TVdags recappar Game of Thrones

Veckans Game of Thrones: Kaosstegen & drakelden

JÄVLAAAAARRRRRRRRR!!!! JAG SMÄLLER AAAAV!

Men så kan vi ju inte ha det. Så nu kör vi.

Jag har två sorters Game of Thrones-tittare i mitt flöde. De första är som jag, som liksom för länge sen gett upp och överlämnat sig till serien, som sitter i sina soffor och skriker av glädje när vi får se avsnitt som det här, som pm:ar mig i panik när de precis sett Red Wedding. Självklart är de kritiska ibland, kan tycka serien gör fel eller gör dåliga val, men i grunden har de/vi kapitulerat för det expresståg av must som är världens just nu mäktigaste tv-serie. Den andra typen är oftast bok-fans. De tycker allt är sämre med serien, de är alltid oimponerade, hur mycket kräm det än krämas på. De hatar oftast avsnittet Battle of the Bastards med en intensiv hetta. De skulle aldrig ovärdigt pipa »drakar!« när Daenerys kommer flygande för att göra upp räkningen (som jag gjorde). Jag respekterar typ två, i alla fall på avstånd, men är fullt övertygad hur mycket roligare det är att se Game of Thrones om man sällar sig till typ ett. Vi kanske är en sekt, javisst. Vi kanske har dålig smak. Vi kanske inte fattat nåt. Men vet ni, vi har åtminstånde roligt! För jävlar vad The Spoils of War är ett klassiskt maff-avsnitt av Game of Thrones. Jag grät, jag skrek och jag grät igen. Jag satt med öppen mun och ooade och aahade och sen grät jag en skvätt igen. Jag funderar seriöst på att inte ens skriva den här texten, utan ägna min tisdagsförmiddag att se om de sista femton minuterna i avsnittet om och om igen. Men så roligt ska vi inte ha det, va? Men jag vill bara säga att hela denna text är tillägnad tittartyp ett. Vill ni ha kritiska genomgångar får ni läsa någon annan text. Ja ja, jag rantar lite grann om tidslinjer och sånt också, alla måste få nåt med sig ändå. Men mestadels vill jag säga till alla hejters: Buuuuurn. The army, the army is on fire, we don't need no water let the motherfuckers burn, burn motherfuckers buuuuuurn, yeah!

Game of Thrones är ju känt för att ha givit upphov till termen »sexposition«, som betyder att någon använder sex för att förklara handlingen. Läs gärna denna artikel och fundera på Littlefingers relation till Sansa. Jag återkommer till det senare. Men en annan term som vi behöver är en klatchig term för att liksom i förbifarten förklara var i Westeros ens armé befinner sig? Hellre nån som ligger bättre i munnen än tactical exposition. Vad sägs om tactex? Milex? För att inte förvirra oss tittare över var någonstans arméer befinner sig så nämns det i förbifarten av våra huvudpersoner. Det är rätt gulligt. Men tänk vilken annan serie det skulle vara om de hade enats om en sammanhållande tidslinje och man fick små textglimtar med till exempel »three weeks earlier« i detta avsnittets första scen när Jaime och Bronn lämnar Highgarden med allt dess guld och allt dess vete. Problemet skulle vara att veta vilket som var seriens egentliga tidsnu och det kanske skulle bli ännu mer förvirrande. Men om jag räknat rätt så borde Highgarden ligga ungefär två–tre veckors marsch från Kings Landing och detta bara högst baserat på att det verkar ungefär hälften så långt som till Winterfell, vilket enligt tidigare högst ovetenskapliga beräkningar borde ta ungefär 40–50 dagar att rida till från Kings Landing. Så om vi tänker oss att avsnittet börjar med Three weeks earlier så blir allting så mycket klarare. Det finns säkert nån ännu nördigare person än jag som redan rett ut allt det här, skicka gärna länk om ni hittar. Nu koncentrerar vi oss på drakar. Och på lite grann på Littlefinger. 

Jamie & Bronn

Med sig från Highgarden har de alltså med sig guld och vete. Båda nödvändiga för att klara kriget och vintern. Det första vi får se är Bronn, som får en tung påse med pengar som tack för tjänster. Men han är inte nöjd, han har siktet inställt på Highgarden. Men som vanligt när han vill ha mer så får han höra från de ännu rikare att »inte vill väl du ha mer, det kommer bara bli jobbigt för dig«. Jag skulle också bli misstänksam efter ett tag. Men men. Både Bronn och Jaime är i högform det här avsnittet. Bäst i scenen är efter att Lord Tarly och Dickon Tarly har my lordat Jaime (och bestämt sig för att förtrycka lite bönder för att få det mesta av deras surt förvärvade skörd) så kommer det ett ögonbrynshöjt och högst ironiskt »my lord« från Bronn också, innan han rider iväg för att förstöra livet för fattiga människor. Han borde ju blivit av med huvudet för länge sen, om han inte vore så användbar. Det finns även en sidoserie (i mitt huvud) som heter Winter was always here som handlar om en fattig bondfamilj och hur det är att leva i ett feodalt samhälle medan de rika strider om nån jävla tron, och hur man får upp hoppet när en av de höga religiösa ledarna börjar predika om folkets väl och ve, men hur det hoppet dör när han mördas för att drottningen spränger kyrkan han predikar i, i luften. Sen fortsätter man förtryckas av de rika som dessutom kommer och tar ens enda källa till mat. Winter was always here är en mycket mörkare serie.

Cersei är precis som jag älskar att ha henne, sassy och självgod. Och representanten från Järnbanken verkar närmast kåt i sitt samtal med henne. Han är övertygad om att han nu satsat på rätt häst. Och undrar om det finns fler investeringar han kan göra, nu när skulden är så gott som betalt. Men se nej! Inte spendera guldet innan det är i hamn, så att säga. Det är fortfarande på en väg mellan Highgarden och Kings Landing, se! Och vad som händer där ska vi ju snart bli varse.

Och Cerseis klänning! Den är fab och konstig som fan. Inga vidare kommentarer behövs.

Cersei pratar även om The Golden company – jag tänkte för ett ögonblick att det var Daario Naharis kompani, men det är det inte, det heter Second sons, remember? Men jag minns inte om det Gyllene kompaniet har förekommit i serien eller om de bara finns i böckerna. Eller är det deras härförare som Daario hugger huvudet av under sitt första möte med Daenerys? Jag minns inte, och upplys mig gärna. En hel del av mitt Game of Thrones-tittande går ut på att jag försöker minnas referenserna som jag borde ha koll på, men inte alls minns för att jag lider av tre års sömnbrist pga småbarn. Tur att ni, mina uppysta och trogna läsare har koll när jag inte orkar ägna all min recapskrivartid åt att googla.

Littlefinger & Creepy Bron

27e6c7d5a1eecba429c7bd030fbb21aeJag måste erkänna. Jag låter mig nästan övertygas – kanske är Littlefinger ärlig ändå? Är jag hjärntvättad? Jag vet att vi jobbat med våra trust issues förut när det gäller Lord Petyr Baelish, men det är nåt med honom som gör att jag bara denna gång vill tro att han faktiskt är ärlig. Att han bryr sig. Och genuint vill att Sansa ska ha det bra. Som en väldigt väldigt otäck morbror. Littlefinger (eller Lillfingret som han borde heta på svenska) vill i alla fall ge tillbaka den dolk som nästan mördade Bran för så länge sen att i alla fall jag knappt minns det, men det visst skylldes dådet på Tyrion vars kniv det var? Och visst är detta den McGuffin  som vi fick se kort i en av Sams böcker? Japps. Littlefinger ger tillbaka den till Bran som inte riktigt verkar förstå varför han får den. Men så kommer ett bla bla bla om ärlighet och trohet och sen kommer nästan avsnittets bästa scen. Första gången jag såg avsnittet så skrek jag av lycka, men tog inte referensen (mer om det). Det jag tog med mig var hur Bran säger »kaos är en stege,« och ser rakt in i Littlefingers ögon. Och Littlefinger blinkar. Se om scenen igen. Det är magiskt. Sen är det ju så klart så att det är Littlefingers egna ord som Bran återger, som ni kan se i den här scenen från säsong 3.

Sen kommer Meera Reed in och berättar att hon lämnar Bran. Och Bran bryr sig inte. Han har verkligen blivit den treögda korpen. Sorgligt är bara förnamnet när Meera räknar upp alla som dött för Bran, hennes bror, vargen Sommer, Hodor och nästan Meera själv och allt han har att säga är »tack.«  Uhuhuuu… 

Arya & Sansa

Arya tillbaka i Winterfell – och får visa sina superninja awesomegirl-skills. Det är fint och roligt och något vi alla längtat efter, att Arya ska få komma hem till Winterfell.  

Aryas suck av lättnad när hemma, är samma som jag också känner. De korkade vakterna vill inte släppa in henne, men så klart blir hon ändå insläppt efter lite banter och försvinner ned i källaren för att besöka sin fars grav. Och jag påminns att det sista som Arya sett av sin familj är när hennes far avrättas offentligt i sista avsnittet av säsong ett. Sansa hittar henne där nere och det är ett så jävla hjärtevärmande återseende. Och hur de två syskonen har förändrats alltså. Jag älskar vuxna Sansa, Sansa med agens och förstånd. Och jag älskar creepy Arya. Som lärt sig skratta med när andra skrattar åt hennes dödslista.

Arya & Bran

Det är lite mötet mellan de otäcka syskonen när Arya och Bran äntligen återser varandra. Även här är båda förändrade i grunden. Bran ger Arya dolken och vi förstår också att det är ett av skälen till att vi vill ha Arya i Winterfell, just för att hon ska få tillgång till just denna artefakt. Det finns så klart massor av fanteorier om vad den här dolken ska göra, och vem Arya ska mörda med den, Cersei, Nattkungen, Littlefinger, osv. Jag älskar även Sansas blick när Bran bekräftar Aryas dödslista. Hon verkar tänka: att ha makt är att acceptera sånt som är konstigt och obegripligt, men förstå hur man ska utnyttja det till sin fördel.

Daenerys & Jon

Jon har hittat en grotta med målningar som bevisar att hans krig mot Nattkungen är på riktigt – men är det nog för att övertyga Daenerys? Han tar med sig henne ned i grottan och visar henne dem, och visst, Daenerys lovar att hjälpa honom – om han böjer knä för henne. Jon, fortfarande inte så sugen, som det verkar. Men det är en fin liten scen. Jag tänker bara på Jon som ba: »Vi kommer hacka det i bitar, så ingen kulturminnesmärkning här inte…«

Men sen kommer beskedet att kriget inte gått så bra. Och har vi inte varit här förut? Varje gång Daenerys lyssnar på sina rådgivare så blir det katastrof. Och de hängande huvudena på Tyrion och Varys är väldigt gulligt. I bakgrunden ser vi drakarna som flyger längre ut på havet och där, där fattar vi att självklart ska vi få drakflyg i det här avsnittet. För så klart blir det ju allra bäst när hon är mitt i smeten själv, när hon får bränna saker. Alla vet det. Bara inte Daenerys verkar det som. Men Daenerys frågar uppgivet Jon vad han tycker att hon ska göra, och Jon trycker ju på att hon är folkets drottning, att hon inte kommer bli populär för att hon bränner städer. Nästa logiska slutsats blir ju: bränn arméerna istället, där de är sårbara, på vägarna.

Åh, älskade Brienne & Podrick (och Arya så klart)

Det verkar som att det som Brienne får att göra i den här säsongen är att kasta Podrick på marken, men det gör inget för det är så ljuvligt. Jag älskar Brienne och jag älskar Podrick och skulle självklart sluka en spinoff med bara de två. Arya kommer och sparrar med Brienne, och fast vi alla undrar hur hennes lilla Needle håller sig gentemot Oathkeeper i en fight (jag tänker att det bara är sparrning så inte så hårda slag) så är det en ljuvlig liten scen där Arya får visa vad hon kan, där Brienne blir helt förfärad över att hon råkar kasta Arya i marken, Arya får akrobathoppa upp och om man pausar där så har hon en otäck och nästan omänsklig min som får Brienne att rygga undan. Och så Sansa som står och tittar på med ständiga Littlefinger vid sin sida, som så klart noterar hennes minsta min. Ljuvlig scen. Och visst vinner Arya i slutet, med kniven som hon fått av Bran. Briennes fråga till Arya, och hennes svar får oss alla att undra igen: Var Silvio Forell egentligen Jaquen H’gaar?

 

Jon & Theon

(Aint nobody got time for thaaat.)

Och Daenerys är borta. Så klart. Jon visste att hon tagit båten med alla sina Dothrakis till fastlandet. Men vem kommer där om inte… THEON fakking GREYJOY.  

Om vi trodde vi redan fått avsnittets mest obekväma återseende så hade vi fel…

Jaime & Drakarna

Okej, med hjälp av lite milex (military exposition som jag pratade om längre upp) så får vi veta att armén rört sig ända till utanför Kings Landing, och hela styrkan är inte där, då de stannat för att vänta in eftertrupperna. Och vi förstår att här kommer nåt att hända. Nåt stort. Men först får vi det underbara garvet från Bronn när han får göra sig lustig över Dickon Tarlys namn. Själv tänker jag bara på att jag vill läsa slashfic mellan Dickon och Jaime (posta gärna länkar). Sen tänker jag på hur jävla många omtagningar man måste göra om man ska försöka göra en dialog på hästrygg pga sitter på ett djur och försöka prata om truppförflyttningar är svårt. Och så skrattar jag åt att de liksom guppar lite planlöst upp och ned på hästryggarna medan de är hårda krigsmän. Roligt!

Bronn är den som upptäcker det först. Han får alla att lyssna.

Först tror jag det är en drak/Jurassic park-referens, men det är alla Dothrakis som kommer ridande. Så att marken dånar Bara det är ju skrämmande. Alla Lannistersoldater ser ut som om de tänker: we're soooo fucked. Sen följer den maffigaste jävla krigsscenen på år och dar.

»Those fuckers are about to swamp us«, säger Bronn och försöker få Jaime att fly. Och enter dragons: jag skriker »DRAAAAKAAAAR!« rakt ut. Följt av rent oförfalskat glädjegurgel och högpitchade små squuiiiiiii squuuiiii-skrik! Ovärdigt beteende som fan, som om jag varit i sällskap skulle raderat all min eventuella kulturcredd för all framtid. En av anledningarna till att jag helst ser Game of Thrones ensam faktiskt. 

 

Eldmayhem följer och sen kommer Dothrakis ridande genom elden. Här är jag i sån extas att jag tjuter och hoppar upp och ned i min soffa och sen grinar jag en skvätt när man får se Dothrakikrigarna i perfekt synk ställa sig upp i sadlarna och skjuta med sina pilbågar. Jag älskar det. Och Daenerys på sin drake bara tillintetgör armén på marken. Det är eldkvastar och explosioner och inget kommer finnas kvar av varken guld eller vete, eller Lannisters armé för den delen. Det här är perfekt, så jävla perfekt.  Jag har en liten fråga bara:

Men varför inte ta fram drakvapnet tidigare, Jaime? Chock? Varför ens försöka med pilar?

Jag förstår att vi ska få se att pilar inte skadar drakar, men det känns ändå taktiskt dåligt att vänta så länge. Men Bronn tar sig rätt motvilligt till Skorpionen och faaan jag vet inte vem jag hejar på när han desperat försöker skjuta ned Daenerys och Drogon. Hans pengapåse flyger iväg och spiller ut över marken och jag tänker att det är en Judas Iskariot-referens men sen bryr jag mig inte för jävlar, jävlar, jävlarrrrr. Han lyckas få in en pil i axeln på Drogon som (visst är det Drogon hon rider på?) måste landa. Draken förstör Skorpionen men Bronn klarar sig. Och här kommer en av de bästa scenerna i hela avsnittet. Tyrion ser på kaoset på avstånd, ser sin bror på sin vita springare fatta beslutet att försöka döda Daenerys som försöker få ur spjutet ur drakens axel. Han hinner inte fram innan draken öppnar gapet och någon puttar ned honom från hästryggen och missas precis av eldstormen. Men Jaime med guldhanden sjunker ändå mot botten. Så vi frågar oss så klart vem var det som räddade honom? Var det Bronn? Eller Dickon? Jag hann inte se. Önskar mig Dickon så klart. Och självklart kan det inte vara slutet för Jaime nu. Vi kan ju inte snuvas på den uppgörelse med Cersei som måste komma till exempel. Nej, jag är 99,5 % säker på att nästa avsnitt börjar med att Jaime bärgas och tas till fånga och återförenas med sin bror.

Med det sagt. Vilken jävla resa. Vilket jävla avsnitt. Hejters gonna hejt, men jag höjer glaset för en tv-serie som fortsätter att leverera och leverera så hejdundrande att man knappt har vett och sans kvar efteråt.

Dödslistan

Lannister army – RIP

Nej, inte Jaime, så tänk inte ens tanken

Jag behöver inte göra en truppförfyttningskarta denna vecka, va? Vi kan bara konstatera att den brända jordens taktik med en twist var det som fick Lannisters att bita i gräset denna gång. Men hur mycket har de kvar nu? Och vad blir nästa drag på det Westerosiska shackbrädet? Och varför är det så långt till nästa vecka?

Och om ni vill läsa en väldigt väldigt rolig recap som bara är bildbaserad, och som jag funderade på att länka till istället för att skriva överhuvudtaget, så ska ni kolla in denna. Genast.

Och jag rekommenderar alla som gillade det här avsnittet att njuta av den »making of« som finns att se. 15 minuters nörd-himmel.

Game of Thrones finns på C More och HBO Nordic. 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel