Streamingtips

Vad svenskar kan få ut av Amazon Prime – bästa tv-guiden till en bubblar-streamingtjänst

Det är lätt att glömma bort Amazon Prime Video bland alla våra streamingtjänster. Utbudet har varit magert och för några av Amazons allra bästa egna serier, Transparent och Bosch, har Amazon Prime ännu inte rättigheterna för de senaste säsongerna i Sverige. Men priset är lågt de första sex månaderna och mer och mer dyker upp, bland dem några pärlor, nya som gamla.

The Marvelous Mrs. Maisel

Amazon stod ju som vinnare på Golden Globe-galan i kategorierna, Bästa komedi och Bästa kvinnliga skådespelare i komedi. Rachel Brosnahan vann välförtjänt, tycker jag, Jag föll direkt för hennes Midge, den mycket ambitiösa hemmafrun som efter makens svek mer eller mindre snubblar in på stand-up scenen downtown New York i slutet av 50-talet.

MMM_100616_0608.ARW
Rachel Brosnahan som Miriam »Midge« Maisel.

Skapad av Gilmore Girls Amy Sherman-Palladini, som här skruvar till berättandet ytterligare ett snäpp, blir det hisnande tempo och smattrande dialog blandat med en nyanserad historia om ett kraschat äktenskap och en kvinna som försöker hitta sig själv bland spillrorna av det perfekta livet på någon av Manhattans »upper sides«.

Kombinationen av drama och screwball-komedi funkar utmärkt, även om serien i sig inte alltid är perfekt, som när man onödigt nedlåter sig till en fördummande bild av sekreterare. Däremot lyckas man fint balansera karikatyr och realism i Midges föräldrar underbart porträtterade av Marin Hinkle och Toby Shalhoub.

Fleabag

Redan i första avsnittet av brittiska Fleabag hittas bråddjupet och humorn samtidigt hos en ung kvinna på gränsen till nervsammanbrott. Ibland i samma scen, ibland i ett och samma ansiktsuttryck. Phoebe Waller-Bridge som både skapat serien och spelar huvudrollen lyckas perfekt med så mycket.

Vi träffar Fleabag när hon krumbuktar sig till omänsklighet för att göra rätt intryck på snubben hon gillar när han trillar in klockan två på natten och man dyrkar henne genast i stället för att tycka hon är hopplöst patetisk. Vi får tjuvkika på den dråpligaste breakup-scenen någonsin och jag undrar hur Obama kan ställa till det så mycket.

v1.dDsyMTU1MjY7ajsxNzU4MTsxMjAwOzI4MzA7MTU5Mg
Phoebe Waller-Bridge som Fleabag.

Man låter scenerna dras ut utan att det blir tråkigt. Snarare byggs skrattet upp inom en samtidigt som det hela andas trauma och desperation. Sa jag att hon pratar in i kameran också? Japp, och att höra hennes tankar och kommentarer funkar lika bra som när berättaren i Jane The Virgin ger oss ett extra skikt av insikt, det vill säga mästerligt. Det kommer en säsong till av Fleabag som tur är. Nästa år.

I Love Dick

Jag har skrivit om den tidigare – det är en fängslande studie av en kvinnas 40-årskris, en fin relationshistoria om ett ganska udda par och en härlig skildring av en liten – trots att det härbärgerar ett ansett konstinstitut – sovande sydstatsstad som plötsligt vaknar till liv. I centrum finns den besatthet av Dick som infinner sig hos filmaren Chris efter en middag på tre man hand.

i-love-dick-8.w710.h473.2x
Kathryn Hahn som Chris Krause.

Med somliga serier njuter man fullständigt medan man tittar. Man skrattar och känner smärtan i nuet, men när säsongen är över kommer man knappt ihåg vad som faktiskt hände. Sen har vi I Love Dick. Visst njöt jag av varje avsnitt, om än inte djupt och brutalt, men när serien var slut så tog tankarna inte det. Det fanns så mycket som fascinerade och oändligt att prata om. Jag fortsatte tänka på personerna, händelseförlopps och varför Chris blev så besatt egentligen?

Nej, det blir ingen andra säsong, men gör det något? Allt behöver inte fortsätta i rutan. Det är som besatthet, det pågår i huvudet mer än utanför. Chris och Dicks slutliga fantasi gick om intet när verkligheten trängde sig på, magin fanns i deras huvuden. Men magin som är I Love Dick består och tål att ses om för ännu mera funderingar.

Rescue Me

New Yorks brandmän i Denis Learys Rescue Me blev offer för tablå-tv:n. Den gick på TV6 om jag minns rätt och det var omöjligt att ha koll på när det var dags för nya avsnitt. Efter den tredje säsongen tappade jag den bara även om det var en serie jag njöt av brutalt. Nu hittade jag den på Amazon Prime helt oväntat och kastade mig över avsnittet på tur, något undrande om jag nu 10 år senare fortfarande skulle låta mig charmas av dessa män.

1518037427856
Dennis Leary som Tommy Gavin, Steven Pasquale and Tatum O'Neal som Sean Garrity och Maggie Gavin.

Men det var som igår jag såg dem och jag bevekas omedelbart, grabbarna är fortfarande helroliga i fjärde säsongens första avsnitt. Tommy, som hunsas av alla kvinnor i sitt liv och Sean, så angelägen om att behaga sin fru, så att när han inte får slänga dem, hennes favortitporrfilmer, bestämmer han sig för att titta på dem med henne, vad än det må göra med självförtroendet. Det råder inget tvivel alls om vilka det är som behöver räddas här.

Steven Pasquale är bedårande och Denis Leary ger sådant djup och mänsklighet åt Tommy, en rollfigur som i någon annans händer lätt hade kunnat bli alldeles odräglig.  Jag ser extra framemot några säsonger längre fram när min favorit Maura Tierney gör ett gästspel och har svårt att tänka mig hennes karaktär som lika krävande och självupptagen som resten av kvinnorna i serien är.

Justified

Justified är serien jag har hört nämnas gång på gång och som jag tänkte jag borde se. Jag gillar ju södern – i det här fallet Kentucky –  landsbygden, det långsamma tempot, de småskumma karaktärerna och cowboy-hatten. Efter att ha fallit för Timothy Olyphant i Santa Clarita Diet ville jag verkligen veta om han är lika bra på drama som på komedi.

timothy-olyphant-justified
Timothy Olyphant som Raylan Givens.

Och ja, det är han ju, konstaterar jag efter de två avsnitt jag sett hitintills. För även om själva set-upen är lite klyschig – den skjutglade ensamvargen med det myckna drickandet som kommer tillbaks till sin hemstad där den hopplösa, argsinta före detta frun finns och som jag innerligt hoppas inte ska visa sig vara »the one« – så är Olyphants porträtt av U.S. Marshal Raylan Givens nyanserat och återhållsamt med charmen intakt. Apännande och underhållande var avsnittets kriminalhistoria också, alltsammans så härligt tonsatt av Steven Porcaro (Toto), musikansvarig för serien.

This Is Us

Missade man supersnyftaren This is Us när första säsongen gick på TV3 för ett år sedan, så är det på Amazon Prime som man kan strömma den för att följa Kevin, Kate och Randalls vägar i livet före och efter pappa Jacks död. Här har jag skrivit mer om den.

thisisus_hero
Mandy Moore och Milo Ventimiglia som Rebecca och Jack Pearson plus en hop barn.

Serierna finns att strömma på svenska Amazon Prime Video.

Just nu på TVdags

Tips

Kolla här! Det blev ingen CD – det blev en dokumentär

12 november, 2019
Intresseklubben Antecknar #66

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Poltergeist

12 november, 2019
BBC-premiär

Hårdkokt skotsk hit & run-rysare för rocknördar

11 november, 2019
Veckans streamingpremiärer

Premiärsammanfattning: Fem polare, flygpionjärer & Philip Pullman

11 november, 2019
Recension

Trevande start – men visst har Apple TV+ potential

11 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Richard Lawson om streamingkriget

10 november, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Belöningen för oss som varit The Affair trogna

10 november, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Titiyos klubbstänkare bäst i kvällens Så mycket bättre

9 november, 2019
Veckans streamingpremiärer

Premiärsammanfattning: Trakasseritvist, tvillingtrassel & Taiwantrams

5 november, 2019
Streamingtips

Salve, kung Timothée Chalamet! En ny generation tar vid i sevärda The King

4 november, 2019
Premiär

Nu på HBO Nordic: Ett hoppfullt första avsnitt av His Dark Materials

4 november, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Anna Merediths musik i Netflixhöjdaren Living with Yourself

3 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel