Svenska cupen, toppmöte i Premier League & Ligacupfinal

Veckans bästa tv-fotboll: Är City redo att mäta sig med Barcelona?

Champions League: Manchester City–Barcelona (Viasat Fotboll tisdag kl 20:45)

Det är ju knappast synd om Manchester City, som kunnat köpa nästan allt man pekat på och därmed skapat en spelartrupp med både spets och bredd – men lite otur får man ändå säga att de har haft i Champions League.

Förra året lades City tämligen enkelt på rygg av de katalanska giganterna, efter en De Michelis-utvisning, men det borde bli svårare nu.

Det här var ju året då de ljusblå skulle visa att de äntligen är flygfärdiga över andra territorier än bara de brittiska öarna. De krånglade sig, med visst besvär, vidare från en för all del ganska tuff grupp i höstas och är återigen med när det verkligen avgörs… och då står Barcelona på andra sidan. Igen.

Förra året lade ju de katalanska giganterna City på rygg tämligen enkelt efter en De Michelis-utvisning, men det borde bli svårare nu. Inte så mycket för att City är så mycket bättre, mer för att Barcelona har problem på försvarssidan. Inget av de defensiva nyförvärven har övertygat och City har faktiskt flera olika möjligheter att hitta igenom Barcelonas porösa mittförsvar: antingen med Dzeko eller Bony i luften eller med Agüeros snabbhet i djupled.

Samtidigt ska ju City hitta dit också. När Barcelonas offensiv flödar så där rörligt och giftigt som den gjort under den senaste månaden – där de tre superstjärnorna längst fram börjat förstå hur de ska få ut mest av varandra – finns risken att City pressas för långt ned på egen planhalva för att hinna eller orka ställa om.

Champions League: Juventus–Borussia Dortmund (Viasat Sport tisdag kl 20:45)

Två lag med rakt motsatta problem. Dortmund är ett krislag i Bundesliga, även om man hämtat sig något, men har gått som tåget i Europa. Juventus har mer eller mindre redan avgjort Serie A, men fick kämpa oväntat och onödigt mycket för att ta sig till den där åttondelsfinalen. Här blir det förmodligen en match där tysk fart möter italiensk metodik, även om Juve är ett av de italienska lag som har potential att mäta sig med Dortmund när det gäller tempo.

Bundesliga: Bayern München–FC Köln (Eurosport 2 fredag kl 20:30)

Den 30:e januari hände det omöjliga – Bayern München förlorade. Inte bara det, Pep Guardiolas omutliga gäng släppte in fyra mål i en och samma match. Wolfsburg gjorde mer eller mindre en perfekt insats och kunde slå tillbaka mästarna och de överlägsna mästarna.

Den där förlusten har lagen i de efterkommande omgångarna fått betala dyrt för. Wolfsburgförlusten blev väckarklockan Bayern behövde och efter att ha haft det larmet ringande i öronen har Bayern gått fram som en slåttermaskin och har två vinster och 14–0 i målskillnad på de två senaste matcherna.

Premier League: Liverpool–Manchester City (Viasat Fotboll söndag kl 13)

Det är en rätt imponerande transformation, närmast en metamorfos, Liverpool har genomgått under de senaste månaderna. Efter en höst då offensiven varit uddlös utan Daniel Sturridge och fyrbackslinjen ihålig så skickade Brendan Rodgers ned Emre Can i en trebackslinje, släppte loss anfallskraften genom att packa det offensiva mittfältet fullt av teknik, spelförståelse och snabbhet (Sterling, Coutinho, Markovic, Ibe, Lallana) och började på allvar planera för ett liv utan Steven Gerrard. Det har gått rätt hyfsat. Liverpool har hela ligans bästa form och är som enda lag i ligan obesegrade under 2015.

Samtidigt visade 2-0-segermatchen mot Southhampton senast att vissa problem ändå kvarstår. När Skrtl får anfallare mot sig som matchar honom i luften uppstår luckor bakom som anfallaren med skarvar kan nå, utan Sakho på planen saknas snabbhet i backlinjen och risken finns att laget blir för offensivt balanserat, även om Rodgers resolut visade att han upptäckt det sistnämnda i Southhampton-matchen genom att byta ut den defensivt flängige Markovic mot mer stabile Moreno i pausen.

Matchen mot City blir ett första riktigt prov för det här nya Liverpool, som osannolikt nog är med i kampen om Champions League-platserna igen.

Svenska cupen: Dalkurd–Örebro SK (SVT Play söndag kl 14)

Det hamnade i skuggan av Malmös Europaäventyr och IFK Göteborgs starka klättring i tabellen, men ÖSK gjorde under Alexander Axén en minst lika imponerande uppryckning under säsongens andra halva. Med mindre resurser och från ett mer prekärt läge tog sig Närkelaget hela vägen upp till en meriterande sjätteplatsen. Det finns tveklöst mer spektakulära lag i Allsvenskan, lag som på ett mer uppenbart sätt ser mer spännande ut, men inget jag är mer nyfiken på än Örebro. Svenska cupen blir ett första tecken på om Axén hittat rätt också i år.

Ligacupen: Chelsea–Tottenham (TV10 söndag kl 15)

Det är lätt att prata om ligacupen som en turnering som tappat i värde och, visst ligger det kanske en del i det, men säg det till det unga, hungriga och hemvävda Tottenham som har en ovanlig chans att faktiskt vinna något.

För Chelsea väntar kanske större titelfajter, men laget har ju hämnd att utkräva för den osannolika 3-5-förlusten i ligan. Det här har alla förutsättningar att bli en klassisk final.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel