hur de lyckas balansera Wolffs extremt otydliga roll, och den minst lika otydliga relationen med Helena Bergströms karaktär.

Jag skulle vilja vara Paradise Hotel – full, ung, kåt och ångestriden. I stället för den jag är nu: en trött småbarnsfarsa, vilket motsvarar… Kobra?

Vilket är ditt första tv-minne?
VM 1990. Dragan Stojkovic. Toto Schillaci. Pierre Littbarski. Glenn Hysén som sa »kuken« i tv. Min bror som pekade mot mig med fjärrkontrollen och sa att man kunde få cancer av radiovågorna.

Har du någon favoritscen?
Hela Blue Valentine. Det perfekta mästerverket. Den perfekta balansen mellan konstruktion och sanning. Men om jag måste välja en scen ur den filmen: Samtalet utanför bröllopsbutiken, trailerögonblicket, när han sjunger med löjlig röst för att det är enda sättet han vågar sjunga och hon steppdansar för att det är det enda sättet hon vågar dansa på. Det kunde ha blivit så klibbigt och påklistrat, en fjantromantisk amerikansk indiescen – men det blir inte. Av en mycket enkel och mycket svår anledning: skådespeleri. Att få en så ytterligt konstruerad situation att framstå som så sann – det är mästerlig regi, mästerligt skådespeleri.

Det bästa musikögonblicket i en tv-serie?
Sista scenen i Sopranos är svår att komma runt. Dont stop believing. Ska jag berätta varför så spoilar jag.

Har du några guilty pleasure-serier?
Derek på Netflix. How I Met Your Mother är kanske ingen guilty pleasure, men nästan.

Vilken tv-series ledmotiv skulle du ha som mobilsignal?
Har för mig att The Killing har en lite halvirriterade men ändå betryggande melodi.

Vilket tv-program vill du lägga ner?
Alla massproducerade svenska deckare med ljussättningar från helvetet - och skådespeleri från samma ställe. Nog fan borde vi i Sverige kunna satsa stålar på att få fram bättre tv-serier?

Vilken tv-serie vill du återuppliva?
Jag önskar att det bara kom nya avsnitt av In treatment varje vecka. Varför slutade den serien? Formatet var ju som upplagt för att pågå för evigt.
I Sverige: ingen tv-serie. Men väl två tv-program: Dels fotbollsprogrammet Laul Calling på Aftonbladets webb-tv som var precis så där lagom lojt och nördigt som riktigt bra webb-tv ska vara. Dels tycker jag att det är en skam att SVT inte har något bra filmprogram (och då menar jag inte nödvändigtvis att man ska återuppliva nåt gammalt mossigt format där tunnhåriga män sitter mittemot varandra och recenserar filmer.)

Vem var din första tv-förälskelse?
Suzanne Reuters karaktär i Rederiet vill jag minnas som rätt rivig och härlig.

Vem är din senaste tv-förälskelse?
Karin Magnusson – gud så jävla bra hon var som programledare för Aftonbladets direktsända partiledardebatt. Sopade mattan med kamraterna på SVT och TV4.

Vilket tv-program skulle du vilja vara?
Paradise Hotel. Full, ung, kåt och ångestriden. I stället för den jag är nu: en trött småbarnsfarsa, vilket motsvarar… Kobra?

Vilka tv-program återvänder du till?
Det enda tv-program jag återkommer till kontinuerligt är Viasats fotbollssändningar. Ola Wenström måste vara det bästa sportankare detta land haft. Niva är ett tv-fynd. Men vad gör Bosse Peterson där? Allvarligt? Han var tränare i Vasalund 1959. Hans analyser sträcker sig till uttryck som »på tå« och »jäkligt laddad«. Finns det ingen annan? Jobbar han gratis? Har han en hållhake på MTG?

Vilka tv-serier tycker du är överskattade?
Det finns en märklig vurm för det en aning förhöjda halvintellektuella amerikanska dramat. Breaking Bad och House Of Cards är två exempel. Slutade titta på båda efter bara några avsnitt.

Och underskattade?
Derek på Netflix fick alldeles för dålig kritik i förhållande till hur härligt det var. Amerikanska The Killing har också blivit bättre än man vågade tro efter de första skakiga avsnitten.

Veckans tittare presenteras måndagar kl 10 på TVdags.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel