Succésvensken Pierre Bengtsson, mästerförhandlaren Alan Pardew, formtoppat Napoli…

Veckans bästa tv-fotboll: Från Real Madrids storhet till Real Göteborgs Stahre-gate

La Liga: Real Madrid–Deportivo La Coruña (C More Fotboll lördag kl 20)

Det brukar ibland sägas om riktigt skickliga lag att de ser ut att vara »bekväma«. Skickligheten är så stor och spelet så inkört och automatiserat att allt går av sig självt, till synes utan ansträngning.

Real Madrid såg helgsega ut i Atlético-derbyt, som om de delat en flaska rött framför På spåret i stället för att matchfokusera.

Men bekvämlighet ligger också farligt nära lathet. Och Real Madrid såg helgsega ut i derbyt mot Atlético i lördags, som om de delat en flaska rött framför På spåret i stället för att matchfokusera. Spelarna verkade tro att en vanlig, normal insats skulle räcka mot ett rödvitrandigt lag som kanske inte har Reals individuella skicklighet eller tekniska briljans, men som springer och tacklar och stressar så länge batterierna räcker. Och de räcker långt. Det går inte att vara bekväm mot Atlético för Atlético skaver och sticker och är jobbiga.

Det blev en förnedrande fyramålsförlust mot Atlético för Real och en nyttig påminnelse om att marginalerna inte är större i toppfotbollen än att man fortfarande kan förlora stort mot ett lag som vill mer.

Frågan är om det kommer gå ut över stackars Deportivo? Real behöver studsa tillbaka snabbt.

Premier League: Liverpool–Tottenham (Viasat Fotboll tisdag kl 21)

Hur stora spår sätter en fotbollsmatch fysiskt egentligen? Sällan blir frågan lika aktuell som när det är veckoomgång efter en tuff helg. Tottenham kommer från lördagens heroiska insats i derbyt mot Arsenal. En vinst som borde ge energi, men som samtidigt också måste ha satt sina spår i spelare som Mason och Bentaleb som sprang enormt mycket (och var oerhört bra). Liverpool hade ett eget derby att slita med på lördagen, det mållösa mötet med Everton, men såg, om man säger så, ut att hushålla med krafterna en del.

Premier League: Crystal Palace–Newcastle (Viasat Xtra onsdag kl 21)

Det går att säga en hel del om Alan Pardew, men han måste vara en jävel på att förhandla. Han fick ett osannolikt bra och långt kontrakt som manager i Newcastle, lyckades krångla sig ur det för att kunna flytta till Palace och väl där lyckades han få loss ett antal vettiga värvningar i januari. Det var ju just bristen på pengar till värvningar som fick Tony Pulis att lämna klubben innan säsongen drog i gång.

Bundesliga: Borussia Dortmund–FSV Mainz (Eurosport 2 fredag kl 20:30)

Pierre Bengtsson. Vi måste uppmärksamma honom lite ändå, va? Eftersom det inte är helt vanligt att svenska spelare byter klubb och levererar direkt. Men vänsterbacken flyttade från FCK till Mainz och succén har varit omedelbar. Uttagen i veckans elva två gånger och lovordad även när resten av laget blandat och gett.

Vi måste uppmärksamma Pierre Bengtsson – en svensk spelare som byter klubb i Europa och leverar direkt?!

Träningsmatch: FC Köpenhamn–IFK Göteborg (Viasat Fotboll lördag kl 13)

Minns ni Real Göteborg? Storsatsningen som skulle göra änglarna från Götet till den dominerande klubben i Sverige, men som det inte blev så mycket av. Fast på ett sätt fanns det fortfarande ändå ett spår av Real i IFK i höstas. När de sparkade Mikael Stahre, trots en alldeles lysande höst som tog laget till en andraplats, var det lite som när Madrid-giganterna gjorde sig av med framgångsrika, men obekväma eller inte tillräckligt »positivt« spelande, managers som Capello eller Mourinho.

Ett spår av Real Göteborg – när man sparkade Mikael Stahre trots en helt lysande höst var det lite som när Madrid gjorde sig av med Capello eller Mourinho.

Nu ska Jörgen Lennartsson förmodligen utveckla offensiven, göra IFK mer spelande och förbättra slussandet av egna talanger till A-laget. Det är ett tufft läge både för honom och den sportsliga ledningen. Vid minsta lilla motgång lär Stahresparkningen flyta upp till ytan igen.

Serie A: Palermo–Napoli (TV4 Sport lördag kl 20:45)

Juventus är nog för stabila för att rå på, men kan ett formstarkt Napoli hinna i kapp ett Roma som inte producerar mål som i höstas? Andraplatsen finns inom räckhåll. Rafa Benitez börjar ju få ordning på det hela. Inte minst offensivt, där Hamsikser ut som Hamsik igen och Dries Mertens ser ut som man vill att belgiska yttrar ska se ut – ettrig, snabb, teknisk, avig.

Just nu på TVdags

Recension

Beck – Utom rimligt tvivel är en klassisk Beck-story med schysst twist

4 december, 2020
Recension

Årets julkalender i SVT – Ett härligt litet julmirakel

1 december, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bo Widerberg-nivåer i »Jakten på en mördare«

29 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel