Recap

Vampyrtajm! TVdags Ida Kjellin hyllar nya Penny Dreadful-premiären

Äntligen, äntligen är Penny Dreadful tillbaka!

Minns ni inte hur säsong 2 slutade? Läs med fördel min recap för bakgrund, men för er som inte orkar: Monstret är på snöigt skepp på väg gud-vet-var. Sir Malcolm ska begrava Sembene i det vaga »Afrika«. Ethan ska ställas inför rätta i USA. Dorian och Lily dansar i vitt och smider onda världsövertagar-ränker. Victor deppar och pundar.

Innehåller spoilers för Penny Dreadful, säsong 3, avsnitt 1, The Day Tennyson Died.

'Tis better to have loved and lost than never to have loved at all.

Det skaldade Tennyson och alla vi som lidit av ett krossat hjärta vet ju att det är snicksnack. I vilket fall är det 6 oktober 1892, poeten är död, i London är det allmän sorg och ring, klocka ring, men inomhus bland flugor och gammal disk (rester från Sembenes smörkrämstårta kan vi förmoda) ligger Vanessa Ives och deppar. Men inte för Tennysons skull.


And ask ye why these sad tears stream? Why these wan eyes are dim with weeping?

Vanessa är alldeles ensam kvar. Tur att hon får leverans av Linas viktorianska matkasse, men mitt i maten som intas på golvet hörs ett knackelibang på dörren! Det är trogne vännen Lyle som inte ger sig förrän han blir insläppt. Han skämtar om misären, » I love what you’ve done with the place«, tipsar om en terapeut och ber Vanessa att ge det en chans, men herregud, gör något åt ditt hår först! Uppmanar Lyle, väl medveten om att hans aprikosa tudelade skägg och tjusarlockar som alltid är on fleek.

Blinkandes mot dagsljuset går Vanessa till hjärnskrynklaren. En receptionist vi ska möta senare tar emot henne och visar henne in till doktorn. Vanessa hajar till. Wtf?!  Är det inte… jo. Det är hennes gamla döda häxbästis the Cut-Wife! Skådisen Patti LuPone är tillbaka, och är antagligen avlägsen släkting till Cut-Wife, men är nu långt borta från häxaborter på heden. Nu är hon en kusligt träffsäker amerikansk »alienist« vilket alls inte är en expert på utomjordingar, så kallades nämligen det nya yrket psykiater. Hennes namn? Doktor Seward.

Stoppa bandet. »Doktor Seward«! Vänner av Dracula vet förstås att Bram Stokers romankaraktär Jack Seward inte bara var en av Lucys friare, utan även den som anställd på hispan misslyckades med att behandla den flugkäkande Renfield, som var galen efter att blivit hypnotiserad av…vi återkommer till detta. Hurra för genusbytet i vilket fall!

I sann mindfullness-anda får Vanessa i uppdrag att samma dag »hitta på något hon inte brukar göra i vanliga fall«.

Mötet med doktorn tar fem minuter, men analysen av Vanessa stämmer på pricken, och i kbt-uppdrag får Vanessa i uppdrag att samma dag »hitta på något hon inte brukar göra i vanliga fall«. Typ försöka att inte bli besatt av en demon för en gångs skull. Vanessa gör ett oerhört gott val och besöker Londons Naturhistoriska museum! På vägen dit möter vi dock två personer som vars utseenden skriker »övernaturligt ond«. Svåra Eraserhead-vibbar på den ene, den andre är ett svinläskigt Tennyson-citerande gossebarn som babblar om blodsbrist.

Skärmavbild 2016-05-02 kl. 15.40.48
Man fattar ju inte alls oråd om den här plötsligt creepy kallar en för »my beloved«.
Skärmavbild 2016-05-02 kl. 15.39.25
Utan gott uppsåt.

Scenen inne på naturhistoriska är bäst i hela avsnittet! Scenografi, foto, ljus, dialog, allt var magiskt och får högsta betyg. Där möter Vanessa zoologen med det fantastiska Penny-namnet Alexander Sweet (Christian Camargo), de bondar över skorpioner som ju är Vanessas fabeldjur och över att Sweet ömmar för »mostly the unloved ones… all the broken and shunned creatures«, de djur som besökarna struntar i. Fint!

Penny-Dreadful-The-Day-Tennyson-Died-3x01-promotional-picture-vanessa-ives-penny-dreadful-39472351-3600-2400
Dag på museet.

Men vad gör hennes gamla gäng medan Vanessa rycker upp sig?

Ethan sitter på ett tåg i the Weird West, och det är underbart hur de lyckas behålla Penny-atmosfären i ett kolrökigt London lika väl som i ett solbränt New Mexico. Tåget kapas, och ett tjugotal personer skjuts kallblodigt ner. Inspektör Rusk klarar sig då han kände ett vältajmat brittiskt sug efter te just då. Även den vackra unga damen som ber om sitt liv på grund av  »så försvarslös!« klarar sig. Men vänta… det är ju för tusan vår bekanting Hecate som tagit av sig sin nakenhäxdräkt och stalkat Ethan ända till Amerika. Ethan själv blir kidnappad av revolvergänget, som ska ta honom till hans far, som av allt att döma inte är en behaglig person. Men hjälp är på väg!

Sch, vad var det? Jo det var bara världens minsta fiol som spelar för stackars sir Malcolm.

Sir Malcolm har begravt Sembene och deppar på en bar i Zanzibar. Han är besviken på kolonialismens Afrika som inte innebär underverk längre. Sch, vad var det? Jo det var bara världens minsta fiol som spelar för stackars sir Malcolm som tycker att kontinenten han säkerligen själv exploaterat inte är ett orört paradis längre.

Under ett överfall kommer en man till hans hjälp. Det är Ethans »spirituella fader«, Kaeteney, en chiricahua apache (Wesley Studi). Låt oss dra till Amerikat för att rädda Ethan!

Monstret kom inte så långt. Förstår inte vart skeppet egentligen var på väg, då man uppenbarligen har helt vanliga passagerare och inte bara pingvinforskare eller så, men man har hopplöst frusit fast. Sjömännen diskuterar om det kanske är värt att testa Alive-dieten då vårt Monster sjunger en vaggsång för ett döende barn bara för att sedan vrida nacken på det för att förkorta lidandet. Sedan ger han sig ut över vidderna. Mot Amerika han med antar jag? Stackars Ethan får vänta på hjälp. Jag hoppas fortfarande på att Monstret ska få skjuts av kapten Nemo och Nautilus.

monstret
- Byssan lull.. *knak*

Victor, like pink-eyed som någonsin får ett besök. Av dr Jekyll (Shazad Latif)! Den litteräre superkändisen är i Penny Dreadfuls nya tappning halvindier och pluggkompis från Cambridgetiden. Cambridge eller Hogwarts undrar man då båda är experter på de minst sagt skummare delarna av kemi/fysik/anatomi. Denne man som skulle fått högsta betyg i »potions« meddelar att han via kemins väg kan få Victors Lily att bli en mysig liten »kissekatt som sitter i Victors knä och spinner«. Det tycker Victor låter toppen! Droga en kvinna så hon slutar med sin revolt, perfekt.

640
Stör ej – asshole-planer smides!

Ärligt talat vill man ändå mest vara med Vanessa. Efter terapi och museum är hon så upplivad att hon inte bara städar utan även sätter sig i ett fönster och reciterar poesi för månen. Ingen utom Eva Green klarar av att göra detta utan att det blir lökigt!

Skärmavbild 2016-05-02 kl. 15.38.54
Mmm… fast så blir det nog inte :(

Men vem är det där som kilar runt i Londons Chinatown nattetid? Det är ju dr Sewards receptionist! En magisk vindpust slänger in honom i ett vidrigt övergivet slakthus, där inte bara bekantingarna från tidigare på dagen, Eraserhead och Blodbrist-barnet väntar på honom. I avsnittets ruggigaste scen The Grudge-krälar sig varelser ned från tak och ut från vrår. De vill suga blod så om vi inte fattat redan att det var vampyrdags så vet vi det nu.

En kalla kårar-röst ljuder plötsligt och varelserna krälar i väg igen. Den livrädde receptionisten avslöjar sitt namn – Renfield (karaktären från Stokers roman), och nu anar vi verkligen oråd. Kalla kårar-rösten säger »Have no fear, child,« vilket inte har någon som helst verkan och befaller sedan Renfield att spionera på Vanessa Ives. Detta är »The Master« från säsong 1, den Big Bad vars öde man man aldrig riktigt fick veta.

»Mitt namn«, säger rösten, »är… Dracula.«

IIiiiihhhhhhhh!

Fråga 1: Om jag förstått det rätt har Kaeteney åkt från Amerika till Zanzibar enbart för att ta med sir Malcolm tillbaka till Amerika igen för att rädda Ethan. Bara det måste ju ta år i slutet av 1800-talet?!

Fråga 2: Vilka fler Dracula-karaktärer kommer vi stöta på i den här säsongen? Om vi håller oss till Stokers roman har vi ju redan avhandlat Mina, som var Vanessas bästis. Hon är död, precis som Van Helsing. Kommer Ethan träffa på lord Arthur Holmwood i USA?

Replik: »This whole country is built on skeletons. One would like a cup of tea, though.«.

Betyg: Även om man fick lägga mycket tid på att berätta vad alla i det splittrade gänget gjorde just nu var det en enastående säsongstart. 4 riktigt starka Nyårsklockor!

Penny Dreadful ses i Sverige på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Recension

Beck – Utom rimligt tvivel är en klassisk Beck-story med schysst twist

4 december, 2020
Recension

Årets julkalender i SVT – Ett härligt litet julmirakel

1 december, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bo Widerberg-nivåer i »Jakten på en mördare«

29 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel