TVdags recappar Game of Thrones

Veckans Game of Thrones: Drogon-slöseriet, Schrödingers zombiearmé och fantasy-Atlantis

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 5, avsnitt 5, Kill the boy.

Halvtid. Dags att ta lite blåbärssoppa, lite sportdryck eller typ mammutmjöd eller vad de dricker i kåtorna i Frostfangs. Puh!

Daenerys handlar allt som oftast i affekt. Borde hon inte sett nu att det inte blir så bra? Är det det heta/galna Targaryanska blodet som svallar? Är hon på vippen att gå i sin fars fotspår?

Dagens fundering: Shit vad jag skulle vilja ha en tidsangivelse någonstans. Inte bara det att det aldrig nämns, eftersom årstiderna inte funkar som på jorden. Hur länge sen är det Ned blev ett huvud kortare? Hur länge sedan det röda bröllopet? Hur länge sen Joffreys död? Jag grubblar mig knäpp på det här. Gah!

 Annars var det väl ett halvlångsamt mellanavsnitt? Lite saker sattes i rörelse, men inte mycket som fick min puls att slå snabbare. Inget Kings Landing alls. Inget Dorne. Men, som sagt, jag gillar att de vågar koncentrera sig på lite längre sjok, men det betyder ju att sånt man är intresserad av får man vänta ännu längre på. Typ som… Bronn och Jaimes roadtrip. Nåväl, vi kör en genomkörare av femte avsnittet.

På andra sidan havet

Va? Dör Ser Barristan? Men helvete! Sjukt meningslöst också. Varför? Ville han inte vara med i serien längre?

Daenerys handlar allt som oftast i affekt. Borde hon inte sett nu att det inte blir så bra? Är det det heta/galna Targaryanska blodet som svallar? Är hon på vippen att gå i sin fars fotspår?

Hon tar alla rika familjöverhuvudena och kastar dem till till drakarna. Är det så hon ska bekämpa rättvisa med rättvisa? Jojo. Att riskera att bli drakmat kan verka positivt på samarbetsviljan. Meen, sen ångrar hon sig och ber Hizdahr zo Loraq om ursäkt och går med på att öppna gladiatorarenorna igen (men bara för fria personer, nota bene!). Synd bara på snubben som blev uppäten av drakarna. Och just ja, säger att hon ska gifta sig med Hizdahr för att skapa mer band till Mereen. Och det är liksom dödsstöten i hoppet för att hon ska över havet. Jag orkar inteeeee…

Men Grey Worm överlevde i alla fall. Och yay, kyssar!!

Sen har vi Tyrion och Jorah på roadtrip. Eller boattrip. Förlåt.

De åker igenom gamla Valyria. Där har vi ännu en mustig spin off att drömma om – Tales from Old Valyria. Det verkar vara nåt slags atlantis va? Vi vet inte så mycket om Gamla Valyria mer än att det var en högborg för vetenskap och skönhet som blev förintad i ett… vulkanutbrott? Och att high valyrian är ett finspråk, typ som latin.

Och, oooh, Drogon viftar förbi. Epic fantasy moment! Som tyvärr dödas av att de använder det fräscha greppet Plötsligt Våld™ direkt efter. Vi har ju fattat att serien byggt upp för ett möte med de som drabbats av sjukdomen Greyscale, men hade de inte kunnat vänta så vi fått andas efter Drogon? Lite som när Eowyn har sitt stora ögonblick i Sagan om konungens återkomst och säger sitt asballa »I am no man« och dödar nazghûlen och häxmästaren från Angmar. Det är så asballtfett så jag vill ha en liten stund att klämma en tår och ta in. Men nähä. Jag kommer aldrig förlåta för att man en nanosekund senare får se hur fucking Legolas surfar på nån jävla mammutsnabel! Sjukt kränkt fortfarande efter mer än tio år sedan filmen hade premiär. Jag kan ha skrikit rakt ut i biosalongen. Never forget!  Lite så är det nu, fast lite mindre om man ska vara ärlig. Men snälla nån, låt oss få njuta av pastelliga ruinlandskap och drakar som flyger med tunga vingslag i skymningen innan ni fläskar på med zombies, tack.

 Gah, Jorah! Hugg av dig armen! Vi vet ju hur det där slutar!

Men vänta! Det finns hopp! Prinsessan Shirreen har ju faktiskt blivit botad. Varför har inte det uppmärksammats mer? Är inte Greyscale den stora pesten i världen? Och så har nån lyckats stoppa sjukdomens förlopp. Men vem var det? Och varför har det bara viftats förbi som nånting oviktigt?

Muren/Norr

Jon står inför svåra beslut. »Kill the boy, Jon Snow, and let the man be born«, säger gamle Aemon. Med andra ord: jag tänker inte ge dig några råd. Du får klara dig själv.

Grejen är den att Jon vill rädda Vildlingarna på andra sidan muren undan de vita vandrarna. Och till och med ge dem land! Det är inte något populärt bland nattväktarna, inte alls. De pratar om The Gift, och för er som inte hängt med så är det en landbit närmast muren som skänktes till nattväktarna av kungen Brandon Byggaren. Det är alltså deras att göra vad de vill med. Roligt att Sam pratar om det som odlingsland. Är det inte vinter på G? Svårt att odla nåt då tänker jag.

Men Jon som är kommendör över nattväktarna driver igenom sin vilja, men måste följa med för att försäkra vildlingarna att det inte är en fälla. För att åka iväg från sin nyligen erövrade post (med en rösts marginal) är väl supersmart!

Stannis rider iväg med sin armé för att ta Winterfell. Det är en stor armé. Hur sjutton fick alla de plats inne i Castle Black? Ja, men nu kanske ni belackare ska berätta att de campar utanfööör, men då säger jag: De rider ju ut från Castle Black! Och i den vyn så ser det inte ut som att det finns så värst mycket campingplats där… Så var bodde de? Va? Va?

(Paus för att andas lite i fyrkanter.)

Brienne på fortsatt uppdrag. Scheisse, vad hon är envis alltså. Ibland tänker jag att Brienne hör hemma i en helt annan serie. En serie där riddare får vara ädla och handla efter sin ädla kodex och hjältar är hjältar och allt är svart eller vitt. God är god och ond är ond. Men så är det inte i Westeros tyvärr. Hon har i alla fall bosatt sig i byn som ligger i anslutning till Winterfell och försöker skicka meddelande till Sansa. Jag tror att Brienne snart får storma in och försöka rädda dagen.

Och stackars Sansa, hon är verkligen ensam bland fiender. Roose Bolton är ju den läskigaste av dem alla. Man fattar varför Ramsay blivit som han blivit. Hans känslolösa återgivning av avlandet av Ramsay måste väl vara säsongens obehagligaste, va?

Sansa får se Theon ligga i smutsen i världens läskigaste kennel. Vad jagar man med de där hundarna? Förutom fagra möer? Älgar? (Ett tag trodde jag det var Sansas varg som fanns längst in, eller kanske Aryas Nymeria. Det stör mig så sjukt mycket att den tråden inte fullföljts.)

Scenen där Ramsay (vars far dödade Sansas mamma och storebror) tvingar Theon att be Sansa om ursäkt för att han dödade Sansas småbröder (vilket han ju inte gjorde).  »Apologize to lady Sansa for what you did.« Kan vi säga att stämningen är lite… spänd?

Och sen håller Ramsay världens mest opassande bröllopstal om hur lyckliga han och Sansa kommer bli.  Och Theon ber om ursäkt. Och det ska komma från Boltons. Graah. Allt som är osagt i den scenen! En av avsnittets mest nöjsamma och jobbigaste.

Jag måste erkänna att all interaktion mellan Ramsay och Theon/Reek har för evigt förstörts eller i alla fall smutsats ned en aning av en slash jag fick länkad till mig för länge sen. Den var välskriven men inte rumsren, vi kan lämna det där.

Och babylycka i Boltonfamiljen! Älskar Rooses fru Vanda. Hon verkar verkligen genuint jättetrevlig! Hur kommer det här påverka Ramsay? Med en ny liten bebbe från pappas penis? Tappar han sin arvsrätt?

»I am your son, until a better alternative comes around.« Men Ramsay är ju en person som tar saker och ting i egna händer. Min gissning: Valda kommer råka ut för en, ska vi kalla det »olycka«?

En lös tanke: Är inte Stannis och Roose Bolton sjukt lika i utseendet?

Till sist:

Ja, just ja, snözombiearmén. VAR ÄR DEN? CAMPAR DE I SKOGEN? Eller kanske gick de inte mot muren i slutet av säsong 2? Gick de åt andra hållet? Det var lite svårt att se där i snöstormen. Kanske är de på uppsamlingsläger nånstans och väntar på rätt tillfälle (läs säsong 7 eller nåt)? Upplys mig snälla!

Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel