Orkar Juventus stå emot Barcelonas fantastiska offensiv?

Uppsnack inför kvällens Champions League-final

Henrik Petersson: Chiellini missar finalen; vad betyder det för Juventus? De blir av med en ledare på plan, men Barzagli är väl knappast en dålig ersättare?

Mattias Dahlström: Nej, Chiellini har en enorm högstanivå, men har ju också en tendens att gå över gränsen. Och det är ju inte optimalt i finaler.

Henrik Petersson: Kanske ännu mer i en final just mot Barcelona.

Vad säger du annars om Champions League-säsongen som helhet? För mig ligger ju MFF-äventyret i höstas som ett kul minne.

Mattias Dahlström: Jag tycker det varit en bra CL-säsong generellt. Svenskt deltagande, PSG såg ut som ett fotbollslag och inte ett plastigt projekt och kul att Italien, eller Juventus i alla fall, är tillbaka i Europatoppen.

Samtidigt som det känns lite märkligt att Juventus i förhandssnacket ses som värsta underhunden. Det är liksom fortfarande en av världens allra största klubbar.

Att MFF spelade så bra mot Juventus i höstas är givetvis en fjäder i hatten också.

Henrik Petersson: Jo, jag tycker ju det är rätt kul att det laget jag såg i Malmö i höstas nu spelar final.

Apropå Italiens närvaro i toppen, det är lätt att komma in på 2010 då Inter blåste Barcelona i semifinalen. Disciplinerad defensiv och omställningar, Kan Tevez vara för Juventus vad Milito var för Inter då?

Mattias Dahlström: Tevez är ju en sådan där jobbig anfallare som Barcas backlinje inte gillar: rör sig över stora ytor, jobbar hårt, tuff fysik. Han borde kunna hitta ytor när Dani Alves sticker framåt.

En annan sak som talar för Juventus är också att Buffon gjort sin bästa säsong på länge. Det kan behövas.

Henrik Petersson: Gillar verkligen Buffon, känns också som en spelare som växer i en final. Tror inte det är obetydligt för han och några till att matchen spelas i Berlin där de vann VM-finalen.

Mattias Dahlström: Han kommer bli en nyckelspelare. Jag såg Barcas cupfinal mot Bilbao (på en bar i Barca, så fick jag det sagt) i helgen och även om Juventus så klart är starkare än Bilbao så var det Barca jag såg där på en riktigt ruggig nivå. Den rörligheten och tekniken är på en utomjordisk nivå.

Henrik Petersson:  Angående Dani Alves, det ser väl ut som att det inte bara blir Xavis sista match, utan även hans. Hur mycket betyder det för laget? Bara symbolik, eller något för matchen?

Mattias Dahlström: Det är en konstig situation det där. Alves har varit suverän under våren och Barca får inte värva under sommaren, ändå verkar de släppa iväg honom ganska lättvindigt. Alla kommer så klart ladda för fullt för en CL-final, men man undrar lite om Alves kommer satsa fullt i varje närkamp när han vet att han kanske måste spela för en ny klubb i sommar?

Det avskedet är svårt att avläsa vad det kommer att betyda, både för den enskilda spelaren och laget. Xavis däremot… Iniesta och de andra kommer kunna springa hur långt som helst för Xavi (hur mycket han nu får spela). Han är mer än en spelare, han är hela det moderna Barcelonas ideologiska och fotbollsfilosofiska ledare.

Frågan är hur Enrique gör där? Om han kan hålla emot sentimentaliteten och startar med Xavi på bänken?

Henrik Petersson: Det kommer i vilket fall som helst bli stora fina hyllningar.

Andrea Pirlo, hur stor roll kommer han att spela i finalen? Är han mer en ikon eller någon som bidrar?

Mattias Dahlström: Det tror jag beror på hur mycket tid han får, hur mycket tid övriga mittfältare kan ge honom. Det gäller för Rakitic och Iniesta, kanske Suarez också att pressa Pirlo, annars kommer han sätta millimeterpassningar på en rättvänd Tevez. Och det vill ingen backlinje ha.

Jag tror just Suarez kan bli väldigt viktig för Barca, dels för hans förmåga att trycka ned mittförsvar, vilket gör att Messi kan vika inåt, dels för det defensiva arbetet, där han kanske kommer få hjälpa mittfältet att skärma av Pirlo.

Henrik Petersson: Suarez säsong har ju varit konstigt, avstängning, Tveksam i höst vidare till en supervår. Det är ingen som tänker på att han knappt hade spelat Champions League innan han kom till Barcelona, 10 matcher läste jag någonstans.

Slutligen, hur slutar matchen? Jag tror Barcelonas offensiva trio kommer att trötta ut Juventus över 90, kan vara match i 60 men sedan blir för tungt.

Mattias Dahlström: Jag håller med. Har svårt att se att Juventus ska kunna hålla emot hela matchen.

Champions League-finalen sänds ikväll på TV3 kl 20:45.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel