Islandssagan, England & Italien på rätt väg, svenskt U21-test

Veckans bästa tv-fotboll: Hamréns haveri-landslag lider alla sorters kval – räddar Isaksson oss i kväll igen?

EM-kval: Moldavien–Sverige (Kanal 5 fredag kl 20:45)

På ett sätt är det väl kanske bättre än någonsin att vara intresserad av svensk landslagsfotboll. Eftersom läget är så hopplöst har jag inte ens någon ångest längre. Allt som är kvar är en stilla resignation inför läget. Vi är inte bättre än så här, vi har ett landslag som vann två enkla matcher i fjol och skälen att se fram emot en ljusnande framtid är försvinnande få och avlägsna.

Vi går in i det här mötet med ännu ett nytt mittbackspar, med en vänsterback på högerbacken och utan någon slags fart på mittfältet – eller någon stans över huvud taget egentligen. Vårt enda riktiga snabba hot är Martin Olsson. Han är, som bekant, vänsterback. Och spelar i The Championship.

Hur kommer det sig att det svenska landslaget, efter alla Hamréns initiala taktiska justeringar, nu lik förbannat ändå verkar hamna i en klassisk, slitstark 4-4-2?

Ställer Hamrén upp laget som han gjort på träningarna i veckan kommer vi till spel med ett par spelare från ryska ligan, ett par spelare som kommer från bra säsonger i usla lag (Ekdal och Bissen Larsson) och en än så länge ganska oprövad anfallare som valts framför en grekisk skyttekung.

Det finns enormt mycket att diskutera kring det här laget. Hur motiverad är exempelvis Johan Elmanders plats i truppen? Är det inte är dags för Erkan Zengin att leverera igen? Och inte minst: hur kommer det sig att det svenska landslaget, efter alla Hamréns initiala taktiska justeringar, nu lik förbaskat verkar hamna i en klassisk, slitstark 4-4-2? När Hamrén kallade in ständigt så underskattade evighetslöparen Marcus Rohdén som ersättare till skadade finliraren Alexander Farnerud var det ett tecken i tiden.

Debatten kring allt det här kommer föras och den kommer säkert vara högljudd och hetsig – åtminstone fram till att vi förhoppningsvis slagit ett svagt, men farligt, Moldavien med ett par mål.

En fråga kommer förmodligen diskuteras längre än så. Tyvärr. Andreas Isaksson är petad i klubblaget och mer utmanad än på mycket länge i landslaget. Ändå känns frågan om hans plats alltjämt som en av de minst intressanta och värdefulla.

Ingen spelare i det svenska laget, Zlatan Ibrahimovic inkluderad, har gjort färre dåliga landskamper än Andreas Isaksson. Under en över tio år lång landslagskarriär har de stora matchavgörande misstagen gått att räkna på ena handens fingrar. Om man tar bort tumme och lillfinger. Vilken annan landslagsspelare kan man säga det om för tillfället?

EM-kval: England–Litauen (Eurosport 2 fredag kl 20:45)

Roy Hogson har inte det lättaste jobbet alla gånger, även om England rivstartat kvalet med fyra raka segrar, låt vara i en ganska svag grupp. Återbuden har kommit i en strid ström sedan han tog ut sin ursprungliga 24-mannatrupp.

Så förtvivlat mycket har han inte att jobba med heller, inte ens om alla nu skulle ha varit friska och krya. Ett par Manchester United-spelare i bra form (Carrick och Smalling), en ledargestalt i Jordan Henderson och en joker i Harry Kane, som gör mål på allt och inget, men ändå är oprövad på den här nivån.

EM-kval: Bulgarien–Italien (Eurosport 2 lördag kl 20:45)

Det brukar inte se så här lätt ut. Italien är ju det lag av de stora europeiska fotbollsländerna som alltid, på ett eller annat sätt, lyckas liksom hanka sig fram till stora mästerskap, utan att förta sig, med liksom precis lagom stor ansträngning. Nu har de inlett med tre hyfsat övertygande segrar och en oavgjord.

Antonio Conte har problem med ett Juventus som kan gå på halvfart i ligan och ett formsvagt, trubbigt Roma, men har implementerat samma idéer om hårt kollektivt pressjobb och taktisk soliditet som gjorde att hans Juve var så totaldominerande i Serie A. Det här är faktiskt ett italienskt landslag man kan, och vill, tro på.

EM-kval: Kazakhstan–Island (Eurosport 2 lördag kl 16)

Ni förstår vad Lars Lagerbäck är på väg att göra, va? Hur stort det är?

Island har alltså mött Tjeckien, Holland, Turkiet och Lettland – och kommit ifrån den tuffa kvartetten matcher med tre vinster och en knapp bortaförlust mot Tjeckien. Hade han gjort det med svenska landslaget hade det varit en bragd, med det ännu mindre Island är det mer eller mindre att betrakta som ett mirakel.

Samtidigt är det väl egentligen först här som laget, enligt gammal god Lagerbäck-logik, verkligen provas? Lagerbäck och hans lag är ju alltid som bäst när de får slå ur underläge och som sämst när de förväntas vinna – minns alla onödigt spännande och krampaktiga kvalmatcher på bortaplan i österled med Lagerbäcks Sverige.

EM-kval: Holland–Turkiet (Kanal 9 lördag kl 20:45)

Få länder i Europatoppen är nog mer glada för de nya mer generösa kvalreglerna till EM än Holland. Det brandgula laget har redan två förluster och hade förmodligen varit borta om det här varit ett kval som de tidigare, nu finns det gott om tid att reparera de inledande misstagen och ändå ganska lätt ta sig till EM. Turkiet har dessutom än så länge varit direkt svagt i det här kvalet, med både en klar förlust mot Island och ett kryss mot Lettland i bagaget.

Träningslandskamp: Ryssland U21–Sverige U21 (TV12 tisdag kl 16)

Den där träningsmatchen mot Iran som A-landslaget har senare på tisdagskvällen är väl kanske inte den mest angelägna landskampen som har spelats. För att använda en underdrift.

Då är det här avstampet mot sommarens U21-EM i Tjeckien betydligt mer spännande. I alla fall från mittfält och framåt – en offensiv med Guidetti, Hrgota och formstarke Sam Larsson bör kunna hota nästan vilka försvar som helst.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel