Fotboll

Våga vara galen, Hamrén – då kanske du gör något genialiskt

Fotbollssupportrar lever på fotbollens anomalier. På det som strider mot logiken och det självklara. Vi lever på att Leicester vinner Premier League och att Sverige vinner U21-EM. Händelser som inte nödvändigtvis är utslag för en långsam utveckling eller förändring. Utan på att ett antal omständigheter sammanfaller vid ett perfekt ögonblick och leder till oväntad framgång. För att Sverige ska vinna ikväll krävs en anomali. Det krävs att allting sammanfaller på ett perfekt sätt. Då måste vi tänka nytt. Inget är heligt. Alla invanda mönster och beteenden måste ifrågasättas. Vi har inget att förlora på det. Vi måste lägga in en både dårskap och desperation i receptet om vi ska slå Belgien. Det är en anomali att slå Belgien.

Det ska koka på arenan. Allianz Riviera i Nice är EM:s näst minsta arena och rätt tight. Det går att skapa ett tryck där. Fixar ni det, Camp Sweden?

»Believe the unbelievable« har varit landslagets slogan under, inspirerat av Leicesters Premier League-titel. Det är rätt tänkt men fel inspiration. Landslaget borde istället inspireras av min favoritanomali. Nämligen Malmö FF:s Champions League-play off mot Salzburg sommaren 2014. Det var resultatet av dårskap och desperation. Gränsen mellan geni och galenskap är hårfin. Våga vara galen, Hamrén. Då kanske du gör något genialiskt.

För att slå Belgien måste det till okonventionella och oväntade metoder. Det måste komma något som överraskar motståndarna. Vi måste ha något som de inte har något motrecept på. Alla förväntar sig att Sverige ska spela sitt traditionella 4-4-2. Frågan är vem av Marcus Berg och John Guidetti som ska spela, men det är inget avgörande för hur Belgien väljer att spela. Vi kommer att spela precis som förväntat och Belgien kommer att mata på med sina offensivt skickliga spelare.

När Malmö mötte hemma Salzburg den där sommaren startade man med en fembackslinje. Ingen hade förväntat det. Man hade märkt i första mötet att Salzburg helst anföll centralt och man ville täppa till där. Tätt i mitten och snabba uppspel på anfallare som skulle hålla i bollen. Inför matchen hade man bara tränat på det under ett enda pass. Det är dårskap och desperation att komma med sådant drag under de förutsättningarna. Det hade kunnat gå åt skogen. Jag vill se det draget mot Belgien. Stäng centralt, låt tre mittfältare jag boll och pressa. Anfall med boll på Zlatan som ska hålla i den till mittfältarna fyllt på. In med Pontus Jansson tillsammans med Erik Johansson och Andreas Granqvist. Jansson spelar i trebackslinje i Torino och är van vid att spela med tre mittbackar. Tre centrala mittfältare med Oscar Lewicki, Albin Ekdahl och Kim Källström. Zlatan Ibrahimovic och Marcus Berg på topp. Zlatan måste spela högst upp och inte gå ned i banan för att hjälpa mittfältarna. Det kommer att finnas ytor om Sverige fångar upp Belgiens starka offensiv.  Går vi bort oss defensivt kan matchen vara över väldigt snabbt.

För att det här ska funka måste det också till en häxkittel, en hexenkessel som vi säger här i Malmö. Jag vill se ett ofantligt tryckt från de svenska supportrarna. Ett dån genom hela matchen. Det ska koka på arenan. Allianz Riviera i Nice är EM:s näst minsta arena och rätt tight. Det går att skapa ett tryck där. Fixar ni det, Camp Sweden?

Så inte ett ord till om att detta är Zlatans sista match. Då har vi gett upp på förhand.

Sverige–Belgien visas i kväll på TV4 kl 21.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel