Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

Det går ju inte att hålla sig från att gissa vad som kommer hända i det absolut sista Game of Thrones-avsnittet. Så – här är våra gissningar!

Vad händer med Drogon?

Björn: Drogon  överlever och får roama fritt.

Malin: Den överlever. Flaxar tillbaka till Shadowlands som ett löfte om att magin efter de stora krigens krig fortfarande finns någonstans i världen – dock inte i Westeros.

Linus: Jag tror att både den och Daenarys kommer att dö, men att vi kommer att få se några drakägg i slutet.

Stefan: De har redan haft ihjäl två drakar i serien, så den tredje måste väl ändå få överleva.

Christopher: Jag hoppas att Drogon flyger iväg i solnedgången i slutet.

Vad är det sämsta som kan hända?

Björn: Folk är ju redan så förbannade över Daenerys, så… nu tycker jag nästan det sämsta som kan hända är om de som blev så besvikna över Daenerys inte blir besvikna på slutet också. Min teori är att man bär med sig serier som har dåliga slut längre än man bär med sig serier som har bra slut. Jag vill att det ska skava.

Malin: Jamen det är väl att monarkin överlever genom Jon Snow och att hjulet således bara fortsätter med några kuggar utbytta. Det vore i alla fall det sämsta som kunde hända Westeros.

Stefan: Det sämsta skulle väl vara om det inte blir några dramatiska eller chockerande överraskningar. Skulle vara trist om några år, om ingen minns hur serien slutade.

Linus: Det sämsta som kunde hända skulle vara att Brans förmågor inte spelar en stor roll i slutändan. Jag vill se honom bekräfta att allt det här var tvunget att hända för den bästa framtiden för folket. Att en del saker känns alldeles för skyndade är en sak, men om Brans resa känns helt meningslös när serien är slut så vore det en enorm miss.

Christopher: Håller med Linus om Bran. I övrigt är jag mest rädd för att serieskaparna inte kan knyta ihop de mytologiska trådarna på tillfredsställande vis och att vi blir utan svar på om Azor Ahai mm var något att bry sig om eller inte.

Kommer Bronn att få sitt herresäte till sist?

bronnBjörn: All min kärlek som jag kände tidigare för Bronn har tagit slut. Nu skulle det nästan vara skönt om han dog. Men jag tror han överlever och kanske till och med att han får något slott.

Malin: Ja, det är därför han fortfarande lever. Highgarden blir hans.

Linus: Jag tror nog också det.

Christopher: Ja, hans märkliga uppdykande i förrförra avsnittet måste mynna ut något vettigt.

Stefan: En av de jag bryr mig minst om, tror jag, men han får nog Highgarden.

Vad händer med Bran?

Björn: En teori som har bollats hemma hos mig är att Bran kommer bli en ny Night King. Allt börjar om. Det skulle vara lite roligt.

Malin: Svårt! Hans kunskaper måste komma till nytta på något sätt. Kanske finns det plats för något slags schaman i den nya världsordningen? Eller så återvänder han till trädet.

Linus: Ja han flyttar nog in i trädet när allt är sagt och gjort. Jag hoppas på att få se mycket fokus på Bran i sista avsnitt. Många har ju väntat på att han ska warga in sig i en drake, men jag tror nog inte att vi kommer få se det. Att han skulle warga in i Drogon och döda Daenarys vore coolt men det känns inte som det mest tillfredsställande slutet på hennes berättelse.

Christopher: Någonting hoppas jag. Jag trodde han skulle bidra med något mer än att bara agera lockbete mot Night King så kan en hoppas att det händer något i slutet. Men det blir nog bara trädet.

Stefan: Han kommer att hålla en lång och vis monolog mot slutet varpå alla jublar åt Sansa och Tyrion som kung och drottning. Sen blir det trädet.

Vem/vilka överlever?

Björn: Jag vill fortfarande att Arya och Brienne ska överleva. De andra bryr jag mig inte lika mycket om. Men det ska erkännas, jag misstänker att Brienne kommer stryka med. Hon ska ju försvara både Arya och Sansa…

Malin: Jag tror inte att särskilt många fler dör utom Daenerys och ett gäng namn- och ansiktslösa Unsullied och Dothrakis. För vad ska hända med dem annars? Integreras i Westeros genom att gifta in sig med befolkningen. Det är en serie som jag gärna skulle vilja se!

Linus: Jag tror inte heller att så många kommer att dö i sista avsnittet. Vid det här laget skulle jag bli mest chockad om Arya eller Sansa dör. Eller Gendry t.ex. Vad vore vitsen med att han skulle dö?

Christopher: Det känns orimligt att Sansa skulle dö borta i Winterfell, så hon blir kvar. Hoppas på Arya och 50/50 på Jon.

Stefan: Allt lutar åt att Daenerys kommer att dö, men kanske överlever hon just därför. Men tror ändå att både hon och Jon Snow dör. Tror att Daeneys dödar Jon och Arya dödar Daenerys.

Vad blir innebörden av »bittersweet«?

bittersweetBjörn: Ingen aning, men det låter onekligen lovande!

Malin: Gissningsvis har det att göra med priset som måste betalas för protodemokrati, att ingen får det som dess hjärta mest av allt åtrår och att det är ett offer som får göras för the greater good.

Linus: Sen slaget om Winterfell och pratet om hur Beric Dondarrion återupplivades gång på gång för att kunna utföra en väldigt specifik handling, så har jag känt mig säker på att Jon Snow måste dö igen. Jag tror att han kommer bli tvungen att offra sig och att Daenarys också kommer att dö.

Christopher: Om det stämmer så får en väl utgå från att det blir någon form av rättvisa på slutet, men att det kommer att kosta både tårar och blod.

Vilka blir de sista orden som yttras i serien?

Malin: »This is the song of ice and fire«, och det visar sig att det är Sam som läser dem, eftersom han sitter och skriver ner hela historien i en bok som ska förvaras i citadellet där han numera är Maester.

Björn: Jag tänkte för några avsnitt sen (och även tidigare) att jag tycker att Davos är seriens George RR, men det är så klart Sam – fattar inte hur jag tänkte. Det vore suveränt med en sådan epilog som Malin beskriver här ovanför!

Linus: Jag gissar på att vi får ett eller fler tidshopp i avsnittet som en epilog, och att det då kanske slutar med att någon säger att »summer is here«.

Christopher: »It was Beauty killed the Beast.« Nej, jag har absolut ingen aning.

Stefan: »The summer is coming.«

Vem sitter på tronen eller … vem vinner?

Björn: Jag hoppas att Sansa och Tyrion blir drottning och kung. Om det nu blir någon som sitter på tronen. Om inte – alla som överlever vinner.

Malin: Ja, jag tror och hoppas att vi slipper se Jon som Kung av det Rena Blodet. De som sitter på makt i slutet blir väl snarare de som har utmärkt sig ända in i slutet: Brienne, Sansa, Tyrion. Vinnare: folket – så som Varys (*snyft*) ville!

Stefan: Tror också på Sansa och Tyrion.

Linus: Tyrion har klantat sig en hel del de senaste säsongerna med dålig krigsstrategi, etc., och jag tror att det enda sättet som det kan kännas som en tillfredsställande bana för karaktären är om han i slutet lärt sig av allt detta och blir en bättre kung på grund av det.

Christopher: Jag måste väl nästan hålla mig fast vid att Gendry får tronen.

Vad har vi missat? Vad tror ni kommer hända? Kör så det ryker i kommentarsfältet.

Game of Thrones finns på C More och HBO Nordic. I morgon är det dags för serieavslutning.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel