TVdags recappar Game of Thrones

Veckans Game of Thrones: Vem släppte ut hundarna?

Ja, vem släppte ut hundarna?

game-of-thrones-episode-9-2

Queen of the North – för helvete!

Alltså herre min je… herre min je…

Jag vet knappt var jag ska börja. Jag vill skriva hela denna text i caps lock (men kommer då bli sparkad från TVdags av mina redaktörer). Jag vill ta alla trötta bleknästa konnässörer som inte gillade avsnitt nio i säsong sex i deras uttråkade örsnibbar och ruska dem. Vilket sjujäkla avsnitt! Allt vi väntat på och hoppats på och peppat för, i ett mustigt, späckat och ultravåldsamt härj. Lesbisk flört! Protofeminism! Dåliga fäder! Pilregn! Drakar! Och det som Game of Thrones gör allra allra bäst: vrider om ditt hjärta med en slö kniv medan en annan, lika slö kniv gräver i dina inälvor. Game of Thrones ger dig en sån sjungande örfil att det ringer i öronen, och vi som älskar att plågas vänder som de härdade masochister vi är andra kinden till. Jag kan inte känna meh om vad som händer i Westeros. Det är lika härligt att hata som att älska, att hoppas som att falla ned i djupaste hål av förtvivlan. Detta är mitt knark. Jag kan aldrig vara likgiltig.

Detta asvnitt grinade jag vid följande tillfällen:

 • Daenerys rider på drake i ett hav av brinnande projektiler och får the masters på knä.
 • Rickons flykt över slagfältet.
 • Sansas triumf.

Jag squealade och hurrade:

 • Hela scenen med Yara och Daenerys och deras snärtiga dialog. (Käften Tyrion!)
 • Hela stridsscenen, speciellt när hornen ljuder (ja, jag är så billig, deal with it).

Jag vågade inte titta:

 • Rickons flykt. Smärtan. Ångesten.

Men hur ska vi bryta ned detta? Hur ska jag kunna skriva nånting samlat och vettigt? Vet ni, om det inte redan framgått, tyckte jag det här var skitbra. Det var ett klassiskt nionde avsnitt av Game of Thrones, det var blod, svett och fucking tårar. Jag älskade varenda minut. Vi kommer ju koncentrera oss på den stora striden som 70 procent av avsnittet utspelar sig under. Men innan det så tänkte jag kort skriva nåt om det andra som avhandlades. Häng med!

Mereen

Äntligen får Daenerys använda drakarna i strid. Det är high fantasy när den är som bäst. Och vi fattar vad säsongens cgi-budget gick till.

Daenerys gör det hon är bäst på: använder sitt enorma övertag som hon får med sina drakar för att härska oinskränkt. Jag, som den billiga person jag är, grinade lyckligt.

Vidare får Theon och Yara träffa Daenerys. Det är så jävla roligt och snyggt. Förutom att Tyrion får ta en massa plats och tid till att håna Theon, i stället för att Yara och Daenerys får munhuggas, ha samförstånd och ögonligga med varandra i all evighet. Vilket jävla radarpar. Det är så enormt roligt spelat, deras glimt av igenkänning i ögat, sneda leenden och skämtade – och Yara, som får lägga en liten flirt till Daenerys, som besvarar det roat. Kan vi shippa detta så hårt, snarast?

Jag säger ja till detta. Ja, ja, ja! Ti-hi.

Bastardernas bravader vid Winterfell

Nu den fina och jobbiga planeringsscenen där Sansa varnar Jon för vad Ramsay är kapabel till, och Jon bara inte fattar. Sansa har redan fattat att Ramsay kommer mörda Rickon och försöker få Jon att förstå det. Det är något hon redan dealat med och kanske redan sörjt. Och nästa gång Jon - kolla med den som faktiskt är gift med din fiende. Men varför säger hon inte att hon sökt hjälp av Littlefinger? Är det för att hon inte vågar lita på att han kommer? Det finns ju ett tillfälle i scenen mellan Sansa och Jon där hon har tillfälle.

Sedan, Davos hittade Shirreens lilla häst, och förstod antagligen att det var Melisandre och Stannis som brände henne. Vad det kommer leda till framöver får vi helt enkelt se. Men Shirreen var ju hans favorit. Jag gissar gruvlig hämnd, typ en kniv i ryggen.

Melisandre tror att Jon är Messias, och efter det som händer i stridsscenen är jag böjd att hålla med. Stundtals är det ju slapstick, hur Jon försöker dö, men hela tiden räddas av folk som kommer i vägen, som hugger ned hans fiender, eller som helt enkelt halkar i hans väg så han inte träffas av hästen, svärdet och pilarna. Jag garvade så jävla mycket. Det var som att det var helt jävla omöjligt för honom att lyckas med att bli skadad. Kolla scenen igen, så ser ni hur pilar liksom väjer undan för honom, hur folk bara snubblar i vägen för honom så att han inte kommer till och hur han bara halkar omkring i striden utan att någonsin vara i risk att skadas. Det är fucking briljant.

Men först måste vi förlora Rickon, det som Sansa redan förstått. Och scenen där han springer genom det tomma slagfältet var ungefär lika jobbigt att se som när Stannis brände sin dotter i avsnitt nio säsong fem. Det är förutsägbart. Vi vet vad som kommer hända. Men precis som de andra karaktärerna finns det inget som kan hindra att det sker. Vi fattar att Rickon är körd. Men maktlösa måste vi våndas – och självklart hoppas jag att han ska klara sig. Samtidigt vet vi ju hur duktig Ramsay är med bågen, så självklart kommer han träffa Rickon precis innan Jon hinner fram till honom. Och Sansa har rätt. Planen är att få Jon att fucka upp slaget och se till att de beter sig precis så som de absolut inte får göra - bara rusa rätt in. Förutom hur Jon misslyckas med att bli träffad av något, och blinkningarna till Sagan om konungens återkomst (dömda ryttare som galopperar i slow motion, någon? Ensam man med långt svärd mot en hel armé?), så är det snyggaste med hela stridsscenen hur de Boltonska soldaterna pressar ihop de stackars Stark-styrkorna med en närmast romersk precision. Det är så obarmhärtigt, grymt och äckligt effektivt. Sköldmur plusplus med extra mycket ondska. Det ser riktigt kört ut i slutet, innan deus ex-riddarna från Vale dyker upp, med en lugn och behärskad (och jävligt regal) Sansa på häst.

Game-Of-Thrones-season-6-episode-9-Battle-Of-The-Bastards-trailer-image

Betyder detta nu att Sansa och Robin Arryn är nästa Westerosiska power couple?

Avsnittet slutar med att det äntligen är Starks i Winterfell igen, och att Ramsay Bolton äntligen får vad han förtjänar. Vem som släppte ut hundarna? Jo, Sansa Stark. Det var henne verkligen väl unt.

Om allt går väl har vi snart kvinnliga härskare i större delen av Westeros - i Dorne, i Pyke, i Winterfell och då snart snart äntligen, i Kings Landing. Och hur kommer vår favorit fantasydystopivärld se ut efter det? Min gissning: inte ett paradis, då heller.

Dödslistan

 1. Rickon
 2. Ramsay
 3. Jätten WUN-WUN
 4. Mästarna från Yunkai och Astapor.
 5. Lord Karstark?
 6. …och så sjukt många namnlösa soldater, som alltså ligger i drivor på slagfältet. Högar.

Slutligen – jag älskar att det stundtals var super-förutsägbart. Det var snyggt, välregisserat och kändes som att vi förtjänade att få se saker vi längtat efter och väntat på. Jag förstår inte alls de som tyckte det här var ett kasst avsnitt (somliga i min sociala mediefeed uttryckte sitt missnöje). Ni kan inte ha sett samma serie som jag. Jag har nu sett avsnittet två gånger och är så sjukt stinn och proppmätt på episkt fantasyfläsk och våldsmust. Avdomnad och däst ligger jag i soffan med handen i byxlinningen, en smak av blod och lera i munnen,  och brännande örfilade tv-kinder. Precis som jag vill ha det. Tack som fan. Kan jag få lite mer?

Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel