TVdags recappar Game of Thrones

Veckans Game of Thrones: T-1000, Bellman-skämt & att välja våld

Jag gillar de här avsnitten där det inte är de stora DUN-DUN-DUN-DUUUUUN-händelserna som dominerar. Det blir en lugnare fart och ett mer omsorgsfullt berättande. Scenerna får ta lite tid. Vi får vila i Westeros-vardagen. Jag tror jag uppskattade scenen mellan Jaime och Brienne mest. Eller de med Hunden? Eller nä, Aryas jaktscen. Såg folk på fb som tyckte detta var ett tråkigt avsnitt, men jag uppskattade det så mycket, att det var lugnt, att vi fick mysa med våra karaktärer.

Vi kollar vad som hände i avsnittet! Öster till väster denna gång.

Öster

Första gråten för mig i avsnittet var faktiskt från pjäsen, där det förändrade talet fick mig att grina lyckligt. Och självklart är det hos Lady Crane som Arya söker hjälp, den enda person som var snäll mot henne.

GoTparkour

Arya slutfight med The Waif är avsnittets stora stealer. Och på Facebook gav mig min kompis det bästa: tänkte ni på likheten med T-1000? Fast så mycket mer creepy. Det är en väldigt spännande och snygg scen med många tuffa fall och stunts. Arya, skadad, vinner på att släcka ljuset och blindfajtas, det som hon tränades i av just the Waif. Vann hon Jaquens respekt? Han släpper i alla fall iväg henne till Westeros. Och Arya säger just det: »Jag är Arya Stark av Winterfell.«

Det känns som att det är i Winterfell som det kommer bli showdown va?

I Mereen är det lugnet före stormen. Och var är det Varys är på väg? För att värva hus till Daenarys? Fixa skepp? Sen utbryter den mest cgi:ade båtfighten nånsin. Det ser ungefär ut som en av cut-scenerna i datorspelet Civilazation! Men japp, Herrarna från Yunkai och Astaopr har bestämt sig för att ta Mereen.

Och sätter man Tyrion, Missandei och Grey Worm i en studio, dragandes Westeros svar på Bellman-skämt. Plus alkoholhets. Det är sådär. Fast jag är ändå charmad. Speciellt när Grey Worm drar på munnen. Och sen: Enter Daenerys, avsläppt av drakexpressen.

Gissning: Yara och hennes armé dyker upp och bryter belägringen?

Mitten

bronochpod

I Riverrun sker ett efterlängtat möte. Bron och Podrick såklart! De får ha en ljuvlig scen där Bron ska lära Podrick att fajtas utan svärd. Jag kände så mycket kärlek. Och ja just ja: Brienne och Jaime möts igen och boy, är det spänd stämning!  Med Brienne finns en glimt av vem Jaime skulle kunna vara vilket han sen motbevisar med sin dialog med Edmure, som såklart bryts ned av pressen. Det skulle jag också göra i och för sig, om nån jag visste var helt samvetslös hotade med att skicka upp mitt barn i en av arméns katapulter. Så Jaime får tillgång till Riverrun utan att så värst mycket liv behöver spillas.

Brienne, signe henne, är alltid envis och orubblig. Och hon stöter såklart på patrull. Svartfisken som tidigare verkat så slug och resonabel är nu helt inställd på att han ska dö, genom att försvara slottet, inte genom att hjälpa Sansa. Och dör, det gör han ju. Briennes scener är de som är mest fantasy just nu. En riddare på uppdrag, som tjänar en mäktig dam. Hon bär ett häftigt svärd och är rättrådig. Framåt hjälte!

brienne-pod

Hunden går såklart ut på mordturné för att hämnas. Men varför bryr han sig egentligen? Är det verkligen hans buttra, mordiska sätt att känna kärlek? Och kommer han låta sig värvas av Broderskapet utan banér? Äntligen får vi återse Thoros av Myr och Benderic Dondarrion. Det känns fint på nåt sätt. Som att de är gamla kompisar till mig. Plus Thoros manbun skulle göra en söderhipsterpappa grön av avund. Den är sjukt snugg. Anyhow. Min gissning: de marcherar norrut, ansluter sig tillfälligt till Sansa och står sen mot Nattkungen tillsammans med Nattväktarna. Som hjältar bör och gör.

Kings landing

»I choose violence.«

Cersei får säga coola grejor och låta Zombie-Gregor slita huvudet av en av sparvarna. Jag förvånande mig själv med att tjoa och skratta högt. Vad gör du med mig, Game of Thrones? Jag har slutligen blivit romersk pöbel alltså.

Men sen får hon problem igen för att kungen förbjuder den anrika trial-by-combat-regeln, som gör att drottningen och Loras inte får ha kämpar som kämpar för sin ära, utan kommer dömmas av sju septons, som i de gamla dagarna. Vad är drottningens nästa steg? Offentlig förödmjukelse verkar vara vardagsmat för Cersei dessa dagar. Vi väntar alla otåligt på att hon ska slå tillbaka. Snart. Kom igen.

Och vad är det för rykte de pratar om? Smuts på högste sparven?

Var det allt? Hände det inte mer?

Dödslistan

  • En sparv
  • The waif
  • Lady Crane
  • Ett gäng rövare – ex BuB
  • Svartfisken

Se Game of Thrones på C More eller HBO Nordic.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel