Svenska cupen, Bundesliga, Serie A, La Liga & Algarve cup

Veckans bästa tv-fotboll: Stockholmsderby! Vilken rivstart inför nya heta Allsvenskan

Svenska cupen: AIK–Hammarby (SVT2 lördag kl 13)

Svenska cupen: Malmö FF–Jönköping (SVT Play lördag kl 16)

Svenska cupen är vad den är – nivån över träningsmatcher, men inte mycket mer – men flytten till mars och förändringen till seriespel har ändå inneburit ett lyft. Inte minst för att man kan få en bättre föraning om var lagen står inför en inte alltför avlägsen allsvensk premiär.

Favoriterna är kanske de som har imponerat mest. Malmö FF och AIK alltså.

Etuhu och Blomberg kan bli Allsvenskans bäst balanserade innermittfältspar, Haukur »Hauken är lös« Hauksson har seriens bästa namn, Bangura kan lyfta igen, och råa talanger som Sonko-Sandberg har blivit bättre…

AIK har 7–0 på sina två matcher hittills och ser ut att ha tagit ytterligare ett kliv jämfört med förra året. Alla spelare som har flyttat har, möjligen med undantag för Alexander Milosevic, ersatts med nykomlingar som är minst jämbördiga. Dickson Etuhu och Johan Blomberg har förutsättningar att bli Allsvenskans bäst balanserade innermittfältspar. Haukur »Hauken är lös« Hauksson har seriens bästa namn. Mohammed Bangura var inte lyckad i Elfsborg, men kan lyfta igen i klubben där han såg ut som en europeisk toppforward. Råa talanger som Sonko-Sandberg har blivit ett år mer rutinerade och bättre.

Får nu bara allsvenskans klokaste anfallare Henok Goitom fart på målskyttet och slipper skador ser det riktigt bra ut i Solna inför det upphaussade derbyt (vi kommer få många sådana igen i år, skönt) mot ett svårbedömt, lurigt Hammarby.

Grejen är bara att det om möjligt ser ännu bättre ut nere i Skåne. När de regerande mästarna startade tävlingsspelet för några veckor sedan var bara fyra spelare i startelvan kvar från det lag som inledde fjolårssäsongen. De kommer givetvis också sakna Emil Forsbergs diagonaldjupledlöpande och skottvilja, Kiese Thelins tyngd och länkspel, Magnus Erikssons smartness och passningsfot, Ricardinhos smygande moderna ytterbacksspel, Markus Halstis sammanhållande placeringssäkerhet och rutinerade defensiv. Men alternativen ser ju allt mer övertygande ut. Oscar Lewicki är en annan typ av spelare än Halsti och jag är inte säker att hans kvaliteter är lika gångbara i Europaspelet, men å andra sidan får man en mer spelande sittande mittfältare i allsvenskan. Tobias Sana är förmodligen fortfarande lite ärrad av Ajaxåren, men kan bli den sorts av utmanande genombrottsspelare som Malmö ändå saknat sedan Durmaz och Hamads dagar. Och kan till exempel Magnus Wolff Eikrem fortsätta tajma smarta löpningar som han gjort under försäsongen kommer MFF kunna fortsätta utnyttja Markus Rosenbergs smarta tillbakaspel och skarvningar även i allsvenskan 2015.

Algarve cup: Sverige–Brasilien (Eurosport fredag kl 14:30)

Bragden i Algarve? Tyskland hade alltså 2–0 mot ett virrigt, poröst Sverige i onsdags, och låg på för mer. Ändå lyckades Sverige inte bara ta sig ur greppet, efter en inte helt välförtjänt reducering lyckades Pia Sundhages ibland märkligt formlösa landslag vända och vinna.

Precis som i herrarnas Berlinbragd kommer resultatet skyla över problemen. Precis som Hamrén har Sundhage försökt hitta en defensiv soliditet utan att bakbinda offensiva krafter, men hittills inte fått till en tillfredsställande balans. Till skillnad från Hamrén har hon tillräckligt många anfallsvapen för att kunna klara sig ändå.

I alla fall i Algarve cup. VM om bara några månader blir det något helt annat.

Bundesliga: FSV Mainz–Borussia Mönchengladbach (Eurosport 2 lördag kl 18:30)

Det stora svenska vänsterbacksmötet. Bengtsson mot Wendt. Hamréns hackkyckling mot Hamréns favorit.

Eller – om man lyfter blicken något – en match där Mönchengladbach vill hålla undan i kampen om CL-platserna och kommer pressa ett ojämnt Mainz, men som visat åtminstone gryende form under 2015.

La Liga: Atletico Madrid–Valencia (C More Sport söndag kl 21)

De av oss som drömmer om en öppnare, mer oviss spansk högstaliga följer det här mötet med spänning. Det är ju här Valencia, nu äntligen med något slags ekonomisk uppbackning, ska visa att de återigen kan göra det kvällens motståndare redan gjort – ta klivet upp och kunna utmana om ligatitlar igen. Kanske inte riktigt än, inte den här säsongen, men ett bra resultat här kan visa att klubben kan vara redo till i höst.

Serie A: Napoli–Inter (TV12 söndag kl 20:45)

Börjar inte Roberto Mancini få lite ordning på det yviga unga Inter nu? Gapet mellan högsta- och lägstanivån är fortfarande alldeles för stort, men det går att se linjer i spelet nu, det går att ana en defensiv soliditet och spelare som är på väg att lyfta.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel