TVdags recappar Game of Thrones

Veckans Game of Thrones: hårda zombiebud i Hardhome

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 5, avsnitt 8, Hardhome.

Det jobbiga med en zombiearmé är ju att den bara blir större och större ju bättre det går för den… Vilken tur att Jon och hans skepp kommer när de kommer och inte en dag senare. Pjuh. Gudarna är med oss i kvällens avsnitt. Häng med!

Mereen

Äntligen blir det lite intressant i Daenerys tornrum. Som alltid är Tyrions repliker ett nöje och han kan nog röra om lite i drakgrytan.

"Jorå, ut med Jorah…"
»Jorå, ut med Jorah…«

Tyrions första uppgift som drottningens rådgivare: Besluta om vad som ska hända med ser Jorah, som ser ut som en ledsen hundvalp. Vad Tyrions råd är? Avrätta honom inte, men skicka iväg honom. Ser Jorah får lomma iväg. Han går direkt till gladiatorerna för att som jag förstår det begå ett avancerat självmord på arenan inför sin älskade drottning.

Efter att ha druckit lite vin i Daenerys kammare så kommer båda fram till att Tyrion ska tjäna henne. Men han får inte dricka så mycket att han sluddrar. Kanske kan Daenerys ge Tyrion en välbehövlig uppsträckning och ge honom tillbaka livslusten på samma gång? Tyrion har ingen egen önskan om makt, men verkar trivas med att jobba som maktens hantlangare, förutsatt att den som har makten har hans respekt. Kanske är detta en fantasisk matchning? Dock att han går emot allas vår önskan och råder Daenerys att inte åka över havet. Kom igen, vi behöver nån som peppar henne att dra till Westeros! Men han har verkligen en poäng i att inga familjer kommer stödja henne. Men Daenerys är väldigt säker på att hon kan förändra hur Westeros fungerar, med eld och blod om hon måste.

Kings Landing

Drottningen är på vattendiet i en kall och otrevlig cell. Fast för att få dricka måste hon erkänna att hon är skyldig till förräderi, sedeslöshet, incest och mordet på Kung Robert. Jag undrar om septorna peppar innan de går in till henne för att vara så hårda som möjligt. Det enda du får säga är »erkänn«. Ingen medkänsla. Inget vatten till drottningen förrän hon erkänner.

Och hon får ingen hjälp av sina allierade. Kungen är sjuk och Jaime är fängslad i Dorne. Och Farbror Kevan blir kungens hand. Cersei är väldigt ensam i fängelset. Och kom ihåg, när du spelar Tronernas Spel så vinner du eller dör. Cersei har slutat vinna.

Vägen ut: att erkänna. Men Cersei är för stolt. Hon dör hellre än erkänner sig skyldig. Trots att hon är det till allt hon anklagas för, utom mordet på Robert väl?

Braavos

Arya får ge sig ut och låtsas vara Lanna, en ostronförsäljare. Men är hon redo? Jaquen H’gaar verkar tycka hon är redo, men om hon inte är det är hon ett bra offer till Guden med många ansikten. Var är de på väg med Aryas story? Jag gissar att vi inte får veta förrän kanske tidigast i nästa säsong.

Och hur bestäms vilka de ska döda? Är det andra som betalar för det eller är det som i Aryas fall byteshandel, när hon räddade Jaquen och de andra i buren? Eller finns det moraliska skäl? Det verkar ju så med den man som Arya får bevaka i hamnen. Kanske är det så att alla betalar ett liv med ett liv?

Winterfell

Sansa får reda på att Theon inte mördade Bran och Rickon utan några oskyldiga bondpojkar. Men han vill (läs: vågar) fortfarande inte hjälpa Sansa. Men visst når hon igenom Reek till Theon? I alla fall för en sekund. Han kommer att hjälpa henne, det känns som det. Till slut.

Lord Bolton är inte orolig för Stannis armé, han vill vänta ut en belägring innanför Winterfells murar. Men Ramsay är ung och hetlevrad och ber om att få utföra ett specialuppdrag med tjugo krigare… Vad får vi inte veta.

Muren

Det slår mig att Sam och Gilly just nu har samma funktioner som de två legionärerna i Rome. De är de vanliga, de som vi ska sympatisera och empatisera med, när alla andra är depraverade adelsmän, långt från oss själva. Men om de har så mycket med huvudstoryn att göra vete fan.

Hardhome

 
»Sa hon verkligen att du inget visste, Jon Snow? Tjaskigt!«

Dags att övertyga sturska vildlingar att zombiesarna kommer. Lord of Bones får på pumpen av Tormund. För så löser man konflikter bland barbarern… förlåt vildlingarna. Medelst våld.

Och som de kommer! Drivor, högar och horder som väller in över alla bräddar och tar över halva avsnittet. Saker jag sörjer: att den vildlingskvinnan man får följa och lära känna dör och blir zombie. Jag kände omedelbar kärkek till henne, och skulle gärna sett henne som ny karaktär. Liite typiskt att den hårda krigarkvinnan blir förlamad över att få se zombiebarnen bara. Men hon verkade vara en intressant och mångfacetterad person.

Jon skänker ett gäng drakglasdolkar till vildlingarna, men de går tyvärr förlorade i striden. En mustig men väldigt cgi:ad strid följer, för att avslutas med att alla de som huggits ned i striden sakta reser sig upp med ljusblå ögon.

Och fuck the Thenns. De ska alltid sätta sig på tvären.

Okej. Det är lite mäktigt när snön börjar falla från bergen och det plötsligt blir tyst från de som inte hann in genom porten. Men sen kommer skeletten igen. Och det blir inte läskigt. Mest fånigt. Eller… barnen är läskiga. Jag hade nog också blivit alldeles förstelnad vid närmare eftertanke.

"Läskigare än Children of the Corn, sa du?"
»Läskigare än Children of the Corn, sa du?«

Episkt i scenen: White walkers på sina hästar på de omgivande höjderna som bara betraktar. Och när en av dem lyfter händerna och väcker de döda i slutet. Då var det rys i soffan!

"Opp & hoppa, lilla loppa."
»Opp & hoppa, lilla loppa.«

Vad betyder det att Jon lyckas döda en av de vita så den splittras som ett glas på nyårsafton? Att inte bara drakglas utan även valyriskt stål biter på dem? Synd bara att de ser så oballa ut. Som ett gäng mumifierade Gandalfs.

Och: Hur ska jätten få plats på en av båtarna? Den borde ju sjunka när han försöker ta sig upp!

Nu är bara frågan: Kommer zombiearmén stanna kvar i Hardhome till nästa säsong, eller ska de faktiskt bli ett hot mot Westeros i denna?

Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel