Att mjölka kassakor

Vår spinoff-dödslista – hamnar How I Met Your Dad där?

CBS har köpt en pilot av How I Met Your Dad. Det ska alltså möjligtvis produceras en spin-off till serien med liknande namn som redan i originalform borde ha slutat som senast efter den förra, åttonde säsongen, men i stället tragglar på i sliskigaste laget på hotellet i Farhampton där tröttsamma romantikern Ted äntligen ska träffa sina barns mamma och försvinna ur våra liv för alltid.

Det snurrar även rykten om spin-offs för Modern Family och The Walking Dead. Att Breaking Bads Saul Goodman får ett eget program gjordes officiellt strax innan serieavslutningen.

För tv-bolagen svider det såklart att lägga ner framgångsrika serier. Alltför ofta följs de upp av ett substanslöst hopplock som bygger på en av de mindre intressanta karaktärerna, lex Joey. Men även pågående serier får sällskap av syskonserier som bygger på tunna sidospår som presenteras genom så kallade »backdoor pilots« där de smygs in i det existerande programmet. Om de blir väl mottagna produceras de, om inte glöms de bort. Vampire Diaries spin-off The Originals planterades till exempel i originalseriens förra säsong, och alla versioner av CSI, NCIS och Law & Order cross-promotar varandra incestuöst.

Serier som bygger på existerande program får förvisso med sig en substantiell publik redan från början, men det behöver inte betyda att den stannar. Även om det självklart gjorts bra serier på dessa sätt – Frasier, The Colbert Report, Simpsons, Angel – så är risken för flopp mer regel än undantag.

Spin-offs vi gärna glömmer

  • Joey Den svagaste karaktären från Vänner flyttade till Los Angeles, blev kär i sin granne (igen) och spelade som vanligt på skådespelarmyten och simpla stereotyper. Denna gång utan roliga kompisar.
  • That ’80s Show Långköraren That ’70s Show kanske inte slutade med fanan i topp, men den senare versionen fick aldrig ens upp flaggstången och lades ner samma år som den kom.
  • Models Inc. Aaron Spelling mjölkade mest av dem alla. Beverly Hills ledde in till Melrose Place som i sin tur styrde vidare till Models Inc. där mord, svartsjuka, utpressning och annat smått och gott var vardagsmat för de stackars modellerna.
  • Baywatch Nights Inte för att förlagan var något mästerverk, men jag väljer att se tillbaka på den som en kitschig kultserie. Annat kan sägas om Baywatch Nights där Mitch bekämpar skurkar på nätterna (och Baywatch Hawaii som bytte strand och »hunk« – till Khal Drogo, visserligen).
  • The Lone Gunmen  Mulders konspirationskillar fick en egen serie, i knappt ett år. Att de sedan dödades i Arkiv X strax efter att deras serie ställdes in kanske inte var det högsta betyget, även om de kan ses som inspiration till de typiska brottslösarnördarna som varit med i nästintill alla kriminalserier sedan dess.
  • Private Practice Grey's Anatomys Dr Addison lämnade sjukhuset i Seattle för en privatklinik i Los Angeles. Av någon outgrundlig anledning levde den i hela sex säsonger. Utan att ha sett klart serien gissar jag att den tog slut när alla på kontoret hade legat med varandra.

Sämst just nu

  • Ravenswood En övernaturlig spin-off till Pretty Little Liars med så dåligt manus och mediokra skådespelarinsatser att jag inte klarade av att se klart piloten.

Spinn gärna vidare i kommentarsfältet!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel