Recension

Vad ska hända med Resten av Sverige? Stark dokumentärstart på SVT i kväll

Journalisten Po Tidholm har i tjugo års tid bevakat och skrivit om de långsamt döende bygderna i Sverige, oftast men inte alltid belägna i de närmare 60 procent av landet som tillhör Norrland. I takt med att samhällsservicen och medierna sakteliga dragit sig tillbaka från dessa bygder, har Po Tidholms ställning som landets främste uttolkare av varför detta sker blivit allt starkare – han har gett ut boken Norrland, han driver Norrlandspodden tillsammans med Sofia Mirjamsdotter och han sommarpratade i P1 förra sommaren på detta tema.

Med den tredelade SVT-dokumentärserien Resten av Sverige tar han nu dessa frågor till nästa nivå, och att döma av dagens premiäravsnitt, så gör han det på ett utmärkt sätt.

Landsbygden förväntas inte leva, utan bara leverera, som idéhistorikern Sverker Sörlin uttrycker det i kvällens avsnitt.

För den som själv intresserar sig för de här frågorna och som läst och lyssnat till Po Tidholm redan tidigare, så är det ingen hemlighet att han är pessimistisk gällande vad som kommer att ske framöver. Inget tyder egentligen på att avvecklingstakten för den svenska glesbygden kommer att avta, dagens urbana norm är så stark – landsbygden förväntas inte leva, utan bara leverera, som idéhistorikern Sverker Sörlin uttrycker det i kvällens avsnitt.

Den stillsamma melankolin verkar ligga Po Tidholm varmt om hjärtat, här finns gott om vackra, välfunna men ack så vemodiga uttalanden och vi bjuds på bilder och ord som på ett samtidigt anspråkslöst och drabbande sätt visar hur samhället sakta men obönhörligt drar sig tillbaka. Människorna som stannar verkar, mer eller mindre outtalat, få skylla sig själva.

Tidholm säger det kanske själv bäst på ett ställe i veckans avsnitt: »Det finns en tyst överenskommelse om att det urbana livet är det mest attraktiva, att valfrihet, flexibilitet och täthet är normen, och att landsbygden är mindre värd och att livet som levs där är ett passerat stadium i människans evolution.«

Platserna han besöker är de man till stora delar kan förvänta sig – han åker till Pajala och pratar med kommunchefer och invånare om den katastrofala gruvsatsningen som företaget Northland gjorde i Kaunisvaara och som innebar en mångmiljardkrasch i en kommun som redan hängde på fallrepet, och han intervjuar dåvarande kommunalrådet (och numera landsbygdsministern) Sven-Erik Bucht om Ikeas etablering i Haparanda 2006 – visserligen som varuhus betraktat en stor framgång men som inte har gett de ringar på vattnet för det lokala samhället som kommunen hoppades på.

Men han blir också personlig då han bjuder upp Tove Lifvendahl, numera politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, till att vandra omkring i Arbrå, en ort på nedgång i mellersta Hälsingland där de båda växte upp. Många tomma skyltfönster, ödsliga gator och dammiga lunchserveringar blir det.

SVT-RESTENAVSVERIGE-2015-E01-37b6
Po Tidholm och Tove Lifvendahl bland gator de lekt.

Delen med Lifvendahl hade gärna fått byggas ut mer. För även om jag själv lutar åt det mer vänsterinriktade håll som Tidholm ibland gett uttryck för i exempelvis Norrlandspodden (dock inte i Resten av Sverige bör tilläggas) så är det intressant att få höra hur en motröst resonerar kring de här frågorna. Det som ofta gjort Norrlandspodden intressant är just de olika perspektiven, då Sofia Mirjamsdotter är liberal ledarskribent på Sundsvalls Tidning. Lifvendahl tillåts visserligen ge Tidholm några pikar om att han nog romantiserar det förflutna en aning, men de kommer inte mycket längre än så.

Överlag känns Resten av Sverige oerhört gediget och befriat från löst tyckande, raden av forskare som passerar revy under premiärens 57 minuter är imponerande. Samtidigt är frågorna som berörs komplexa och de enkla svaren lyser därmed med sin frånvaro.

Därför känns vissa slängar som Tidholm ägnar sig åt som onödiga, främst i fallet med hur Sven-Erik Bucht lyckades övertala Ingvar Kamprad att få dit ett Ikea-varuhus. I slutet av inslaget, efter att Tidholm konstaterat att arbetslösheten i Haparanda nu har stigit igen efter att inledningsvis ha sjunkit när Ikea kom till stan, säger Tidholm lite syrligt att det onekligen har blivit enklare att handla inredning där, och att det verkar ha varit en bra merit om man vill bli landsbygdsminister.

Den stillsamma melankolin verkar ligga Po Tidholm varmt om hjärtat, här finns gott om vackra, välfunna men ack så vemodiga uttalanden.

Att insinuera att det för Bucht mest handlar om ett karriärdrag känns ogrundat. Och det här med att det blivit enklare att handla inredning – ja vadådå, är det inte jättebra att invånarna i en enorm landsregion som tidigare inte kunde göra detta nu faktiskt kan det? Ikea må rent faktiskt vara placerat i lilla Haparanda, men har som handelscentrum blivit en angelägenhet för ett mycket stort område inte bara i norra Sverige utan också i Finland och till viss del Norge. Att Ikea också blivit en viktig pusselbit i det för Tornedalen ack så viktiga arbetet med att öka samarbetet med kommunerna på den finska sidan om Torne älv ska heller inte underskattas – varuhuset ligger bokstavligen vid den svensk-finska gränsen, all personal är tvåspråkig och många av de anställda kommer från systerstaden Torneå.

Visst, tidigare i inslaget kommer en forskare in på hur svårt det är att mäta effekterna av en sådan här etablering på bara en kommun när den påverkar en hel region, och i fallet med Ikea och Haparanda är det kanske svårare än på någon annan plats – upptagningsområdet är så stort och annorlunda beskaffat än i övriga landet att beräkningar blir svåra att göra. Men när så mycket övrigt i Resten av Sverige bottnar i det orättvisa att människor i glesbygd lämnas åt sitt öde, känns det konstigt att slänga syrliga kommentarer mot en satsning som faktiskt gjort en del för att motverka detta.

Det kanske är symptomatiskt för den tid vi lever i, men jag tror inte att man ska underskatta självkänslan det ger att äntligen ha något så enkelt som ett Ikea-varuhus inom en dagsresas avstånd.

Första delen av Resten av Sverige sänds klockan 21 på SVT1 i kväll, och kan redan nu hittas på SVT Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel