Recension

Våld, hämnd och korruption i ödesmättade maffiadramat Suburra

Betyg 4 av 5

En duktigt korrupt ledamot i det italienska parlamentet ägnar sig åt en crack- och snuskfylld natt med två prostituerade på ett lyxhotell, vilket får en trist avslutning när en av tjejerna – dessutom minderårig – dör av en överdos. För att undvika skandal anlitar politikern en bekant inom den undre världen för att undanröja liket, vilket sätter igång en kedja av händelser som får massiva återverkningar inom Roms undre värld.

Där har ni upptakten på Netflix-producerade Suburra, en maffig nynoir av regissören Stefan Sollima, som skapade tv-versionen av Gomorrah för samma kanal. Sollima är inte direkt medlem i Bussiga klubben när han introducerar sitt persongalleri – första halvtimmen är en minst sagt rörig historia med ett myller av personer som är svåra att hålla isär. Men håll ut och få en fet belöning, för Suburra vecklar sakta ut sig till ett riktigt mustigt, fängslande och mycket våldsamt kriminaldrama.

På sant nynoir-manér spöregnar det mest hela tiden och det finns nattscener här som är bland det snyggaste jag sett på vita duken. Fotot av Paolo Garnera är maffigt och lyxigt, och han får varenda scen, från glittriga kokainstinna nattklubbar till sjaskiga pundarkvartar, att se mäktiga ut.

Historien utspinner sig under veckan före Berlusconis avgång i november 2011, något som meddelas via ominösa datumskyltar – det går sakta men stadigt mot Domedagen. Regeringens förväntade fall skapar en stress inom Roms undersida, och själva motorn för det mesta som händer är en lukrativ land-deal som till varje pris måste klubbas i parlamentet innan det är för sent. Men äregiriga politiker, övermodiga smågangsters och bindgalna mafiosos ser till att vägen dit blir både komplicerad och väldigt blodig.

Ett litet problem med Suburra är att det är svårt att bry sig om någon av figurerna i vårt persongalleri. De är nämligen samtliga kallblodiga psykopater och/eller skrupelfria as – om än färgstarka. Samtidigt är vägen mot undergången så fascinerande, med ett mörkt sug som man snart dras ner i. Och skildringen av hur exakt hela det italienska samhället är genomsyrat av korruption på alla nivåer är effektivt. Vatikanen, parlamentet, maffian – alla sektorer kliar varandras ryggar för att sko sig maximalt innan det är försent.

Filmens stora styrka: atmosfär tjock nog att skära med en dolk. På sant nynoir-manér spöregnar det mest hela tiden och det finns nattscener här som är bland det snyggaste jag sett på vita duken. Fotot av Paolo Garnera (även Gomorrah) är maffigt och lyxigt, och han får varenda scen, från glittriga kokainstinna nattklubbar till sjaskiga pundarkvartar, att se mäktiga ut. (Och är man som jag svag för gangsterjakt i rulltrappor finns det en välklippt och oerhört tät shootout på ett köpcentrum som nästan är uppe och nosar på De Palmas Carlito's Way.)

Sista trumfkortet: M83. Suburra har ingen nyskriven musik utan hela soundtracket är plockat från skivor av franska electronicabandet M83 vilket gör mirakel för den ödesmättade, laddade stämningen. Att se hänsynslösa gangsters möta sitt öde på Roms spöregniga gator till M83:s svulstiga och suggestiva syntmattor känns… fräscht.

Suburra har biopremiär idag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel