Plus Derby della Lanterna, Everton på rätt väg & HSV behöver snabb revansch

Veckans bästa tv-fotboll: Äntligen Champions League-slutspel! Zlatans tyngd mot Mourinhos kontringsspel

Champions League: Paris SG–Chelsea (Viasat Fotboll tisdag kl 20:45)

Att inte vinna sin grupp under höstens Champions League är inte bara dåligt för att man riskerar att möta svårare lag från andra grupper, man tvingas också inleda åttondelsfinalernas dubbelmöten på hemmaplan. Mot Chelsea är det en större nackdel än mot kanske något annat lag som är kvar i turneringen.

Att tvingas inleda en Champions League-åttondel på hemmaplan är en större nackdel mot Chelsea än mot kanske något annat kvarvarande lag i turneringen.

José Mourinho är bra på många saker – irritera motståndare, tidiga proaktiva byten, sätta tajt försvarsspel - men en av hans allra starkaste grenar är att i Europaspel kunna snålspela borta och sen fixa avancemanget hemma på Stanford Bridge.

Det placerar givetvis PSG – precis som senast lagen möttes i en utslagsmatch i Champions League, då ett Zlatanlöst franskt skrytbygge åkte ut på Demba Bas sena mål på Stamford Bridge – i en otroligt utsatt position. Å ena sidan måste de få ett så bra resultat med sig som möjligt: PSG måste våga gå framåt, utnyttja Zlatans tyngd och teknik i bollmottagningen och fylla på med dels anfallslöpningar mellan ytter- och innerback, dels Matuidis djupare ruscher från mittfält.

Å andra sidan kan de inte anfalla huvudlöst mot ett av världens bästa kontringslag, särskilt inte när det stundtals direkt bedrövliga försvarsspelet knappt har fungerat vid uppställt, kontrollerat spel mot franska bottenlag.

Europa League: Celtic–Inter (TV12 torsdag kl 21)

Ibland kan en värvning betyda så mycket. Även om det bara är ett lån från Bayern München. Det är givetvis alldeles för tidigt att säga om Xherdan Shaqiri kommer bli en succé för Inter eller inte, men bara att Milanoklubben lyckades övertyga honom om att välja svartblått framför Premier League-klubbar är ett tecken på att det ännu finns lite dragkraft i en dekal storklubb vi inte riktigt vet var vi har ännu, efter ägar- och tränarbyte.

Att åka till Celtic Park kan ju vara ett första test på hur mycket framtidstro man rimligtvis kan ha på detta Inter. Skotska ligan kan tappa hur mycket som helst och Celtic är i dag inte en kraft att räkna med i Europa, men på hemmaplan, med publiken i ryggen, kan de alltjämt hota vilket lag som helst.

Serie A: Sampdoria–Genoa (TV4 Sport lördag kl 20:45)

Derby della Lanterna, mötet mellan de båda stora Genoa-klubbarna, är så gott som alltid en av de mest sevärda derbymatcherna i världen. Inramningen och intensiteten närmast garanterar det.

Den här gången är mötet också, för en gångs skull, avgörande på ett helt annat sätt. På senare år har matcherna ibland varit isolerade händelser, där lagen varit för långt i från varandra i tabellen för att mötet ska ge några riktigt stora avtryck, men nu skuggar de varandra i kampen om Europa League-platserna. Sampdoria har börjat hacka lite efter en strålande höst, samtidigt har Genoa lyft sig rejält på sistone.

Premier League: Everton–Leicester (Viasat Fotboll söndag kl 15)

Everton var ett par ypperliga fotparader från Petr Cech (och ett sent Willian-mål) från att verkligen pressa poäng ur ett möte med Chelsea förra omgången, nu fick laget inkassera ännu en hedersam förlust. Det har blivit lite för många sådana den här säsongen.

Samtidigt kanske mötet mot Chelsea kan innebära en vändning? 20-årige John Stones, en av ligans kanske mest spännande mittbackstalanger vid sidan av Kurt Zouma, börjar ju hitta tillbaka till storformen. Kan han dra med laget kan Everton förhoppningsvis lyfta sig ur den bottenstrid laget egentligen inte hör hemma i.

Bundesliga: Hamburger SV–Borussia Mönchengladbach (Eurosport 2 söndag kl 15:30)

Det är givetvis ingen skam att förlora mot Bayern München, inte ens om man är ett desillusionerat, bräckligt och kaotiskt Hamburger SV. Större och bättre lag än HSV både har och kommer göra det den här säsongen. Men med 8–0, som senast? Med ett upplöst, uppgivet spel?

Det krävs bättring och det snabbt.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel