TVdags recappar Game of Thrones

Veckans Game of Thrones: kukhandlaren i Mereen & Littlefinger – köttkrängaren

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 5, avsnitt 6, Unbowed, Unbent, Unbroken.

På grund av bebis som inte vill sova och därför tidsbrist och sömnbrist, kör vi denna vecka en kort och snappig recap. Full med utropstecken, frågetecken och effektiva meningsbyggnader.

Är alla med på banan? Då kör vi!

På andra sidan havet

Arya tvättar döda. Det är tråkigt. Hon vill lära sig trolla. Sanning eller lögn? Arya börjar sakta lära sig (utan att nån förklarar nånting för henne) hur man blir det hon vill bli. Kan hon ljuga utan att blinka? Kan hon tala sanning så det låter som hon ljuger? Det vill säga, kan hon skådespela? Eller är Arya för otålig för att vara en super-zen-lönnmördare? Har hon för mycket personlighet? De spelar nåt slags spel, där ingen berättar om reglerna.

Dvärgars penisar för tydligen tur med sig. Kanske borde man måla dem rosa och förgifta dem som man nu gör med noshörningshorn för att undvika tjuvjakt?!

»We never stop playing the game«, säger Jaquen H’gaar och slår henne med en liten piska. Är det månne en metafor för hela serien?

Arya börjar till slut spela spelet med den sjuka flickan, för att hon ska få dö med frid i hjärtat. Det känns som att Arya äntligen levlar upp bland de ansiktslösa.

Och manyfaced God – är det samma eller andra gudar än De sju och R’hllor?

Sen gör Game of Thrones nåt som jag älskar – skapar ett helt episkt sceneri som man bara vill gå omkring i och insupa. Det inre sanktumet i de dödas hus, med tusentals huvuden i nischer är ett sådant. Visst är det cgi:at, men det är så snyggt och så väl underbyggt i världen, att jag inte tänker på det. Snyggt men creeeeepy med de dödas ansikten, och man förstår att det är deras ansikten som de ansiktslösa använder för att byta skepnad. Men var passar det in i berättelsen? Det är mitt stora problem med denna del av historien. Kommer det knytas ihop med resten snart?

Lite längre österut lever Jorah och Tyrion på bär och rötter efter att deras båt förlist i kampen mot de grå männen. Som alltid med Tyrion förs det filosofiska samtal medan man vandrar rakt in i härj. I detta fallet lite slavhandlare, som kanske inte riktigt känner peppen för en äldre man och en dvärg. Men de räddas av Tyrions snabba tunga och lyckas styra om slavjägarna så att de tar dem till deras mål, Mereen.

COCKMERCHANT

»The dwarf lives until we find a cock merchant«. En kukhandlare? Oh, Game of Thrones, you’re so strange. Dvärgars penisar för tydligen tur med sig. Kanske borde man måla dem rosa och förgifta dem som man nu gör med noshörningshorn för att undvika tjuvjakt?

rhino

Kings Landing

Littlefinger har teleporterat sig tillbaka till huvudstaden. Beam me up, Scotty!

Åh, hans lilla småleende. Jag tror jag älskar Littlefinger. Cersei och hans munhuggarscen är nästan avsnittets bästa. Dock är det nära att han inte ens får träffa drottningmodern, då sparvarna med Lancel Lannister håller moralisk koll i Kings Landing. För nu är det rättning i leden. Såna som Littlefinger är inte välkomna i staden längre. Det ska vara en fläckfri högborg!

Och Lancel kallar Littlefinger för flesh peddler! Hur kul är det inte? Flesh peddlers! Cock merchants! Game of Thrones bara fortsätter leverera.

Littlefinger avslöjar för Cersei att Sansa är hemma i Winterfell men inte att det var han som tog dit henne. Vi får se hans plan veckl aut sig. Lämna ut Boltons åt Lannister-vrede, men låta Stannis och Roose slåss och förhoppningsvis förgöra varandra. Ha Sansa i norr som allierad och sedan själv bestiga järntronen. Han är ju en god bit på väg i alla fall.

Och åååh, farmor Tyrell är tillbaka! Hon har hastat till Kings Landing för att rädda Loras och rädda Tyrells goda namn, men inser att hon blivit utspelad av Cersei. Cersei lyfter bara på ögonbrynen och säger, att det är ju oerhört beklagligt, men inte hade hon nån del i detta, hon är lika förtvivlad som alla andra över att det här hänt.

Cersei är verkligen på toppen av sitt eget självförtroende. Hon är hög på makt. Älskar hennes självförtroende och självgodhet. Hon är verkligen verkligen nöjd med sitt game här.

Vi får se en religiös utfrågning där Loras ska erkänna sin skörlevnad. Här önskar jag att religionen och deras makt över människors liv skulle ha förankrats lite mer. Varför underkastar de sig en sådan utfrågning? I boken minns jag det som att det var väldigt tydligt att sparvarna hade folkets stöd, och att det därför var bäst att göra som de ville eller annars risk för nya upplopp, men jag tycker det är otydligt här. Och jag tycker fortfarande att homo-spåret är sökt. Det förklarars aldrig varför religionen vänder sig mot homosexualitet, bara att det liksom anses vara dåligt per default. Jag vet att jag härjat om det tidigare, men jag tycker det är lite slött manusskrivande.

Men i förhöret ljuger Margaery om Loras läggning, och svär en helig ed att hon talat sanning, något som vi vet att hon inte gör. Är detta Cerseis verkliga plan?

Loras älskare säljer ut honom! Och Loras som verkligen älskade honom. Och även Margaery häktas för att ha ljugit inför gudarna. Det ser mörkt ut för våra favoriter Tyrells. Cerseis småleende när de för bort Margaery och Tommens oförmåga att handla gör mig mysigt rysig.

Dorne

Myrcella blir kungligt uppvaktad i vattenträdgården och får sin första kyss. Myrcella verkar inte alls må dåligt i Dorn. Älskar prince Trystanes rosa brokad-dräkt, den är sjukt badass.

Prinsen

Sen får vi se Jaime och Bronn på roadtrip, utklädda till Lawrence of Arabien! Matiné! Det blir liksom Indiana Jones av allting, när de förklädda till dorniska soldater ska rädda prinsessan från vattenträdgårdarna. Men samtidigt svär Sandormarna en ed. De ska döda prinsessan för att hämnas sin far. Det hela blir en lönnmördarfars i trädgårdslabyrinten med tillhörande fight. Älskar att Bronn och Jaime får kämpa för att hålla jämna steg med sandormarna.

Så jävla nesligt slut på det hemliga uppdraget, de får inte ens börja vara hjältar!

B och J

Norden

Sansa får innan bröllopet en känsla av vad Ramsay är för typ av hans älskarinna Myranda som (fullt förståeligt) är rädd för att förlora sin plats och som man kan tänka – sitt liv.

Men Sansa sätter ned foten och sätter Myranda på plats. Det finns styrka i henne. Synd att man får se den så sällan. Jag är orolig för att det här ska bli en dam-i-nöd-story och jag har inte fel.

Tänk om man fick se Sansa dupera Ramsay och ta makten över honom … men, nä. Istället får vi en vidrig och jobbig våldtäktscen, där dessutom fokus är på Theon, som står och ser på och gråter. Jag vet inte vad jag ska tycka om det här. Jag har ju läst böckerna och visste att det skulle komma, men fan vad jag är trött på Rape of Thrones. Det är ett jävligt tråkigt slut på ett annars mycket underhållande avsnitt. För vidare utveckling i resonemanget om våldtäkterna i Game of Thrones rekommenderar jag den här texten.

Kommentarer! Spekulationer! Och så vidare!

Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel