Recension

Utbildande & underhållande – men Snowden är Oliver Stone på autopilot

Oliver Stone har haft en rätt kämpig karriär. Visserligen tror jag inte han är medveten om det själv. Men för mig, och säkert många andra, har det varit en tuff resa: att se en av sina gamla idoler göra den ena mediokra filmen efter den andra. Nu har jag knappast läst tillräckligt av Jan Guillou, men kanske finns där ett visst släktskap. Det pompösa och svulstiga.

Stone redovisar detaljerat över Snowdens liv och får oss tittare att förstå hans patriotiska skiftningar. Lite väl utbildande, lite väl kompetent, men ändå ständigt underhållande trots att det går på autopilot från och till.

Svulst som manipulerande konstart är rätt vedervärdigt. Stråkar och sån där skit. Hade Stone enbart sysslat med att smöra sig själv och tittarna hade jag nog hoppat av karusellen redan efter Himmel och jord, men nu blev det inte så och tur är väl kanske det. Jag gillar ju faktiskt en hel del av vad kungen av svulst har gjort när han inte frossar så mycket i gnisslande violiner, bara fötter och dundrande budskap som penetrerar trumhinnorna. Savages till exempel, eller Wall Street: Money Never Sleeps. I mångas ögon säkert två bottennapp. Men nej, det stämmer ju inte alls. Ju längre bort från Stones politiska krampanfall till estetik, desto bättre. Savages kanske hade ett budskap den också förresten. Knark är dåligt? Man ska inte råna kartellen? Sånt kan jag ta till mig lättare än en ledare skriven i blod på papper av mänsklig vävnad.

En del bagage för hjärnan att processa innan Snowden alltså. Ingen Savages 2 eller Wall Street 3. Utan en biografisk film om visselblåsaren Edward Snowden. Känd för mycket men kanske mest ökänd för att ha delgett tidningen Guardian hemligt NSA-material, där massiv avlyssning av det amerikanska folket avslöjades.

Stone redovisar detaljerat över Snowdens liv och får oss tittare att förstå hans patriotiska skiftningar. Lite väl utbildande, lite väl kompetent, men ändå ständigt underhållande trots att det går på autopilot från och till. Materialet direkt taget från Laura Poitras dokumentär Citizenfour känns onekligen lite trött. Kan det kanske vara första gången någon försöker sig på att filmatisera bitar av en dokumentär? I vilket fall som helst så fungerar det dåligt. Speciellt Melissa Leo i rollen som »trygg« ställföreträdande modersgestalt osandes av avundsjuka och besserwisser-mentalitet. Jag hade då inte velat bli klappad på huvudet av henne. Hon framkallar samma rysningar som den mörka »Och så ställer vi oss i en rund cirkel«- rösten man hör då och då när man passerar en skola. Övriga reportrar tycks mest vara där för att förmedla en bild av Snowden som UFO. Vilket är lite trist.

Annars är det här kanske det bästa Oliver Stone gjort sedan Natural Born Killers. Något för skolorna kanske? Den påminner faktiskt om en viss typ av utbildningsfilm. »Nu ska vi lära oss om Edward Snowden«. Knappast säljande, men ovedersägligt nyttigt, speciellt om man som jag har legat lite efter i sina kunskaper om Edward Snowden.

Snowden har biopremiär idag.

 

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: perfekt tvinnad intrig i norska Twin

15 december, 2019
Cover

GFO Soundsystem!

14 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

Game of Thones var störst – men kanske inte bäst i tv-världen

13 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

Halt and Catch Fire-Bos – den enda äldre kränkta mannen värd att älska

10 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sharon Horgan-aktiga Ida Elise Broch i Home for Christmas

8 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Mycket mellanmjölk men ändå mysig Så mycket bättre-final

7 december, 2019
Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel