TVdags-kalendern lucka 3

Vardagsfeminism & moderna relationer i Because This Is My First Life

Häromveckan funderade jag över varför tv-dramer från Sydkorea de senaste åren generellt sett är så mycket mindre sexistiska än filmerna därifrån. Halva svaret lär vara att majoriteten tv-manusförfattare är kvinnor medan de flesta film-manusförfattare är män, fast så har det varit i många år och det är först på sistone som feminism blivit en röd tråd genom många serier och inte bara något som dyker upp i enstaka dramer någon gång ibland i ett hav av sexism. Den andra halvan av svaret lär vara trender – både internationella tv-trender och förändrad smak hos den koreanska tv-publiken i och med att globaliserade unga vuxna alltmer blir huvudmålgruppen.

Att jag funderade på detta just nu är egentligen inte så konstigt. Den 9 oktober i år hade tre tv-kanaler premiär för var sin serie med tydligt feminist-tema:

  • Witch at Court, om en skrupelfri åklagare som placeras i en specialenhet för brott mot kvinnor.
  • Children of the 20th Century, om tre kvinnor i yngre medelåldern som gör sitt bästa för att navigera kärlek och vänskap. Hade för övrigt arbetsnamnet No Sex and the City.
  • Because This Is My First Life, om en manusförfattare som blir hemlös och därför gifter sig med en apputvecklare som söker rumskompis.

Den senare är ju onekligen den som är minst uppenbart feministisk redan i premissen, fast under den tokiga romcom-hisspitchen döljer sig en djupare skildring av vardagsfeminism och moderna relationer.

Ta huvudpersonernas namn, till exempel. Han heter Se-hee, hon heter Ji-ho. De flesta koreanska namn är könsneutrala, men många är förstås mer förekommande hos ett kön än det andra. Se-hee är ett mer typiskt kvinnonamn, och Ji-ho är ett mer typiskt mansnamn. Utöver symbolismen i detta så fungerar namnen också som en plot device, då båda förväntar sig en rumskompis av samma kön som de själva.

När premissen väl etablerats så är det ett av de mest jämställda förhållanden jag sett i asiatisk tv.

Anledningen till att de gifter sig är mer pragmatisk än romantisk; de vill slippa gnäll från sina respektive föräldrar som alla är mer traditionellt konservativa, och som aldrig skulle acceptera att deras ogifta barn bor tillsammans på det viset. Så de ingår ett två-årigt kontraktäktenskap där regler såsom hennes hyra och hur gemensamma utrymmen får användas står skrivna, och när de två åren är slut ska äktenskapet upplösas.

Okej, det är fortfarande tokig romcom i det här stadiet. Men kontraktäktenskap är vanligt förekommande i ostasiatiska serier, ofta i melodrama-sammanhang i stil med snorrik man gifter sig med fattig kvinna som låtsas vara rik för att han ska framstå som mer stabil och framgångsrik än sin bror, så att han får ärva familjeföretaget. Snark. I Because This Is My First Life är ingen part mäktigare än den andra, och ingen part blir utnyttjad. De kommer helt enkelt fram till att deras personligheter matchar varandra väldigt bra. När premissen väl etablerats så har de ett av de mest jämställda förhållanden jag sett i asiatisk tv.

Ifall detta inte är tillräckligt för att påvisa seriens feministiska inställning – och det är det förmodligen inte – så blir det tydligare om man tittar på de andra huvudpersonerna:

Su-ji och Ho-rang är bästa vänner med Ji-ho. Su-ji är kontorsarbetare på ett stort företag och drömmer om att starta eget, men kan inte på grund av en hemlig anledning. Hon skulle aldrig tillåta att bli trampad på… förutom av männen på kontoret vars sextrakasserier hon står ut med eftersom hon inte vill förlora jobbet. Inte sällan blir hon trakasserad för att hon vägrar bära BH då hon finner dem obekväma. Ständigt rosa-klädda Ho-rang som jobbar på restaurang har varit ihop med Won-seok i sju år, och vill inget hellre än att gifta sig, bli hemmafru och skaffa barn, men Won-seok vet inte när de kommer ha råd.

Won-seok är CTO på samma företag som Se-hee jobbar på. VD på företaget är Sang-gu som söker en genomsnittlig, blygsam hemmafru… synd då att han faller för Su-ji av alla personer.

Because This Is My First Life är en mysig, rolig, smart serie om sex väldigt olika personer och deras relationer.

Because This Is My First Life finns att se på Viki.

Just nu på TVdags

Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019
Recension

1980-talsmysiga Scary Stories to Tell in the Dark: »En skräck-inkörsport!«

9 augusti, 2019
Recap

Så mycket kärlek i veckans Younger – The Debu-taunt

8 augusti, 2019
Podcast

I veckans podd: Mary Ramos, chefen för Tarantinos musikläggning

8 augusti, 2019
Intresseklubben Antecknar #64

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Sommarondska

7 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel