TVdags recappar Game of Thrones

Veckans Game of Thrones: Reclaim Kings Landing! De 99 procenten har vaknat!

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 5, avsnitt 7, The Gift.

Räfst och rättarting i Kings Landing! När moralen går upp i ena änden av världen går den ned i andra. Slavhandel och gladiatorspel i Mereen alltså.

Det börjar märkas att Game of Thrones går mot slutet av säsongen. Säckar börjar knytas ihop och det rör på sig i storyn. Jag tycker det är svårt att se om detta är en bra eller dålig säsong än. Tror jag måste se om hela på rad. Efter att ha sett om alla säsongerna inför säsong 5 insåg jag att Game of Thrones verkligen är en serie som vinner på att sträck-kollas, just för att det är så många storytrådar, och man hinner glömma bort saker med en vecka emellan avsnitten.

Vi kör varje ställe för sig. Kort och koncist.

Muren

Avsnittets del vid Muren fokuserar på Sam, som blir allt mer ensam när först Jon rider iväg för att rädda vildlingar, och maester Aemon dör.

Återigen blir en kvinna hotad med våldtäkt. Är det det enda som går att göra i Westeros, eller? Men Gilly är tuff och slåss för att rädda Sam. Det är såklart onda nattväktare som försöker förgripa sig på henne. Vi får aldrig glömma att nattväktarna är dömda brottslingar, inga hjältar. Brottslingar, fattiga bondpojkar som aldrig fått en chans i livet, och så Jon och Sam. De räddas i alla fall av Jons varg Ghost.  Deus ex lupus någon? »Eh… hur ska vi klara ur Sam och Gilly ur den här knipan? Hm… ja, de borde ju logiskt dö – men om vi slänger in en direwolf som räddar dem, då? Jaa… det kan funka. Vi har ju inget bättre så, vi gör så och hoppas att ingen anmärker.«

Ghooost, var ääär du?
»Ghooost, var ääär du?«

Sam är verkligen den enda genuint goda karaktären i hela serien. Det är så fint att han får både vara svag och empatisk, feg och försiktig, men ändå modig och sympatisk. När han blir av med oskulden (äntligen) och Gilly frågar honom om hon gör honom illa så fäller jag en tår. Det är väldigt sällan man får se en sån scen med en kvinna som frågar den frågan, och en man som har sin första gång.

Winterfell

Det har spekulerats om våldtäkten på Sansa i slutet av förra avsnittet är början på ett redeeming arc för Theon, men tji fick vi. Han skvallrar för Ramsay om Sansas bön om hjälp, och Ramsay svarar med att flå den gamla kvinnan som berättade för Sansa att hon har hjälp att vänta om hon behöver det. Och ja, hon behöver det. Och några år i traumaterapi. Men nu är hon tyvärr inlåst i ett torn. Kanske kan hon låta håret växa så att hennes väntande riddare kan klättra upp till henne och rädda henne? Suuuck.

Dock fick vi ju se henne ta något från en tunna. Efterforskningar på facebook (tack Simon) har låtit mig veta att det antagligen är en så kallad bung auger, som används för att öppna tunnor med. Vi får väl se om den kommer till användning.

Förstår de inte att alla tittar sitter och väntar på att Sansa ska rädda sig själv? Om det inte blir så kommer jag bli ledsen och rasande, och jag kommer inte vara ensam. Kanske får vi världens första tv-serie-upplopp?

Brienne är redo, men väntar i snön förgäves. Och visst verkar det som att vintern är på väg nu? Snöstorm vid muren och snöfall i Winterfell. Det bådar inte gott för Stannis armé. Och mycket riktigt. Hästar dör och legoknektar rider i väg om nätterna. Och vad är Melisandres lösning? Alltid att spilla kungligt blod. Denna gång är det Stannis egen dotter hon vill offra. Stannis säger så klart nej och kastar ut Melisandre ur sitt tält, men hur länge kommer hans faderskänslor stå upp mot hans vilja att bli kung? Det återstår att se. Det är i alla fall stor risk att Stannis blir krossad igen.

Mereen/På andra sidan havet

Daenerys och hennes legosoldat till älskare har ett fint litet pillowtalk, som får spegla sexscenen mellan Gilly och Sam. Två kvinnor som just för tillfället har makten över sin sexualitet och sin kropp.

Daario säger åt henne att hon ska slakta alla masters. Hon säger att hon inte är någon slaktare. (eh… har vi glömt korsfästelsen av alla mästare i Yunkai, i förra säsongen? Eller räknas inte det?) Han säger: alla härskare är slaktare, eller kött. Visa ord.

Jorah och Tyrion blir sålda till the fighting pits, där Jorah ser sin chans att åter få komma i Daenerys gunst igen. Hon blir nämligen tubbad att titta på när fighters visas upp innan spelen börjar. Jorah går helt enkelt ut och mörsar ner alla andra gladiatorer. Har vi nånsin fått se honom slåss? Han är faktiskt så bra som han säger.

Tänkte bara säga att…
»Jag hör inte vad du säger…«

Kings Landing

Sparvarna blir viktigare och viktigare i det politiska spelet. Scenen mellan Högste Sparven och farmor Tyrell är avsnittets bästa. Tyvärr får hon inte som hon vill här heller. Men kanske sår hon ett frö hos honom om att drottningmodern Cersei kanske också ska få smaka på rättvisans flagellation?

Självgodheten hos Cersei när hon kommer med soppa till Margaerys cell, och hur hon snabbt förstår att hon är illa ute när Lancel kommer till Högste Sparvens sida. Stenhårda septor med vassa nypor tar hand om Cersei och slänger henne i en egen cell. Hur kunde hon inte se detta komma? Trodde hon att hon var oberörbar? Hela Westeros vet ju om vems barn det är som sitter på tronen. Ingenstans har vi fått se att Cersei är medveten om riskerna. Tror hon inte att de vågar gå på henne?

Varför är inte <em>jag</em> på omslagsbilden…? SPOILERFEGISAR!!!
»Varför är inte jag på omslagsbilden…? Rädda för spoilers…? TUNNISAR!!!«

En sak är säker: Precis som Högste Sparven säger: »You are the few, we are the many«. 1 procent-skiktet har skäl att frukta folket i Kings Landing.

… och vi får svart på vitt att det var Lady Olenna och Littlefinger som samarbetade i mordet på Joffrey. Men vad är det för stilig ung man som Littlefinger vill ge henne? Det får vi aldrig veta.

Dorne

Myrcella betackar sig Jaimes räddningsförsök. Hon vill stanna som gisslan i Dorne och gifta sig med Trystane.

Och ja, Bronn blev förgiftad av Sandormarna som vi trodde. Genom att säga att Tyene är vackrast i världen får han motgift och verkar klara livhanken även denna gången. Dornedelen av Game of Thrones börjar tyvärr bli lika seg som Mereendelen, det är därför detta stycke är så kort. Vad ska jag skriva liksom? Jag har svårt att se vad som kommer kicka igång den tyvärr, men känner hopp för Mereen nu när Tyrion kommit fram till Daenerys.

Bronn, Bronn i cellen där. Säg mig vem som vackrast i världen är.
»Bronn, Bronn i cellen där. Säg vem som vackrast i världen är…«

Till sist

Det är Tyrion som är gåvan som avsnittets titel syftar på. Det missade jag helt första gången jag tittade, och andra gången kunde jag bara tänka »The hammer is my penis« av någon anledning.

Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel