Daniel Åberg & Johan Sjöstrand dissekerar nya Apple TV

Var det så här du tänkte dig framtidens tv, Steve Jobs?

I vintras diskuterade Daniel och Johan dagens och framtidens tv-boxar, med fokus på Apple TV, Amazon Fire TV och Roku. När Apple nu i veckan presenterade sin nya, kraftigt uppdaterade box, var läget givet för en uppföljning.

Johan: Ja, självklart måste vi malla oss lite så här i början – vi plockade ju hem nästa alla punkter när vi pratade i vintras. Touch remote, en App Store och universell Siri-sök. Jag är likställt pepp på den nya fjärrisen och universell sök. App Store är kul men jag har märkt med Fire TV att jag bara använder Netflix, Hulu och Amazons egna Primetjänst och sedan blir det inte mycket mer. Kanske säger en del om utbudet. Jag köpte en speldosa men det var mest för att testa. Nu samlar den damm.

Daniel: Jag fann mig faktiskt bli mer exalterad än jag föreställt mig gällande spelen. Vi har ett gäng konsoler här hemma, men jag själv använder dem i princip aldrig, förutom att jag någon gång ibland spelar Wii med min femåring, alltid på hans initiativ. Apple TV:n rullar dock ett antal timmar varje dag, så jag ser möjligheten som betydligt större att jag skulle råka fastna för ett spel på den än att jag plötsligt skulle få för mig att köpa ett Playstation-spel. Det ska också bli spännande att se om några av de stora speltillverkarna ger sig på att göra ATV-versioner av sina spel, eller om det bara blir casual gaming-gänget som tar sig an den. Apple har ju satt en storleksgräns på 200 MB på apparna, vilket gör att speltillverkarna måste tänka om och dela upp dem i flera bundlar om de är större. Det var ju inga stortitlar som visades upp eller nämndes under presentationen – om vi inte ska räkna in Guitar Hero som en sådan så klart! – men det behöver ju inte betyda mer än att Apple inte hade bjudit in någon sådan speltillverkare innan.

Johan: 200 Mb är snålt! Men om jag förstått rätt kan appar sedan utökas om användare kan spara filer till exempel.

Daniel: Jag har sett att det är många som börjar prata om Plex och vädrar morgonluft att ATV:n ska börja stödja det på riktigt nu. Men för det breda genomslaget är ju den typen av tjänster av mindre betydelse. (UPPDATERING: Plex meddelade under lördagen att de kommer att lansera en app med full funktionalitet för nya Apple TV)

Johan: Ja, det är sällan jag använder Plex nu för tiden men ändå av allmänintresse, speciellt i Sverige. Här i USA kan man ju få tag på det mesta via kapabla tjänster.

Daniel: MG Siegler skrev för den delen intressant om spelaspekten häromdagen, han menar att Apple har en god chans att runda den existerande konsolmarknaden genom »death by a thousand slices in Fruit Ninja«. »By just about all accounts, they now have the most popular gaming device in the world: the iPhone. (And, of course, the second or third or maybe fourth most popular gaming device: the iPad. Not to mention the iPod touch.) It’s hard to overstate this, yet it feels like this is being under-hyped. Apple is the most popular gaming platform in the world. They’re entering the living room. Look out.«

Johan: Jag tror att upplevelsen med en swipe-remote kommer att göra enorm skillnad i stället för det här för-e-bannade skippandet som utgör i princip alla tv-boxar idag. Trycka fem gånger vänster för att röra sig 5 steg vänster är ett vansinne. En tillbakalutad upplevelse där man får ännu mer gjort tack vare fjärrkontrollen kanske gör att man använder fler appar. Apple verkar hoppas på att det inte bara ska bli spel och streaming. Tiden får väl utvisa vad som kan tänkas vara användbart.

Daniel: Jag tycker också att det ska bli intressant att se vart apparna tar vägen. Det var ju roligt under presentationen med onlineklädbutiken Gilt – det hade man ju inte direkt väntat sig, att Apple TV skulle bli den nya generationens tv-shop.

Johan: Ha ha, tv-shop…

Daniel: Svårt att sia om vilka förutsättningar en sådan här plattform har att få genomslag brett när det gäller appar. En uppenbar nackdel är ju att man »är i vägen« för resten av sin tv-älskande familj om man får för sig att ge sig ut på en shoppingtur bland nätbutikerna i tvn. Jag kan redan se våra barn skrikandes i soffan medan jag bara »ja men vänta, jag ska bara prova de här byxorna i medium också, sedan får ni kolla Spiderman på Netflix«.

Johan: Jag är väldigt glad att de kör content first förutom apparna. Alltså att man kan välja vad man vill se först och sedan välja källa, som Netflix, Hulu eller iTunes. Får hoppas att de tillåter fler appar in i det finrummet bara. Just nu tvingas man ju gå till tjänster som canistream.it för att kolla vart en viss serie eller film finns att kolla på men det är omständligt. Roku har haft en sådan här funktion sedan länge men den modellen jag har saknar röst-sök så jag orkar aldrig söka via den på grund av fjärrkontroll och onscreen-keyboard. Apple verkar ha sett de brister som finns i de olika boxarna på marknaden och kommit med en bekväm helhetslösning, så jag tror att detta kommer bli stort.

Jag kan redan se våra barn skrikandes i soffan medan jag bara, »Ja men vänta, jag ska bara prova de här byxorna i medium också, sedan får ni kolla Spiderman på Netflix«.

Daniel: Absolut. Som vanligt tjoade ju en del om att Apple tappat innovationsförmågan och blivit tråkigt och att de aldrig kommer med något nytt längre, men jag tror att de missar den enorma potential som Apple TV har, om de lyckas göra en mainstreamprodukt av det här. Och det tror jag att de har goda chanser att lyckas med, åtminstone i USA.

Johan: Ja, det är trist att Siri-sökningen bara kommer att fungera i USA, Storbritannien, Tyskland och några länder till från start, och att resten av världen får fortsätta hålla på med tangentbord. Swipe-remoten kommer göra inmatningen lite enklare men det kommer inte att vara lika enkelt som att söka med röstkommandon.

Daniel: Jo, det här med att Siri inte kommer till Sverige från start är så klart trist. Å andra sidan så lämnar Siri på svenska en hel del att önska i iPhonen och på Apple Watch, så frågan är om det bara hade stjälpt tv-upplevelsen om de hade lanserat funktionaliteten här också, med halvkackigt resultat. Delvis har det nog att göra med hur värdelöst det fungerar när man försöker prata engelska med svenska Siri, om du förstår hur jag menar. Hon försöker ju tolka saker man säger på engelska som att man talar svenska, vilket skulle leda till oändligt med problem när så mycket titlar är på engelska. Förhoppningsvis ska man väl dock likt i dag med hjälp av en DNS-tjänst kunna ställa in nya ATV:n så att den tror sig vara amerikansk och befinner sig där, så att man kan använda engelskspråkiga Siri till att röstsöka i de amerikanska tjänsterna.

Johan: Frågan är dock om Sveriges Apple TV kommer få en fjärr utan Siriknapp, har läst att en del hävdar det.

Daniel: Nej, det är samma fjärr, bara att knappen fungerar olika beroende på vilken nationalitet man har på sitt Applekonto, de har grävt i det där i Applebubblan på Facebook. »Button 3 – Siri/Search. Press and hold to talk in those countries that have the Siri Remote. In all other countries, press to open the onscreen search app« står det i utvecklardokumentationen hos Apple.

Johan: Intressant!

remoteswipe

Daniel: När det gäller hårdvaran är jag lite störd över att Apple på sedvanligt manér gärna väntar in standardteknikers mognad innan de introducerar dem (som med såväl 3G som 4G i iPhonen, exempelvis). Jag hade gärna sett 4K-stöd redan i den här versionen, vi har en 4K-tv och jag har uppgraderat såväl mitt Netflix- som bredbandsabonnemang för att få tillgång till högsta upplösningen (vårt 30 Mbit/s-abb räckte inte, först när jag bytte upp oss till 60 dök 4K-loggan upp i tv:ns Netflixapp). I ärlighetens namn är det väl knappast så att jag lider när jag kollar på material i vanlig HD, men det är mer själva grejen, känns trist att behöva fortsätta använda den inbyggda tv-appen (som är rätt kackig bortsett från 4K-stödet) om jag vill utnyttja Netflix fullt ut, trots splitterny Applehårdvara. Men det kommer väl en ny version med stöd för det nästa höst, kan tänkas.

Johan: Amazons Fire TV sålde ju slut för någon månad sedan och rykten går om en uppdatering. Amazon skulle kanske kunna konkurrera med teknik nu när Apple gjort entré - som till exempel 4K-stöd. Frågan är när eller om svenskar får ta del av Fire TV.

Daniel: Och på tal om hårdvara – var de verkligen tvungna att göra den nya boxen 12 millimeter högre (från 23 till 35)? Av minimalistiska skäl har jag min ATV placerad i en kabellåda i dag, placerad så att IR-fjärrstrålen nås via den glugg som finns vid lådans kanter där kablarna ska in. Problemet är bara att den där kabellådan är så proppfull med kablar och kontakter att den där höjningen på 12 millimeter kommer att stjälpa hela anordningen. Nu drivs visserligen den nya fjärren via bluetooth så det finns inget behov av att placera den nya ATV:n så att man har fri skottsikt mot den, men det är ändå irriterande att behöva dra om kablaget.

Johan: Hårdvarudesignen lämnar en del att önska. Tycker Googles runda puck och Amazons extremt platta box är snyggare. Men skitsamma. Den har touch-fjärr! Touch-fjärr!

Det ska bli väldigt spännande att se om det universella söket kommer att inkludera lokala tjänster – Viaplay vill man så klart ha indexerad i det här, likaså HBO Nordic och den nya Bonnier/C More-tjänsten, när nu den lanseras.

Daniel: De har tagit bort den optiska ljudutgången också, vilket kommer att paja setupen för en del, nu kan ljudet (som numera stödjer Dolby 7.1 och inte bara 5.1) enbart gå via HDMI-utgången, som är uppdaterad till version 1.4. För mig personligen påverkar det dock ingenting.

Johan: Med tanke på att det blir global utrullning på den här tror jag att Apple tar förstaplatsen på marknaden rätt så snart. Det är nu svenska operatörer med boxar ska börja bli rädda på riktigt tror jag. Magine kan nog också få en välbehövd skjuts med sin app. Men linjär-tv har nog ett långt liv kvar för de flesta. Millennial-generationen är väl de enda som skulle överväga att klippa kabeln om det finns tillräckligt med appar och utbud.

Daniel: Det ska bli väldigt spännande att se om det universella söket kommer att inkludera lokala tjänster – Viaplay vill man så klart ha indexerad i det här, likaså HBO Nordic när de släpper en app och den nya Bonnier/C More-tjänsten, när nu den lanseras. Jag får känslan av att SVT Play och TV4 kanske inte är lika väsentliga gällande röstsöket, de har ju i regel kortare visningsfönster för filmer och serier. Fast det är klart att de ska inkluderas i röstindexeringen om det går!

Johan: Är det här framtidens tv? Ja, när det kommer till interaktion och användarupplevelse har de tagit ett stort kliv! Sedan får vi se hur ekosystemet av appar blir. Med tanke på hur populär gamla Apple TV varit är det svårt att inte tippa försäljningssuccé här.

Daniel: Jag undrar om det var det här Steve Jobs menade när han sa »It will have the simplest user interface you could imagine. I finally cracked it«, gällande Apples framtida tv-planer, till Walter Isaacson kort innan han dog. Han förklarade ju aldrig mer utförligt vad han menade, men när man ser det där bokcitatet nu fyra år senare är det ju lockande att läsa in att hans vision var att man med rösten enkelt skulle kunna söka i ett komplett film- och tv-bibliotek.

Johan: Det här med linjär-tv… Apple TV »live« finns nog redan på ritbordet. Men tills de får till avtal så får vi nog nöja oss med om tv-kanaler bygger in livesändningar i sina appar. Tablån med eftersända program är frågan om Apple ens vill ta i – det blir ju omöjligt en bättre upplevelse än on-demand. Däremot livesändningar går det nog göra mycket åt.

Daniel: Ja, det har ju länge ryktats om att det är nästa steg och att det från början var tänkt att de avtalen skulle vara klara till lanseringen – ett paketpris på runt 40 dollar i månaden som skulle ge tillgång till utbudet hos networksen och basic cable-kanalerna, på ett ungefär. Men där sägs motståndet från vissa programdistributörer och inte minst kabeloperatörer som Comcast vara extremt stort, för lyckas Apple förhandla till sig ett sådant någorlunda heltäckande avtal lär de på allvar vända upp och ner på det amerikanska tv-landskapet.

Johan: Jag tror att det finns mer innovation att hämta kring användarupplevelsen också - till exempel att den känner vem eller vilka det är som tittar och anpassar innehållet efter det. Netflix profiler ska ju göra det, men för oss funkar det i alla fall inte. Både jag och min fru är »Johan« när vi tittar. Anpassningen måste vara sömlös.

Daniel: För oss fungerar det rätt bra, men vi har å andra sidan en profil för oss vuxna och en för barnen, och då är det ju tydliga uppdelningar i utbudet.

Johan: Jag kan knappt vänta på att få fråga Siri efter actionkomedier från 1980-talet eller ruskiga seriemördarfilmer. Just förmågan att fråga exakt efter det man är sugen på kommer göra utforskning mycket roligare. Med Fire TV:s rudimentära röstsök är jag uppvärmd, nu jäklar ska Siri utmanas.

Nya Apple TV börjar rullas ut på marknaden i oktober. Något exakt datum för när den kommer till Sverige finns inte ännu. Men räkna med en recension på TVdags när så sker!

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel