Mångsysslargeniet som ska ta över efter Letterman

Världens mest sympatiska satiriker – lär känna Stephen Colbert

Var du en av de som hade svårt att placera namnet när Lettermans efterträdare utsågs nyligen? Lugn, här kommer den ultimata klipp-bonanza du behöver för att lära känna Stephen Colbert.

Det första du behöver veta är att det finns två. En privat Stephen Colbert, satiriker och skådespelare, och en »Stephen Colbert«, konservativ politisk idiot och programledare för The Colbert Report. Mellan dessa finns många skillnader, till exempel att den förra gick på Northwestern University och den senare på Dartmouth, vilket talkshowkollegan Seth Myers fick erfara den hårda vägen:

Här intervjuas både Colbert och »Colbert« om The Colbert Report, det egna politiska intresset och synen på sin roll i det amerikanska medieklimatet:

En sak han nämner ovan – hur han tar emot sina gäster som sig själv, finns dokumenterat i ett sällsynt bakom-kulisserna-klipp där han träffar nuvarande utrikesministern John Kerry innan en sändning:

Det Kerry berömmer Colbert för är kanske det mest uppmärksammade han någonsin gjort. När han massakrerade president Bush i en »hyllning« under den årliga pressmiddagen på Vita Huset 2006:

Personligen är min starkaste association till Colbert min ofrivilliga konfrontation med hans högst hängivna fans. Sommaren 2012 uppmärksammade The Colbert Report twitterkontot @sweden som leds av en ny svensk varje vecka. Han startade en kampanj för att få ta över kontot: Del 1, Del 2 och Del 3

Förutom att ge en fantastisk historieskrivning över Sverige (snögiraffer!), hacka på bland andra Jack Werner och Sonja Abrahamsson (»Sonja, kiss my Lincoln berries«) och utnämna Björn och Benny till Sveriges största poeter uppmanade han tittarna att utöva påtryckningar på Twitter för att han skulle få överta kontot. De gjorde de, en masse. Jag råkar veta eftersom jag var en av dem som rattade @sweden-kontot mitt under brinnande kampanj. Tjatoffensiven fungerade dock inte, det blev ingen @sweden-vecka för Colbert.

Tillsammans med parhästen Jon Stewart stod han för en av de bästa Emmy-stunderna genom tiderna:

Mitt favoritklipp är ändå från ett ögonblick när Colbert och »Colbert« smälte samman. När hans mamma dog och han tog en stund av programtiden att hylla kvinnan som födde elva barn, lärde honom att fejksvimma och in i det sista kunde be på tyska. Hela monologen går tyvärr inte att se från datorer i Sverige, men här finns några fina glimtar:

Stephen Colbert förlorade sin far och två av sina bröder i en flygolycka den 11 september (!) 1974.

Martin Degrell beskrev honom så här: »Han är karismatisk, sympatisk, rolig, klipsk, har en fantastisk tajming och enorm komisk instinkt efter alla år på Chicagos improvisations-Mecca Second City och The Daily Show-redaktionen. Han gör utmärkta intervjuer – pålästa, lyhörda, intresserade. Enligt alla uppgifter är han otroligt trevlig, ödmjuk och social (till skillnad från den ökänt folkilskne Letterman). Han är en sång- och dansman av rang, en passionerad teaterapa, ligger bakom två fantastiska och undervärderade humorserier (Exit 57 och Strangers With Candy), och har till och med en hel massa nördcred tack vare sina encyklopediska fantasykunskaper.«

Här är några av övriga TVdagsredaktionens favoritklipp med Colbert:

Vilket är ditt bästa Colbert-ögonblick?

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michelle Dockerys »vad fan är det som händer?«-blick

24 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Chick Flick Fix: Pretty in Pink

18 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penny Dreadful-uppföljaren ett oväntat storverk

17 maj, 2020
Essä

Långläsning: Petra Werner gör en djupdykning i tidig svensk tv

16 maj, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för Greenaway- & The Favourite-doftande The Great

16 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: pausunderhållning

16 maj, 2020
Recension

Digital premiär för ytliga & själlösa filmatiseringen av Per Hagmans Pool

15 maj, 2020
Recension

Eva Green utomjordiskt bra i habila astronaut-rullen Proxima

15 maj, 2020
Recension

Amazons Tales from the Loop smärtar, tröstar & filosoferar

12 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penelope Wilton & Ricky Gervais på parkbänken i After Life

10 maj, 2020
Recension

Netflix-komedin Never Have I Ever – en uppfriskande tonårskomedi

10 maj, 2020
Säsongspremiär

Jen & Judy är tillbaka i Netflix snärjigt skruvade Dead To Me

8 maj, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel