Recension

Veckans Arkiv X: Dubbeldeckare, svamptrippar & stereotyper i oskön blandning

Innehåller spoilers om The X-Files säsong 10, episod 5, Babylon.

Ja, vad säger man? Chris Carter använder alltså ett av de blott sex avsnitten av det återupplivade Arkiv X – ett av tre som han själv skrivit och regisserat – till att berätta en grund historia om ett självmordsattentat utfört av islamistiska extremister mot en Muhammedutställning i Texas? Och i stället för att satsa på att försöka problematisera något gällande extremisternas motiv och inte bara visa dem som fullständiga stereotyper, så lägger han allt krut på faktumet att Mulder & Scully teamar upp med agentparet Miller & Einstein som bortsett från att de är tjugo år yngre är deras spegelbilder? Och som grädde på moset slänga in en svamptripp i mitten där Mulder hög på placebomedicin får visa sina moves på ett dansgolv till honky tonk-toner och mysa lite med den hädangångna The Lone Gunmen-trion?

Ja jösses, är väl vad man säger.

Mulder trippar på falsk svamp och visar sina moves.
Mulder trippar på falsk svamp och visar sina moves.

Mm, okej, Carter försökte få något vettigt sagt. Pratet om den gammaltestamentliga gudens ilska och likheterna mellan Bibeln och Koranen, människors oförmåga att kommunicera som orsak till konflikter med starten i Babels torn i Babylon, som föga subtilt också var namnet på hotellet där extremisterna samlades för att förbereda sina självmordsattacker (hur ska det ens tolkas?) – Carter ville väl, men resultatet var bara spretigt, tungrott och ytligt.

Visst fanns minnesvärda stunder. Även om det inte var särskilt väl utfört, så fanns det en rolig tanke i att det kommer en ny, käck FBI-duo med samma dynamik som jobbar med fall i den realistiska verklighetens utkanter. Gamla Six Feet Under-favoriten Lauren Ambrose hade kunnat vara en cool ung Scully, men verkade hela tiden till skillnad från Scully enbart irriterad på sin partners fallenhet att komma dragandes med paranormala förklaringar till alla problem. Det antyddes att hon stannade hos träbocken Miller eftersom det även fanns andra känslor med i bilden, men dessa känslor var svåra att se. Och Miller ja, träbock som sagt, en blek kopia av förebilden Mulder.

Mulders snack i slutet om att bara mödrars kärlek till sina barn kan övervinna det extremistiska hatet – hur är det nu igen, har barn en eller två föräldrar?

Och visst var det kul när Scully fick härma Mulders hälsningsfras till henne i den nu 23 år gamla piloten – när Miller/Einstein frågade »Anybody down here?« kom svaret »Nobody but the FBI:s most unwanted!«, men börjar inte alla dessa vinkningar till tider som flytt och människor som dött bli väl många nu? Skulle inte förvåna mig om Krycek dyker upp i nästa veckas final bara för det.

Det enda som egentligen tilltalade mig den här veckan var att moderstemat fortsatte, även om utförandet likt allt annat var synnerligen yxigt. Jag menar, Mulders snack i slutet om att bara mödrars kärlek till sina barn kan övervinna det extremistiska hatet – hur var det nu igen, har barn en förälder eller två? I övrigt var slutscenen visuellt ganska fin, det var gulligt att se Scully och Mulder gå över ängen hållandes händer. Fast dialogen… jeezus så överlastad.

Men som sagt, att Carter fortsätter att klumpigt gräva i det här med Scullys dåliga samvete över att de adopterade bort William tyder ändå på att vi kommer att få åtminstone ett köttben tillstängt oss gällande sonens öde nästa vecka.

Mulder och Scully myspyser Harlequin-style.
Mulder och Scully myspyser Harlequin-style.

Jag bör väl säga något mer om själva plotten, även om jag tyckte att den mest var deprimerande (och det alltså på så sätt att den inte fungerade). Det här att Scully valde att kontakta Miller om sin teori om hur de kunde få kontakt med den eventuellt hjärndöda terroristen, och att Mulder gick till Einstein, trots att de båda strax innan uttryckt beundran och förtroende för den andra unga kopian? Kanske ska det läsas som att Mulder hjärta Scully och Scully hjärta Mulder och därför valde de kopian av den de älskar och inte av sig själva, men det hade kunnat skildras på ett ack så mycket mer klargörande sätt. Och agenterna som dök upp på sjukhuset och försökte få bort Scully och Miller, vad var det för typer? Och evakueringen som drogs igång för att få bort dem, vad syftade den till, och varför verkade absolut ingen bry sig om den – det var ju fullt av människor kvar på avdelningen som inte alls verkade beröras? Och sköterskan som försökte stänga av terroristens respirator, var hon bara en random muslimhatare, eller försökte hon tysta honom på uppdrag av någon? Det var så många småsaker som aldrig fick något svar.

Nåväl. Till nästa veckas final ska tydligen Miller och Einstein återvända, och promoklippet utlovar att »The truth will be revealed«. Det tror jag inte ett dugg på, särskilt eftersom Fox håller alla dörrar öppna gällande framtiden genom att kalla det en season finale och inte en series finale, men trots alla dubier jag gett uttryck för de här senaste veckorna, är jag peppad på att se hur Carter har tänkt knyta ihop det.

Arkiv X sänds på TV3 på torsdagskvällarna och streamas på Viaplay.

Just nu på TVdags

Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel