TVdags recappar Game of Thrones

Veckans Game of Thrones: Orättvist och fördjävligt, precis som livet

Återigen påminns vi om att vi måste titta på Game of Thrones som en krönika, där vi inte får fästa oss vid någon, eller se på någon som huvudperson, eller särskilt älskad. När en dör, kommer någon annan att ta dennes plats. Vi kommer bara få fortsätta flyta med i krönikan. Det är orättvist och fördjävligt, precis som livet.

Kvällens avsnitt var ett av de där avsnitten. Inte ett sånt avsnitt som får folk att ragequitta serien. Inte ett av avsnitten där man skriver långa inlägg om huruvida det var rätt eller inte att porträttera det som hände. Det var ett av de där avsnitten som slutar i sorg och fulgråt. Ett av de där avsnitten som får en att överväga att ringa Aftonbladets kristelefon för traumatiserade GoT-fans.

»Hold the door.«

Norr

Littlefinger, som just var två eller flera veckors färd bort från Muren dyker plötsligt upp i Mole town. Jag har två teorier: Antingen har Littlefinger en teleport, som vi hädanefter ska kalla Littlefingersteleporten, eller så är han egentligen Dr Who. Well, that’s an interesting thought.

Hur som helst, i en liten pärla till scen får Sansa äntligen säga ett och annat till honom, och får vara rakryggad och hård, precis som vi vill ha henne. Men.. hon tackar också nej till Robin Arryns armé. Kanske rättrådigt, men dumt. Littlefinger berättar att Sansas farbror Brynden (åh, Blackfish blir Svartfisken på svenska. Ljuvligt!) har återtagit Riverrun och att hans härar kan komma Sansa till hjälp. Sen slinker han ut med svansen mellan benen. Kanske skönt att trycka till Littlefinger, men har vi lärt oss nånting av honom under alla säsongerna är det att han är stolt, och när man förnedrar honom så blir man av med huvudet. Och att han alltid har en plan B.

Sansa tar kontrollen över planerandet av återtagandet av Norden. Jag blir så himla till mig av scener där folk sitter med kartor och flyttar markörer över dem! Och har ni tänkt på hur jäkla osynlig Jon är? Vad var allt rabalder om? Han har ju knappt sagt flaska sen Melisandre väckte honom från det döda. Kom igen nu Jon! Men det innebär i och för sig att vi får njuta av Sansa som äntligen får visa lite agens och vilja. Hurra!

Dock osmart att skicka iväg Brienne ned till Riverrun. Det verkar ju enormt farligt för Sansa att bli av med den enda hon faktiskt kan lita på. (Ja, hon kan lita på Jon, men är han nåt att ha, post mortem-deppig som han verkar vara.) Meeeen, kan vi komma på nåt skäl till att Thormund ska följa med henne? Så att vi får ännu en ansträngd road-trip-romans utan fullföljan? Låt oss hoppas.

Älskar också att Davos liksom bara hänger på. Han vet väl inte var han ska ta vägen nu, stackarn.

Väster

Kan vi prata om mängden träd på Pyke? Jag tänker mig att det är ungefär som Island, med tanke på vad vi fått se hittills.Men nånstans måste det ju finnas en ö med många träd. Annars blir det en rätt liten flotta både Yara och Euron vill bygga. Typ en halv båt eller nåt.

Kingsmootet då? Jag har varit i tusen kassa lajvscener som varit som det här. Folk ska hålla brandtal, men lyckas liksom inte och det är alltid nån okänslig idiot som avbryter vid fel tillfälle.

Jag tänker på den här scenen i Life of Brian:

Brian till folkmassan: »You're all different!«
Folkmassan: »Yes! We're all different!«
Nån idiot: »I'm not.«

Ungefär så var den här scenen. Förutom att idioten gärna ville berätta att det inte duger med en kvinna som regent. Jaja, jag veeet, Westeros är en patriarkal värld och allt sånt, så så klart har de konservativa Pyke-männen invändingar, men det är inte det jag hatar på. Det är själva avbrytandet. Kontentan är: Även om alla runt omkring är idioter, måste du inte överträffa dem. Plus att såna här mass-scener är långa nog utan att nån måste avbryta alla episka uppviglingstal. Men i alla fall: Yara får inte så mycket gehör för sina anspråk på Salttronen, pga kvinna. Nähä. Till slut kommer Theon in och visar henne sitt stöd och får då de sura Pyke-männen med sig. Det verkar som att Pyke kanske får sin första drottning ändå. Men sen kommer Euron Grejoy, Yara och Theons farbror, som i förra avsnittet mördade gamle kungen. Han ser exakt ut som jag tänker mig att den samlade populationen troll och näthatare ser ut. Och ja, han är lika kvinnofientlig. Efter att ha hånat Theon för att han inte har nån penis och skyfflat Yara åt sidan så avslöjar han sin stora plan. Den är – wait for it – att åka över havet och slå sig ihop med Daenerys (gifta sig med henne) och sen invadera Westeros. Först skrattade jag högt och rått. Sen tänkte jag, fan, det är ändå rätt smart. Daenerys behöver ju skepp nånstans ifrån. Men jag tror inte vår käre Euron kommer få nåt ligga hos henne. Come join the friendzone! Jag ser fram emot det mötet i alla fall. Nåt enormt. Det är kanske ett ship att hoppas på ändå?

Undrar för övrigt hur många gånger man av misstag har dränkt den tilltänkte kungen på Pyke?

Yara och Theon drar iväg med hela flottan, och det med rätta, då Eurons första handling som kung är att ge sig av för att mörda sina syskonbarn.

Men när han upptäcker att de dragit med hela sin flotta är han ändå inte oroad över dess försvinnande, vi bygger nya skepp! VI har ju jättemycket träd!

Öster

Arya får sitt första uppdrag och tvingas bevittna en vaudeville av sin pappas död. Ja, det var väl typ det. Scenen är ganska ointressant. Tills plötsligt: Penis. Hej!

Vidare i väster så får vi en mellanscen med Jorah och Daenerys där Daenerys får reda på Jorahs grayscale. Hur lyckades de stoppa Shirrens version av det? Vi vet ju att det kan göras i alla fall. Hon skickar bort honom för att hitta ett botemedel. Och han blir äntligen förlåten.

Dock kan jag aldrig sluta tänka på att Khaleesi och calici (vinterkräksjuka) låter exakt likadant. (Förlåt Z, det är inte ett försök att vara rolig igen, det är verkligen nåt jag tänker på, varje gång nån säger det.)

I Mereen fortsätter Tyrion kohandla. Först med slavägare, sen med fanatiska präster. Hur glad kommer Daenerys vara när hon kommer tillbaka till Mereen? Den röde gudens präster och prästinnor verkar i alla fall stödja Danerys, men till vilket pris? Kan vi gissa att de gör om det så att allt handlar om deras oförlåtande religion? Ja.

Norr om norr

Bran får veta var white walkers kommer ifrån. Det var älvorna, hela tiden! Som en slags fantasy-golem de skapade för att skydda sig från de första människornas invasion av deras land. Han surfar vidare och hamnar mitt i White walker-armén, där också han blir upptäckt och »märkt«. Det leder vidare till att de kan hitta honom. Och mycket riktigt, en stund senare knackar de på dörren i lilla grottan. Och med det menar jag hela den odöda armén. De verkar ha lånat Littlefingerteleporten, eller så var de ändå i faggorna och strök runt. Man vet inte så noga.

Men det leder till varför det här avsnittet är så hemskt. När de försöker fly, offrar sig alla för Bran, en och en. Först Summer, sen älvan och sist Hodor. Han håller dörren som de flyr igenom och blir själv offer för de odöda, upprepandes det sista Meera säger till honom: »Hold the door.«

Bran, fortfarande i magispace ser Hodor som barn, falla ihop skrikandes »hold the door, hold the door«, tills det inte finns något mer kvar än »hodor«. Är det Brans närvaro som orsakar det, och indirekt räddar Brans liv, och förstör Hodors? Eller är det redan förutbestämt? En kontakt mellan då och nu har i alla fall gjorts, och det är Bran som är länken. Game of Thrones är aldrig så hjärtkrossande som när de oskyldiga karaktärerna stryker med, de som aldrig har deltagit eller frågat efter att bli indragen i det blodiga spelet. Vi lägger en till på listan. Må dina memes låta dig leva för alltid, Hodor. Okej, jag kan ha fulgrinat som en tvåring här.

bran

Dödslistan

  • Hodor
    hodor-death.0
  • Älvan
  • Michael Cain…förlåt mannen i trädet/treögda korpen
  • En White Walker
  • Massor av zombies

Se Game of Thrones på C More eller HBO Nordic.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel