Dvd- & streamingtips

Utslätad Ronaldo-doku – ändå pärla för fansen

Leo Messi eller Christiano Ronaldo är vår tids Beatles eller Rolling Stones. Var de än kommer är det hysteri. Deras supportrar försöker springa in på planen eller ta sig in på deras hotell. De dyrkas av miljoner människor världen över. De slåss om samma titlar och deras meriter jämförs av fans och journalister. Rivaliteten mellan dem går att koka ned till vem som ska få priset som går till världens bäste fotbollsspelare, Ballon d'or. Messi har vunnit fyra gånger och Ronaldo tre.

Jag önskar nästan att jag var en 13 år gammal Ronaldo-supporter som drömmer om att bli fotbollsproffs. Då hade jag fått ut max av filmen och förmodligen älskat den.

I dag har den internationellt uppsnackade dokumentären Ronaldo premiär. Regissören Anthony Wonke har fått tillgång till att följa med bakom kulisserna i Ronaldos liv. Ronaldo leker med sin son, skojar med sina lagkamrater, berättar om sitt liv, umgås med sin mor, reser, fyller år och så vidare. Regissören har fått träffa personerna som står honom närmast: hans mor, hans agent, hans bror och hans assistent. Ronaldo berättar om sitt liv och hur han har kommit dit han är i dag. Han återkommer hela tiden till Ballon d'or. Det är ett pris som betyder mycket för honom, på ett närmast fixerat sätt. Han älskar att stå i centrum och att vara stjärnan.

Ronaldo är för alla de i världen över som dyrkar honom. Det är en film de kan se om och om igen, ha under huvudkudden och bära med sig överallt. Fansen får precis vad de vill ha. De vill ha superstjärnan Ronaldo och det får de. Till och med jag som inte tillhör Ronaldos fanatiska supporterskara blir charmad när han gör situps tillsammans med sin son och jag blir berörd när han pratar om sin far. Jag önskar nästan att jag var en 13 år gammal Ronaldo-supporter som drömmer om att bli fotbollsproffs. Då hade jag fått ut max av filmen och förmodligen älskat den. Det är heller inte omöjligt att jag kommer att se den fler gånger.

Dagens stora fotbollsspelare är otillgängliga mytiska superstjärnor. Det är inte helt lätt för journalister att ställa kritiska frågor till Ronaldo, Messi eller Ibrahimovic. Istället för att ge journalister tillgång så skriver man böcker, gör filmer och använder sociala medier för att styra mediebilden av sig. Det går att fundera över vem som har finansierat filmen, vad regissören har gjort för att få tillgång eller vem som har skrivit Ronaldos repliker. Ronaldos agent Jorge Mendes pratar i filmen om Ronaldo som sin stora guldklimp och sin extra son. Mendes har själv varit under granskning angående tredjepartsägande av spelare och var måltavla för football-leaks. Det hade varit intressant att höra Mendes svara på lite hårda frågor om sitt inflytande i fotbollsvärlden, men inget sådant.

Bilden av Ronaldo är så klart tillrättalagd för att öka hans stjärnstatus. Filmen hade blivit så mycket intressantare om man vågat visa en mer opolerad sida av honom. Fansen kommer dock inte ta åt sig av den kritiken. De kommer att älska den här filmen. Har ni en Ronaldo-supporter i er omgivning har ni en julklapp klar.

Kvällens premiär från London direktsänds på Folkets hus biografer. Den släpps också på DVD och Blu-Ray och finns att se på SF Anytime.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel