Skavlan-recap

Vad fasen hände i Skavlan igår? Årets pinsammaste tv

Man brukar prata om »kemi« i intervjusammanhang. Om det vi såg på Skavlan igår ska beskrivas i kemi-termer så var det väl nån sorts ödeläggande bomb. Eller så här: exoterma reaktioner frigör energi i form av värme, endoterma reaktioner förbrukar värme. Gårdagens Skavlan var en endoterm reaktion: många tidigare uttryckta känslor hos de tre första gästerna stoppades in i mixen – från Petter Stordalens bok, Lars Winnerbäcks musik och Agnes Kittelsens skådespelande – men ingenting kom ut.

Exoterma reaktioner frigör energi i form av värme, endoterma reaktioner förbrukar värme. Gårdagens Skavlan var en endoterm reaktion.

Stordalen-samtalet var ytligt och plågades av långa tystnader som först verkade känslosamma men till slut bara generade på grund av plattityderna som sedan kom ut. En fullständigt bortkastad första kvart.

Sedan kom paret Winnerbäck och Kittelsen in och sa att de var väldigt lika. Ja, lika uttryckslösa och ovilliga att bjuda på sig själva. Vi kräver mer av Skavlan än småcharmiga axelryckningar av Lars Winnerbäck. En fullständigt bortkastad första halvtimme.

sk2

Men sedan kom det värsta. Skavlan gjorde en poäng av att samtliga församlade levde i norsk-svenska relationer, frågade Winnerbäck om han fått läsa mot Agnes roller nån gång, och delade sedan ut manuspapper där alla skulle läsa Ibsen-roller mot varandra, på norska. Där fanns ytterligare någon poäng i att svenska och norska ord betydde olika saker, men de läsande gästerna fattade inte det, de bara läste upp ett i sammanhanget helt obegripligt lösryckt stycke. Publiken skrattade såklart men förstod garanterat inte åt vad. Jo, åt att Stordalen inte hade glasögon på sig när han läste. Det tyckte även Agnes var hilarious.

sk3

Felix Herngren räddade upp det hela under sin kvart, även om Skavlan lyckades förstöra det också genom att prata om »ocharmiga barn« och snarare lägga ocharmiga åsikter i munnen på Felix.

Slutligen kom brittiska författaren Marian Keyes in och höll hov. Nog för att hon var okej i sig, bubblade på rätt roligt om ditt och datt i en lång monolog, men ska inte Skavlan vara ett samtalsprogram? Det var lite talande att det var Felix Herngren, inte programledaren Fredrik Skavlan, som bröt in med små deltagande inpass. Skavlan får alltid tunghäfta med engelsktalande gäster.

Skavlan var nära att toppa TVdags »Bäst i tv-världen just nu«-lista förra helgen. Från toppen till botten från ett avsnitt till ett annat. Talkshow-tv är en bergochdalbana i Skavlans händer. Hugade kan studera haveriet på SVT Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel