Vem ska bli USA:s nästa stora idol?

Veckans bästa talangtävlingsklipp – men nya svenska chefen saboterar American Idol

Saker rör på sig i de talangtävlingar jag följer. I The Voice of Ireland är man nu inne i Battles-stadiet. I American Idol har de 13 finalisterna äntligen valts ut efter många onödiga omvägar. Förs fick de gå igenom en workshop med förre domaren Randy Jackson (varför försvinner aldrig den här jävla irriterande människan?) och American Idol-favoriterna Adam Lambert och Daughtry. Diggar de två, men vet inte hur mycket skillnad bootcampet egentligen gjorde med tanke på nästa twist i tävlingen.

Bra American Idol-upplägg? Nej. Puckat är vad det är, och nya svenska chefen Per Blankens visar återigen att han inte är rätt person för jobbet.

Av topp 30 fick nämligen bara 10 tjejer och 10 killar sjunga om Amerikas röster. Vilka som fick sjunga fick de veta live vilket gjorde att de var tvungna att stressa fram en lång väg till scenen fulla med adrenalin och nervositet. Bra upplägg för bra framträdanden? Nej. Puckat är vad det är, och nya svenska chefen Per Blankens visar återigen att han inte är rätt person för jobbet. Framför allt syns det i tittarsiffrorna som bara pekar nedåt.

Denna vecka kommer jag att lista de 13 finalisterna utefter hur bra jag tycker de är utifrån alla framträdanden jag sett under säsongen. En spoiler: tjejerna är precis som förra året så mycket bättre än killarna. Överlag är jag mycket nöjd med Amerikas val.
Just för att det blir mycket klipp denna vecka väntar jag tills nästa gång att introducera La Voix.

American Idol

13. Caleb Johnson

American Idol gillar vita snubbar med gitarr mer än något annat och i år är det en overload av dem. För mig smälter de flesta av dem samman till en stor ointressant klump. Detta är så blaha för mig.

12. Dexter Roberts

Vit snubbe med gitarr nummer två tror jag kan bli farlig i tävlingen då han gör någon sorts bredbent countryrock som tittarna slickar i sig som fan.

11. Ben Briley

Vit snubbe med gitarr nummer tre har gjort den bak- och framvända kepsen till sitt signum. That's it.

10. Alex Preston

Vit snubbe med gitarr nummer fyra har väl något mer intressant, men jag har svårt för hans scenuttryck. Kontrollera ansiktsmusklerna bättre!

9. Kristen O'Connor

Den sämsta tjejen i startfältet är inte dålig, bara lite för blek. Om hon är smart väljer hon en musikalisk inriktning, kanske not countryhållet, som ger henne en röd tråd som artist.

8. Sam Woolfe

Vit snubbe med gitarr nummer fem är betydligt bättre än de andra snubbarna, även om han ser ut som en random collegekille som riskerar att smälta in i mängden.

7. Emily Piriz

Emily fick jag upp ögonen för när hon sjöng en vacker pianoballad. Att hon nu kan köra popbrudstuket med attityd är imponerande. Dock behöver hon en röd tråd.

6. CJ Harris

Årets bästa kille har varit en favorit från start då han lyckas förmedla känsla i det han sjunger. Det låter banalt, men få i startfältet behärskar det.

5. Malaya Watson

Malaya är en liten diva in the making på så sätt att hon kan sjunga på ett självsäkert sätt samtidigt som hon tar för sig som person. Och hon är bara 15 år!

4. Jessica Meuse

Jessica har fått en bad girl-klippning i programmet helt orättvist, så jag hoppas publiken ser hur mycket känsla hon har i sin röst. Att hon mer och mer sneglar åt countryn tycker jag är rätt steg. Världen behöver inte fler Avril Lavignes liksom.

3. Jena Irene

Hon fick ett av juryns wild cards och kanske är hon för egen för publiken att fatta henne på direkten. För det är något med hur hon sjunger, hur hon betonar och sträcker ut rösten.

2. Majesty Rose

Min stora favorit sedan starten har en för American Idol unik singer songwriter-stil som blir intressant att följa. Hennes enda fara är att hennes glada manér övergår till käckhet.

1. MK Nobilette

American Idols första öppet homosexuella deltagare någonsin råkar också vara årets bästa. Ingen sjunger på ett så trovärdigt sätt. Hon påminner mig om Tracy Chapman i den raka ärligheten. Blir intressant att se hur långt hon kan gå.

The Voice of Ireland

Gavin Murray vs Leah McConnell: No Air

Låtvalet är crazy för två sångröster som inte har styrka för den. Speciellt inte Leah som gjorde en Lana Del Rey-låt under sin audition av en anledning. Så att hon nu rykte var väntat.

John Hogan vs Nella Dwyer: Losing My Religion

Åh, Nella var en av mina favoriter. Hon och John fick ett bra låtval och hade båda möjligheten att skina, även om Nellas röst kanske hade passat bättre med annan musikalisk bakgrund.

Kedar Friis-Lawrence vs Caoin Fitzpatrick: Wuthering Heights

Alltså, Wuthering Heights är en fantastisk låt, men i princip kan bara Kate Bush själv göra den rättvisa. Varför i helvete låter coachen Bressie två 20-åriga grabbar sjunga den? Jag tyckte så synd om dem under repitionerna då det lät fruktansvärt. I slutändan lät det ok om än som en dålig musikal och det saknade totalt den känsla och inlevelse originalet har.

Martin McInerney vs Malachy Gaughan: La La La

Bra låtval som utmanade dem tillräckligt, men som också visade deras svagheter. Martin har en cool röst, men kräver verkligen rätt musikalisk inramning. Malachy var alldeles för osäker, bless him.

Jay Boland vs Aisling Connolly: Just Give Me A Reason

Jay är en av mina favoriter och jag tror han kan vinna hela skiten. Det visar han inte helt med det här framträdandet, snarare är Aisling (älskar namnet!) bättre. Som tur är var hon så bra att Jamelia knyckte henne till sitt lag.

The Voice UK

Angie Brown: I'm Gonna Get You

Jag älskar att Angie sjunger den stora danshit hon hade för 20 år sedan. Det är så coolt och hon sjunger ju grymt. Synd att ingen av domarna fattade grejen.

Luciee Marie Closier: Mama Do

Med lite coachning tror jag att Luciee kan bli farlig i den här tävlingen. Grundmaterialet till en blivande popstjärna finns där.

Teresa Vasiliou: I Found Someone

Hon fick halscancer vilket förstörde hennes musikalkarriär. Blev rörd när hon innan sin auditionen sa: »Maybe there is still som life in this old girl yet«. Svaret är ja, även om hon inte gick vidare.

Jamie Lovatt: Everybody's Free

Jag älskar Jamie! Så häftig och annorlunda. När han senare berättade hur knäckt han hade blivit av att trummisen i hans band fick en sjukdom som gjorde att han inte längre kunde spela trummor, och därmed gjorde hela bandet deprimerat, var det svårt att inte bli berörd.

Nomakhosi: Get Ready

Jag är exalterad för vilken väg Nomakhosi ska ta. Det finns något speciellt där om en bara gräver lite, men hon behöver vägledning.

Liz Oki: A Different Corner

Med sitt värdiga framträdande fick hon will.i.am att gråta och visa en sida han inte visat förut. Det var ett viktigt ögonblick för showen, snarare än Liz.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Vem kan slå Tusse?

13 mars, 2021
Streamingtips

Ljuvliga High Fidelity lyckas både vara nutida & nostalgisk

12 mars, 2021
Intresseklubben Antecknar #78

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Outland och andra favoriter från 1981

12 mars, 2021
Recension

Säsong 2 av Jägarna på C More: förutsägbart & tråkigt men Lassgård briljerar

9 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel